Annons
Annons


Testa dig – kan du fånga dagen?

Är du en person som redan tar vara på varje dag på bästa sätt eller kan du bli bättre på det? Det ska vi nu på ett ovetenskapligt sätt försöka ta reda på genom tolv enkla frågor.


fanga-dagen

Hur mycket livsnjutare är du?

I det här testet handlar det inte om att hitta det rätta svaret. Det bästa är om du bara är ärlig utifrån hur det känns just nu. Resultatet kan ändra sig från en dag till en annan, så se det som en mjuk introduktion till ämnet och en liten fingervisning om hur du ser på njutning idag och vad du kan bli bättre på.

Annons

Du behöver inte instämma exakt i de situationer som föreslås. Välj det svar som känns närmast dig just nu. På vissa frågor kanske du vill säga ”det beror på”, men ringa för enkelhetens skull bara in ett av alternativen. I normala fall har man bara fyra svarsalternativ, men nu har jag valt att ta med fem för att ge dig fler möjligheter. Gör det inte för enkelt för dig genom att bara välja mittenalternativet, utan försök hitta det som passar dig. Efteråt kan du räkna ihop dina svar och titta i tabellen var du hamnar.

Gilla Allas.se på Facebook

Redo? Då kör vi.

Koppla bort jobbet

1. Du sitter på jobbet. Du och ett par kollegor har bestämt att ni ska ta fikarast, men du har fortfarande saker kvar att göra. Det är en hektisk period just nu. Kan du ändå koppla av och njuta av pausen, trots att du inte är färdig med allt på att-göra-listan? Ringa in det svarsalternativ som stämmer bäst av följande:

a.Nej, aldrig  b.Sällan  c.Ibland  d.Oftast  e.Ja, alltid

Njuta med gott samvete

2. Du och din respektive har åkt iväg på en romantisk weekend, bara ni två. Ni får information av barnvakten om att alla mår bra där hemma. Ni har pratat länge om att göra detta, men nu när ni har rest bort får din respektive dåligt samvete för att ni har lämnat barnen hemma. Tidigare längtade ni bort, men nu pratar din partner bara om dem där hemma. Får du också dåligt samvete i en sådan situation?

a.Nej, aldrig  b.Sällan  c.Ibland  d.Oftast  e.Ja, alltid

Njuta fullt ut

3. Det är bara två dagar kvar på semestern. På måndag ska du tillbaka till arbetet igen. Kan du fortsätta att njuta av den tid som är kvar av ledigheten, trots att det snart är dags att börja jobba igen?

a. Ja, alltid  b.Oftast c.Ibland  d.Sällan  e.Nej, aldrig

Självreflektion

4. Du har gått av ett långt men givande arbetspass. Hur ofta händer det att du då sätter dig ner en stund i soffan, på en parkbänk eller på ett café och reflekterar över dagen och vad du åstadkommit?

a.Alltid  b.Ofta  c.Ibland  d.Sällan  e.Aldrig

Firande

5. På jobbet har ni just gått i mål med ett utmanande projekt. De andra i teamet är glada och vill fira. Hur ofta firar du dina framgångar genom att till exempel gå ut på restaurang?

a.Aldrig  b.Sällan  c.Ibland  d.Ofta  e.Alltid

Närvaro

6. En vän beskriver en härlig upplevelse och försöker måla upp den för din inre syn. Samtidigt bär du själv på något som inte känns riktigt bra för tillfället. Kan du ändå vara närvarande i samtalet och leva dig in i vännens beskrivna njutningsstund, utan att splittras av andra tankar?

a.Nej, aldrig  b.Sällan  c.Ibland  d.Oftast  e.Ja, alltid

Ta vara på tillfället

7. Det visar sig på kort varsel att du för första gången på länge får en hel kväll ensam hemma. Familjen är borta och du har inga måsten, inga förpliktelser. Huset är städat och disken klar. Du kan göra precis vad du vill. Hur bra är du på att njuta av en sådan kväll som uppstår spontant?

a.Mycket bra  b.Ganska bra  c.Helt okej  d.Inte så bra  e.Inte alls bra

Fokus på rätt saker

8. Allt är perfekt. Glöden på grillen har rätt temperatur, du känner dig frisk i kroppen och livet är gott. Det är bara det att du just har fått en fläck på skjortan och du har inget ombyte med dig. Hur mycket stör småsaker som inte är perfekta en annars fin njutningsstund för dig?

a. Ingenting b. Inte särskilt c. Lite grand d. Ganska mycket e. Väldigt mycket

Ta in ögonblicket

9. Du upplever en stor framgång. Utvärderingen av ditt anförande visar att alla älskar dig. Chefen kommer fram och klappar dig på axeln och säger att du överträffat alla förväntningar. Kan du njuta vid sådana tillfällen och ta in ögonblicket?

a.Nej, aldrig  b.Sällan  c.Ibland  d.Oftast  e.Ja, alltid

Uppskatta det lilla

10. Du har just ätit en frukt och känner dig kladdig om händerna och upptäcker att du har en våtservett i fickan. Vilken bra timing! Hur bra är du på att glädjas och njuta av de små sakerna i livet?

a.Mycket bra  b.Ganska bra  c.Helt okej  d.Inte särskilt bra  e.Inte alls bra

Livshållning

11. Hur bra är du på att njuta av livet i allmänhet? Till exempel av det faktum att du är vid liv, att solen lyser och att du har mycket att se fram emot.

a.Inte alls bra  b.Inte särskilt bra  c.Varken eller  d.Ganska bra  e.Väldigt bra

Väntan

12. Du sitter i bilen och väntar på att dina barn ska bli klara efter träningen. Det tar lite längre tid än det brukar göra, trots att ni pratat om att de skulle skynda på. Hur troligt är det att du använder dig av de extra minuternas väntetid till att bara andas, ta det lugnt och kanske spela en bra låt på bilstereon eller i lurarna?

a.Mycket troligt  b.Ganska troligt  c.Varken eller  d.Inte särskilt troligt  e.Inte alls troligt

Här räknar du ihop ditt resultat

Fråga 1
a)0 poäng
b)1
c)2
d)3
e)4

Fråga 2
a)0 poäng
b)1
c)2
d)3
e)4

Fråga 3
a)4 poäng
b)3
c)2
d)1
e)0

Fråga 4
a)4 poäng
b)3
c)2
d)1
e)0

Fråga 5
a)0 poäng
b)1
c)2
d)3
e)4

Fråga 6
a)0 poäng
b)1
c)2
d)3
e)4

Fråga 7
a)4 poäng
b)3
c)2
d)1
e)0

Fråga 8
a)0 poäng
b)1
c)2
d)3
e)4

Fråga 9
a)0 poäng
b)1
c)2
d)3
e)4

Fråga 10
a)4 poäng
b)3
c)2
d)1
e)0

Fråga 11
a)0 poäng
b)1
c)2
d)3
e)4

Fråga 12
a)4 poäng
b)3
c)2
d)1
e)0

Resultat

0–21 poäng

Just nu går du miste om många fina chanser till njutning, men det är lätt att åtgärda. Se varje dag som en möjlighet till utveckling – små njutningsstunder finns hela tiden.

22–39 poäng

Du är som de flesta av oss. Du kan i vissa lägen njuta, andra gånger är det svårare. Men du kan även förbättra förmågan att njuta ytterligare och upptäcka fler njutningstillfällen i vardagen.

40–48 poäng

Om du har svarat ärligt på alla frågor är du redan nu en livsnjutare av stora mått. Det är bara att gratulera dig till att du tar vara på varje dag i livet. Men bra kan alltid bli bättre!

Testet är hämtat från boken ”Konsten att njuta av livet – och ändå få saker gjorda” av Olof Röhlander.

LÄS OCKSÅ


(40)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…