Annons
Annons


Se upp: 9 tecken på att du kan ha järnbrist!

Trötthet, värk och nedstämdhet kan bero på att kroppen får för lite järn. Många kvinnor lider av järnbrist utan att veta om det. Här är 9 varningssignaler att se upp med!


Trött kvinna.

Flera diffusa symtom kan tyda på att du har järnbrist.

Så många som var tredje svensk kvinna i fertil ålder och varannan tonårstjej lider av järnbrist – ofta utan att veta om det. Järnbrist är enligt WHO det vanligaste bristtillståndet i världen efter proteinbrist.

Annons

Vid för litet intag av järn påverkas alla organ i kroppen och tillståndet kan ge både fysiska och psykiska symtom.

Konstaterad brist behandlas i första hand med justerad kost och järntabletter. Personer som inte tål tabletter kan i stället få sprutor som innehåller järn.

Gilla Allas.se på Facebook

Här är 9 tecken på att du kan ha järnbrist:

1. Du känner dig trött
För att kunna tillverka hemoglobin, som är det ämne i röda blodkroppar som transporterar syre i blodet, behöver kroppen järn. Om du inte har tillräckligt med hemoglobin känner du dig energilös och utmattad.

2. Du blir lätt andfådd
När du har för lite järn i blodet får kroppen svårt att ta upp syre. Det kan leda till att du får sämre kondition och blir mer andfådd av att exempelvis gå i trappor. Även hjärtklappning är en vanlig effekt.

3. Du tappar mycket hår
Spricker dina naglar och håret känns tunt? Det kan vara ännu ett tecken på att du äter för lite järn. Vita fläckar på naglarna är ett annat.

Läs också: 7 oväntade anledningar till att du tappar mycket hår

4. Du är blek i hyn
En tydlig varningssignal om järnbrist är en blek och livlös hy. Blekheten beror på att blodcirkulationen i kroppen är försämrad. Många får också sprickor i mungiporna.

5. Ditt minne sviktar
Såväl koncentration som inlärning och minne kräver järn. Om du lider av brist kan kroppens signalsubstanser inte fungera optimalt. Det kan även medföra att du har svårt att komma till ro och somna.

6. Du blir ofta sjuk
Även ditt immunförsvar försämras och risken för infektioner ökar. När motståndskraften sjunker kan du lätt drabbas av alla möjliga sjukdomar.

Läs också: Lista: Livsmedel som innehåller mycket järn

7. Dina muskler värker
Järn ingår i proteinet myoglobin som transporterar syre i muskler och behövs för musklernas återhämtning. För lite av mineralet kan ge en brännande känsla av värk i din kropp efter ansträngning.

8. Din urin är rödfärgad
Vid järnbrist tar kroppen lättare upp röda pigment i maten som finns i exempelvis rödbetor. Det innebär att urinen kan ändra färg och blir mer rosa eller rödaktig.

9. Du känner dig nedstämd
Efter en längre tids järnbrist kan du även drabbas av psykiska symtom som påverkar ditt välbefinnande negativt. Att inte känna lust och vara allmänt nedstämd kan ha en direkt koppling till bristande intag av järn.

Läs också: 5 personlighetsdrag som riskerar att göra dig utbränd

vem-drabbas-av-utbrandhet

Källor: Kurera.se och wikipedia.org
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(131)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…