Annons


Tassar som passar ihop

Hund och katt, går det ihop? Visst gör det, och föreställningen om att dessa två djurslag har svårt att samsas stämmer inte alls.


Hundar och katter lever nämligen gärna tillsammans och har sällskap av varandra, bara vi ger dem chansen! Foto: Shutterstock

Hundar och katter lever gärna tillsammans och har sällskap av varandra! Foto: Shutterstock

Visst finns det hundar som, med mord i blicken, jagar katter. Men det finns också hundar som till exempel jagar cyklister eller joggare.

Polisanmälningar

Största skillnaden är ägarens agerande. Hundägaren som låter sin hund jaga joggare och cyklister, lär förutom en omedelbar respons från den jagade även få ett antal polisanmälningar på sig. Som hundägare lägger man då givetvis all energi på att stoppa hunden från att jaga dessa ”byten”.

Annons

Att jaga katter tycks däremot vara ett helt acceptabelt beteende hos hunden, anser många ägare. Flertalet hundraser är i grund och botten jakthundar, det ingår i deras natur att springa efter ett byte som rör sig. Det må vara katt, joggare, cyklist eller ett barn.

Studera på håll

Det är vi som hundägare som ska göra klart för hunden vad som är tilllåtet och vad som är förbjudet. Vill man gärna ha en katt, och har gjort klart för hunden vem som bestämmer, brukar en katt i huset sällan innebära problem. Börja med att ha katt och hund i olika rum. Låt katten vänja sig vid hundens doft och tvärtom. Byt rum, så katten får vara i hundens rum och vice versa. Skynda långsamt tills båda parter har accepterat doften av den andra. Nästa steg är att låta katten sitta på ett högt beläget ställe så den kan studera hunden på håll men ändå känna sig säker.

Läs också: Skäll inte på hunden

Beröm hunden så fort den inte är aktivt intresserad av katten. Låt tillvänjningsproceduren ta den tid den tar! Efter hand kommer hunden att tappa intresset för katten och katten kommer att känna sig modig nog att lämna sitt ”säkra” ställe.

Var beredd

Var beredd när detta händer! Har du inte bra pli på din hund, låt den vara kopplad under den första tiden. Öka svårighetsgraden efter hand. Låt aldrig hund och katt vara utan uppsikt förrän du är till 100 procent övertygad om att dessa två kommer överens.

Låt inte heller hund och katt mötas utomhus under tillvänjningsperioden. Då är det lätt hänt att hunden faller in i sin roll som jägare och förstör kattens tillit som håller på att byggas upp. För det är förstås tillit allting handlar om. Katten som litar på hunden kommer inte att rusa i väg och på så vis tända hundens jaktintresse.

Ge det tid

Är du rädd att katten kommer att skada hunden? Har du hört historier om katter som sliter ut ögon på hundar? Jag är fullt medveten om att det förekommer ögonskador på hundar som gett sig in i närkamp med katter. Men jag kan också säga att jag inte någonsin har upplevt att mina katter har skadat hundarna. Ja, inte tvärtom heller. Trots att jag flera gånger har tagit hand om vuxna katter med en hel del dåliga erfarenheter i bagaget. Det som krävs av dig är att du ger djuren den tid som behövs.

Läs också: Varför spinner min katt?

Ge inte upp och använd din fingertoppskänsla. Hundar och katter lever nämligen gärna tillsammans och har sällskap av varandra, bara vi ger dem chansen!

Veckans PS: Placera kattlådan på ett hundsäkert ställe. Kattsand är oftast klumpbildande och kan bli rejält farlig för matglada hundar utan omdöme.

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…