Annons
Annons


Ny hjälp för kvinnor med myom!

Myom är små muskelknutor i livmodern som kan orsaka svåra magsmärtor. Nu lanseras en ny hjälp för att sprida kunskap och förbättra förutsättningen för de drabbade kvinnorna.


Kvinna har ont i magen.

Dina magsmärtor kan vara myom.

20-40 procent av alla kvinnor i fertil ålder får någon gång i livet myom – muskelknutor i livmodern. Ändå är kunskapen och kännedomen om myom låg bland allmänheten.

Annons

– Alla kvinnor som inte använder preventivmedel har mens. Inställningen till mens är ofta att det bara är att stå ut och att det är naturligt att blöda och ha ont, även om en del har kraftiga mensblödningar och mer smärta än vad som kan anses vara normalt. Många vet inte att dessa besvär är de vanligaste symtomen på myom, säger överläkare Helena Kopp Kallner vid Danderyds Sjukhus.

Ny portal ger hjälp

Myom är knutor av muskelceller och bindväv som uppstår i livmoderns muskelvävnad. Vanliga symtom är kraftiga blödningar, blodbrist, lågt järnvärde, magsmärtor och täta behov av att kissa. Myomen kan i vissa fall även vara en bidragande faktor till att det är svårare för en kvinna att bli gravid.

– Många kvinnor lider i onödan, i många fall i flera år, utan att de söker hjälp, säger Helena Kopp Kallner.

Därför lanseras nu patientportalen Myomguiden, en webbplats som ger kvinnor med magsmärtor information om symtom och behandlingsalternativ. Portalen innehåller även livsberättelser från kvinnor som har myom och fakta om vilka besvär det är viktigt att vara uppmärksam på.

– Det finns väldigt lite information om myom på nätet. Vi vill bidra till att öka medvetenheten så att fler kvinnor förstår att de kan – och bör – söka hjälp, säger Mats Jonsson, vd för Gedeon Richter Nordics som tagit fram den nya portalen.

Du kan besöka portalen på Myomguiden.se

Är myom farligt?

  • Små myom som inte ger några besvär behöver inte behandlas. Vid nyupptäckta myom bör kontroll göras efter 6 månader.
  • Myom som ger besvär i form av rikliga blödningar, utfyllnadskänsla, täta trängningar eller smärtor ska behandlas. Om myomet växer hastigt eller orsakar kraftiga smärtor kan det i sällsynta fall vara tecken på cancer.
  • Rikliga blödningar kan behandlas medicinskt i första hand. I andra hand kan livmoderslemhinnan avlägsnas. I sista hand avlägsnas hela eller delar av livmodern.
  • Kontakta gynekolog om du har rikliga blödningar, tryck, tyngdkänsla eller kraftiga smärtor vid menstruation.

Av Margaretha Malmgren
Källor: Gedeon Richter Nordics och Vårdguiden

Läs också: 10 sätt att bota magbesvär!

LÄS OCKSÅ


(49)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…