Annons
Annons


Ta vara på höstäpplena i en äpp-ale-paj!

Äppelpaj med öl i - kan det vara något? Ja, det påstår ett bageri som börjat servera denna äpp-ale-paj. Här får du receptet!


appelpaj

Äpp-ale-paj.

Att låta äpplena marineras i ale innan de bakas gör att de behåller sin friska syrlighet, samtidigt som humlen i alen balanserar sötman och lyfter fram äppelsmaken.

Ölet som använts till Äpp-ale-pajen heter Queen of Hops och är en så kallad Session IPA, en lågalkoholhaltig India Pale Ale med blommig och fruktig karaktär samt en ton av citrus. Det går även fint att använda en mörkare ale eller stout, exempelvis Guinness, för en mustigare smak.

Annons

Receptet till äpp-ale-pajen är framtaget av Mattias Ljungberg på Tössebageriet i Stockholm.

Äpp-ale-paj

Mördegsbotten
1 3⁄4 dl socker
300 g smör
7,5 dl vetemjöl
1 ägg

Fyllning
1 flaska Queen of Hops
10 Granny Smith-äpplen, skalade och skivade
2 1⁄4 dl socker
1 vaniljstång
1⁄4 dl konjak
saft från en citronklyfta

Crunch
160 g hasselnötter
1,5 dl muscovadosocker
1,5 dl farinsocker
En knapp dl vetemjöl
50 g smör
1⁄2 tsk salt

200 g mandelmassa
100 g smör
2 små ägg

1. Blanda ingredienserna till mördegsbottnen till en jämn deg. Fodra en bakform på bottnen och kanterna.

2. Koka upp ale, socker, vanilj och äpple och låt sjuda tills äpplena börjar mjukna lite. Tillsätt citron och konjak. Ställ åt sidan och låt dra någon timme och sedan rinna av i en sil.

3. Kör mandelmassan mjuk i matberedare genom att tillsätta små klickar smör med jämna mellanrum. Tillsätt sedan äggen ett och ett. Stryk ut massan jämnt ovanpå mördegen i formen.

4. Kör nötter och socker i en matberedare. Tillsätt övriga ingredienser till crunchen och kör ihop till en smulig massa.

5. Fyll formen med äpplen, häll på nötsmulet och tryck till lätt.

6. Baka pajen i 180 grader ca 40 minuter.

LÄS OCKSÅ


(38)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…