Annons
Annons


Ta över gammal odlingslott

Genom att täckodla blir jorden bördig utan att bearbetas. Du spar dessutom massor av tid genom att behovet av ogräsrensning och vattning minskar.


Att täcka jorden med växtrester spar mycket arbete och ger en livskraftig jord.

Hej!

Jag har tagit över en gammal odling med en massa jordgubbsplantor och annat som är igenväxt. Hur ska jag förbereda för mina nya odlingar? Grannen har en jordfräs. Jag vill odla ekologiskt, kan jorden vara förorenad av gamla bekämpningsmedel?
Undrar Elin i Oxie

Annons

Hej Elin!
Vad kul med nytt liv i landet!
Undvik att vända jorden, eller fräsa den. Då sönderdelas rotogräs och blir tusentals fler. Dessutom störs maskarna, som är de viktigaste hjälpredorna i jorden.
Gör så här:
*Gå över landet med ett bra ogräsjärn och riv upp all växtlighet. Ta vara på revplantor av jordgubbar och annat som du vill ha kvar.
*Låt renset nu ligga kvar på ytan och torka. Det tjänar flera syften: det höjer mullhalten i jorden, det hindrar nya ogräs från att gro, det ger näring när det multnar och täcket bibehåller markfukten.
*Nu kan du så och sätta nytt genom att dra upp fåror genom täcket, ner i jorden.
*Under hela växtperioden fortsätter du att täcka jorden med ogräsrens, gräsklipp och annat växtmaterial. Det finns ingen bättre odlingsmetod!
*Beträffande gamla bekämpningsmedel är det omöjligt att svara på eftersom jag inte vet vad som använts. Roundup (glyfosat) är rörligt i marken och bör ha försvunnit, även om det tyvärr hamnar i vattendrag och ställer till oreda där. Absolut ska du odla ekologiskt, bra tänkt!

Gilla Allas.se på Facebook

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…