Annons
Annons


Tål träd taggtråd?

Trädets bark vallar elegant över ytliga skador. Men om barken skadas hela vägen runt om stryps trädets ledningsbanor som går ytligt innanför barken.


Trädets bark är fenomenalt på att valla över "inkräktare" och sår. Men går skadan runt hela omkretsen är det kört.

Trädets bark är fenomenalt på att valla över ”inkräktare” och sår. Men går skadan runt hela omkretsen är det kört.

Hej!
Vid gränsen till min trädgård finns en oxelhäck där jag satt upp nät som bundits fast löst med plastad ståltråd runt några stammar. Detta för att hindra hunden att rymma.
Nu menar grannen att häckens stammar tar allvarlig skada av uppbindningen. Kan det stämma?
Tacksam för svar
Lena Kostet

Annons
Hej Lena!
Grannen måste mena att stammen stryps av att du bundit ståltråd kring den. Det är inte bra, men växten dör inte av det om inte tråden skär in i barken runt om. Det kallas i så fall för strangulering och är det mest effektiva sättet att ta död på träd och buskar. Genom att ledbanorna (som ligger ytligt innanför barken) skärs av runt hela stammen kan inte trädet transportera vatten och näring.
Du kan binda runt om stammen, men bind löst och använd ett elastiskt snöre som inte riskerar att stasa och hindra flödet. Träd kan växa på brädden mycket fort! Välsorterade plantskolor har denna typ av snören till försäljning, det är ju vanligt att man vill binda upp fleråriga växter vid spaljéring, till stödkäppar, hänga upp fågelholkar och liknande.
Gilla Allas.se på Facebook

 

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…