Annons
Annons


Tänk om… science fiction blev verklighet?!

Historien om science fiction är historien om vår förmåga att utforska begreppet tänk om. Tänk om det finns utomjordningar. Tänk om vi kunde färdas genom tiden.


Edward James Olmos, Rutger Hauer, Zoe Saldana, Nichelle Nichols och Nathan Fillion. Foto: John Durrant/BBC

Stjärnorna Rutger Hauer, Nathan Fillon, Nichelle Nichols, Zoe Saldana och Edward James Olmos medverkar i Kunskapskanalens SF-serie. Foto: John Durrant/BBC

Kunskapskanalen tittar närmare på genren science fiction med utgång från en rik flora av filmer och tv-serier. Skapare av och skådespelare från bland annat Star Wars, Back to the Future, 2001: A Space Odyssey, Jurassic Park, Star Trek och Doctor Who ger sin bild av utvecklingen av science fiction. Kanske får vi svar på några frågor, kanske förlorar vi oss i ett parallellt universum.

Vad var ET egentligen?

Första avsnittet sändes förra veckan och handlade om rymdresor och rymdskepp. I onsdagens avsnitt spekuleras det i vad som händer om utomjordingar landar på jorden? Från H. G. Wells tidiga verk Världarnas krig till Independence Day och Men in Black – alla handlar om en utomjordisk invasion. Medverkande John Carpenter och Chris Carter förklarar lockelsen med paranoian i t.ex Arkiv X och David Tennant från Doctor Who beskriver hur seriens sci-fi-inslag fångat publiken. Samt, tanken på att vi kanske har skapat monstren själva? Vi kommer även bakom kulisserna på inspelningen av Jurassic park och försöker förstå vilken slags utomjording ET egentligen var.

Vänder sig emot oss

Nästa onsdag handlar serien om att skapa artificiellt liv. Det har fascinerat samhället sedan science fictions uppkomst. Men vad händer om våra skapelser vänder sig mot oss? Från Frankensteins monsters första stapplande steg till Arnold Schwarzeneggers Terminator. Skådespelarna bakom robotarna R2D2 och C-3PO i Star Wars-filmerna ger sin syn på hur det är att leva i en maskin. William Gibson, Rutger Hauer och skaparna bakom Robocop berättar om sin fascination för den artificiella människan, men hur gör vi förlorar kontrollen över robotarna?

Tidsresor

Onsdagen den 18 november tar tidsresorna plats. Tidsresor har alltid fascinerat oss. Tanken att människan skulle kunna resa genom tiden är svindlande. Skulle du förändra det förflutna eller framtiden? Från Tidsmaskinen av H.G. Wells till Doctor Who och Tillbaka till framtiden tar vi en helhetstitt på tidsresande genom populärkulturens historia.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Science fiction genom tiderna: Onsdag 4 november, kl 20.15 i Kunskapskanalen


(8)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…