Annons
Annons


Dolda tecknet: Så varnar kroppen dig 1 månad före en hjärtinfarkt

Inför en hjärtinfarkt skickar kroppen subtila signaler för att varna dig för den kommande faran. Här berättar vi vad du ska vara extra uppmärksam på.


Tecken på hjärtinfarkt

Missa inte kroppens viktiga tecken!

Hjärtinfarkt är den absolut vanligaste dödsorsaken i Sverige. Varje dag inträffar cirka 75 infarkter och en fjärdedel av dessa leder till döden inom en månad. Siffran väntas stiga de närmaste åren, enligt Hjärt-Lungfonden.

Annons

För att rädda fler liv är det viktigt att lyssna på kroppens signaler. Hälften av alla drabbade får nämligen varningssymtom cirka en månad före infarkten, utan att veta om det.

Gilla Allas.se på Facebook

Det dolda tecknet på att en blodpropp håller på att bildas i något av hjärtats kranskärl – och alltså snart orsakar en hjärtinfarkt – kan sammanfattas i sex ord:

Trötthet-tyngdkänsla-andningssvårighet-svettning-förkylning-utmattning

Symtomen kan likna en helt vanlig förkylning med feber och hosta, och är därför lätta att missa.

Läs också: Lär dig ta pulsen på RÄTT sätt

Så här kan det kännas i kroppen:

Trötthet
Trötta kan vi alla vara, men när du inte orkar utföra vardagssysslor som att handla eller laga mat är det en tydlig varning.

Tyngdkänsla
Ett tryck över bröstet eller en tyngdkänsla är aldrig bra. Vanligtvis kan smärtan även stråla ut i armen, nacken, halsen, ryggen eller magen. Cirka 15 minuter brukar besvären pågå.

Andningssvårighet
När lungorna inte får tillräckligt med blod, som är fallet inför en hjärtinfarkt, kan du uppleva en svårighet med att andas. Ta signalen på allvar innan du råkar ut för akut andnöd.

Läs också: 7 tecken på att du har för mycket stresshormoner i kroppen

Svettning
Kallsvettningar och yrsel är också vanligt. Du kan uppleva en feberkänsla och tro att en influensa är på väg att drabba dig. Yrseln orsakas av en minskad blodtillförsel till hjärnan.

Förkylning
Plötslig hosta och andra förkylningsliknande symtom kan förstås vara helt ofarliga, men tillsammans med några av ovanstående tecken kan det också tyda på annalkande fara.

Utmattning
Inför en kommande infarkt får även musklerna otillräckligt med blod. Det resulterar i en fysisk känsla av svaghet eller utmattning i hela kroppen.

Läs också: 5 personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd

Källor: Hjärt-Lungfonden och Newsner
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

Kom i toppform hemma – med ett gummiband

Ett gummiband är det perfekta träningsredskapet som du kan ha med dig överallt och träna hela kroppen med – på den nivå som passar dig!

Läs mer och beställ direkt från här!


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…