Annons
Annons


Tacka hunden för det!

Du blir friskare. Aktivare. Gladare. Mer poppis. Får lättare att knyta kontakter. Ja, det är ingen ände på fördelarna med att ha hund, tycker Ursula.


En egen hund eller katt gör inte bara livet roligare, det blir ofta också lite längre! Foto: Shutterstock

En egen hund eller katt gör inte bara livet roligare, det blir ofta också lite längre! Foto: Shutterstock

Enligt en forskningsrapport är det utrett att golfare lever längre än genomsnittet. I och för sig tror jag inte att detta enbart gäller golfare utan snarare alla grupper som kommer ut i friska luften och, framför allt, har ett intresse för något. Som till exempel djur.

Social status oviktig

Hur många hundägare är det inte som utan hundens sällskap knappt hade begett sig utanför dörren? Men som nu tar långa dagliga promenader och även ser fram emot att få träffa kompisarna nere på brukshundklubben eller när man åker till en liten inofficiell utställning? Som uppskattar att träffa ett gäng människor där social status faktiskt inte kommer in i bilden utan där det under ett antal timmar bara handlar om det som förenar, nämligen hundarna.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

För mig själv har den dagliga långpromenaden blivit rutin och ett tillfälle att tänka igenom problem. Nu bor jag ute på landet, så det är ytterst sällan jag träffar på andra hundägare på promenaderna, men bor man i ett tättbebyggt område är situationen givetvis annorlunda. Man låter kanske hundarna hälsa och hinner byta ett par ord. Man diskuterar hundfoder och hundarnas egenheter.

Tvingad till hundköp

Man har blivit del av ett stort socialt nätverk, något som många inte inser förrän hundägandet blivit ett faktum. Som en av cheferna på jobbet. En strikt kille som alltid upplevdes stressad och tämligen onåbar. Ända tills hans fru ”tvingade” honom till hundköp. Ja, det var ju inte så att han ville, men han gav väl med sig till sist efter familjens konstanta tjat.

Läs också: Gå 75 minuter – lev 2 år längre!

Och helt plötsligt har denna onåbara person förvandlats till en skrattande individ som stolt berättar om hundens senaste upptåg. ”Jag visste väl inte att det var så här att ha hund”, erkände han utan omsvep under en fikarast. Grannar han aldrig någonsin talat med stannar upp och klappar valpen. Främmande människor frågar vad hunden heter och vad det är för ras, och plötsligt har det öppnats en ny värld för den här killen. Och märkligt nog för alla oss i hans omgivning också. Strikt och stressad har blivit öppen och avslappnad. En minst lika bra chef är han säkerligen trots detta.

Lever längre

Och hur många ungdomar är det inte som tränar freestyle, agility och lydnad med sina hundar? Ett fantastiskt alternativ till att hänga vid korvkiosken. Vi har mycket att tacka djuren för, och jodå, jag har även läst en rapport som visar att hund- och kattägare lever längre. Och framför allt är friskare än genomsnittet! Så man behöver faktiskt inte lära sig spela golf! Skönt tycker jag som de få gånger jag har försökt inte lyckats något vidare.

 

Veckans PS: Svårt att få valpen eller unghunden trött? Hundar blir tröttast när de får lov att arbeta med huvudet. Leta godis är en given favorit och ett antal nosövningar kan trötta ut hunden mer än fritt blås i hundrastgården. Det finns gott om aktiveringsspel att sysselsätta hunden med, som inte enbart aktiverar hunden utan även bygger upp samarbetet mellan hund och förare. Spelen bygger på att hunden ska hitta dolda godbitar och är verkligen uppskattade! Finns att köpa i nästan alla djuraffärer.

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…