Annons
Annons


Tall som krukväxt

Småplantor av träd är roliga att ta tillvara. Odla dem i kruka och forma dem till små bonsaier. Eller plantera ut dem på nytt.


Många träd kan leva vidare i kruka, fast vintern inomhus är en pärs.

Många träd kan leva vidare i kruka, fast vintern inomhus är en pärs.

Hej Karin,

Jag höll på att rensa mellan trädgårdsplattorna i höstas, då jag hittade en liten lustig tallplanta.

Jag tog upp plantan och planterade den i en kruka då den hade en rolig form. Min tanke är att kanske ”göra” en bonsailiknande tall.

Annons

Nu ser det ut som den börjar torka, trots att jag vattnat den regelbundet. Funkar det inte att ha tallplantor inomhus? Om det går hur bör man då sköta om den?

Gilla Allas.se på Facebook

Hälsningar

Mats

Hej Mats!
Vad festligt med den lilla tallen. Tyvärr har vi för varmt inomhus vintertid för att den ska trivas, i så fall behövs mer ljus. En växtlampa gör susen, eller ställ den lilla under ett lysrör som ger ett bra växtljus utan att alstra värme. Ett fönster utan uppvärmt element vintertid är idealet. Se också till att krukan har god dränering så att överskottsvatten kan rinna av. Stående fukt är det värsta tallrötter vet. Duscha också trädet då och då för att öka luftfuktigheten.
Övriga årstiden trivs träd i kruka bäst utomhus. Barrväxter som tall bryter inte nya skott om det inte finns grönska innanför kvisten man klipper av, enda undantaget är idegran. Beskär alltså ovanför en grönskande kvist om du vill forma den. Det finns bra böcker om bonsaitekniken på biblioteket, det är fascinerande hur man kan krympa en växt som är menad att bli ett jätteträd till en pyssling.

Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…