Annons
Annons


8 tecken på att du lider av sömnbrist

Trötthet och allvarlig sömnbrist är två skilda saker med olika symtom. Här är 7 tecken som indikerar på att kroppen faktiskt får alldeles för lite sömn.


Tecken på sömnbrist

Bara trött eller allvarlig sömnbrist? Här är tecknen!

Handen på hjärtat – sover du ordentligt eller tullar du på sömntimmarna för att hinna med allt annat i livet? De allra flesta av oss slarvar lite med sömnen i perioder, men att göra det under en längre period kan få otrevliga konsekvenser.

Annons

Sömnrekommendationerna ligger på 8 timmar per natt, men många klarar sig på betydligt färre. Om du mår bra av att sova bara 6 timmar per natt är det lagom för dig, men tänk på att lyssna på kroppens signaler så du inte pressar dig själv för hårt.

7 tecken på att du lider av sömnbrist:

1. Siffrorna på vågen pekar uppåt…
Viktuppgång i samband med sömnbrist är mycket vanligt. Det beror på att ämnet leptin, ett hormon som får oss att känna oss mätta, rubbas när vi sover för lite. Detta gör att det blir lättare att äta för mycket.

Utöver det, blir ämnesomsättningen sämre när vi inte får tillräckligt med sömn och vårt sug efter socker och fett större, eftersom produktion av hormonet ghrelin ökar.

Läs också: 5 goda skäl till att slänga din våg på tippen!

2. Känslolivet är instabilt
Reagerar du starkare än vanligt på saker omkring dig – både positiva och negativa? Det kan vara ett tecken på att du borde sova mer.

3. Du känner dig obeslutsam
Om du sover för lite blir du inte bara trött, utan hjärnans förmåga att fungera optimalt försämras också. Detta gör det svårare för dig att fatta snabba beslut och du kan lätt känna dig velig och obeslutsam.

4. Synen är inte vad den borde…
Okej, detta kan handla om att du kan behöva besöka en optiker för att utreda behov av glasögon också, men faktiskt är sömnbrist en vanlig orsak till att du inte ser ordentligt.

Alla som klippt med ögonen någon gång vet precis vad det handlar om, och den medicinska förklaringen är att ögonmusklerna är trötta och får svårt att fokusera.

Läs också: 9 oväntade saker som händer i kroppen när du sover

5. Hyn har sett bättre dagar
När vi sover reparerar huden sig själv så det ligger faktiskt något verkligt i det där med skönhetssömn – för lite sömn kan ge dig rynkor i förtid.

När vi inte sover som vi borde rubbas dessutom den hormonbalansen i kroppen vilket kan ge hudproblem som till exempel akne.

6. Du är vimsig
Är du vimsig, glömmer saker eller har svårt att komma ihåg saker som du gjorde alldeles nyligen? Om du lider av sömnbrist kan det mycket väl vara en förklaring!

7. Förkylningarna avlöser varandra…
Att inte sova tillräckligt medför att immunförsvaret tar stryk och att din kropp blir mer mottaglig för infektioner.

Läs också: Forskare: Bota dina sömnproblem – sov som på 1600-talet!

Källa: Expressen.se
Text: Malin Perlheden/Allers
Bild: Shutterstock


(49)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…