Annons
Annons


7 viktiga saker innan ni blir sambo!

Det är lättare att prata pengar och avtal medan ni är kära och vill varandras bästa. Se därför till att skriva ner vad som gäller innan ni flyttar ihop. Allt är kristallklart om ni väljer att flytta isär och ni kan fortfarande vara vänner.


samboavtal

Se till att ni upprättar ett samboavtal innan ni flyttar ihop.

Ni är kära och vill tillbringa varje minut med varandra. Att flytta ihop känns som ett naturligt steg, men vad är bra att tänka på? Hur behåller man glöden i en relation när vardagen tar över och hur ska man ta upp frågan om pengar? Vi ger dig tips och råd att fundera på innan ni flyttar ihop.

7 tips till dig som funderar på att flytta ihop med din partner:

1. Hemmet är nu gemensamt.
Om den ena flyttar in hos den andra är det vanligt att personen som flyttar in känner sig som en gäst. Det är viktigt att klargöra från början att ni flyttar ihop och inte att den ena parten ”flyttar in”. Prata ihop er om vad som behövs för att skapa ett gemensamt hem och vad som är viktigt för att ni båda ska trivas. Den personen som bor där nu kan behöva göra sig av med möbler och saker för att den andra ska få plats.

Annons

2. Ta upp känsliga frågor direkt.
Gåvor, fotografier och liknande som ni har fått från ex är kanske inte särskilt roligt att ha i ett gemensamt boende. Ta upp frågan direkt, hur gör ni med sådant den andra inte vill ha i sitt hem? Gäller både gammal historik och inredning.

3. Köp något gemensamt.
Ett nytt matbord eller nya kuddar till soffan kan göra att ni får en starkare känsla av ett hemmet nu är bådas.

4. Kommunikation är A och O!
Även om ni har sovit ihop länge blir det en annan typ av vardag när man flyttar ihop. Du kommer se din partners vanor på ett annat sätt och vardagsbestyr som att plocka undan, handla mat, diska och städa blir mer påtagliga. Gör därför upp redan från början hur arbetsfördelningen ser ut, men var beredd på att kompromissa så att ni båda känner er nöjda.

5. Prata pengar.
Det kanske inte är särskilt romantiskt, men ska ni bo ihop måste ni göra det förr eller senare. Hur ni väljer att sköta utgifterna är upp till er, men många använder sig av procentregeln. Procentregeln innebär att ni betalar lika mycket i procent. Om du eller din partner tjänar mer än den andra är det inte rättvist att dela alla utgifter på hälften. Om du tjänar 20% mer än din partner bör du också betala 20% mer av era gemensamma utgifter.

6. Teckna hemförsäkring för er båda.
Troligtvis har du eller din partner redan en hemförsäkring om ni flyttar in hos den ena. Se till att hemförsäkringen täcker båda dig och din partner från det att ni flyttar ihop.

7. Upprätta ett samboavtal.
Att teckna avtal som reglerar vad som sker om ni gör slut är inte särskilt roligt att diskutera när ni är nykära. Utan att samboavtal sker en bodelning om ni separerar. Det innebär att ni delar lika på bostaden och vad som finns i den. Om den ena parten går in med en större kontantinsats eller har betydligt fler möbler/liknande är det alltså klokt att skriva ett samboavtal.

Läs också: 7 tecken på att din partner verkligen älskar dig

3 vanliga misstag par som flyttar ihop gör:

1. Man förväntar sig att allt ska ske på det sätt man är van vid sedan tidigare.
Kom ihåg att alla har olika vanor och sätt att göra saker på. I början får ni ha tålamod med varandra och varandras vanor. Ni kommer att lära känna varandra på nytt längs vägen och upptäcka vad ni behöver kompromissa om.

2. De glömmer bort vardagsromantiken.
När ni bor ihop och ser varenda dag är det viktigt att ge varandra uppmärksamhet och vårda relationen på olika sätt. Glöm inte bort att uppvakta varandra! Ge bort blommor, köp hem din partners favoriträtt, ge massage eller annat som du vet att din partner tycker om.

3. Man glömmer bort sig själv.
När man är särbos finns det alltid möjlighet att få egentid och göra saker på egen hand. När man flyttar ihop glömmer många bort att vi fortfarande behöver tid då och då för oss själva. Vissa behöver mer egentid medan andra behöver mindre och av rädsla för att såra sin partner kanske man undviker att ta upp frågan. Var ärlig med att det inte har med din partner att göra utan att det är något du själv behöver för att må bra (om du är i behov av det, givetvis).

Läs också: Så blir du oemotståndlig för din partner!

Text: Thowe Wagner Larsson/Elle Decoration
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(43)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…