Annons
Annons


Testa din jordfelsbrytare!


Klockan 3 natten till söndag den 27 oktober ställer vi om klockan från sommartid till normaltid. Elsäkerhetsverket tipsar om att samtidigt passa på att testa sin jordfelsbrytare.

Sedan 1980 har Sverige haft sommartid och normaltid. För att komma ihåg det har vi lärt oss att när vi ställer fram trädgårdsmöblerna på våren ställer vi fram klockan en timme. Och när vi ställer tillbaka trädgårdsmöblerna ställer vi tillbaka klockan en timme.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

– Ett bra rutin är att också testa jordfelsbrytaren i samband med att du ändå ställer tillbaka din klocka till normaltid eller ställer fram den till sommartid, tipsar Margareta Willbergh, inspektör vid Elsäkerhetsverket.

Räddar liv

En jordfelsbrytare är en billig livförsäkring och ett bra komplement till andra nödvändiga åtgärder i en elinstallation. Den bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats skyddsjordade hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el.

Vid elinstallationer i nya bostäder är jordfelsbrytaren ett krav. Den som bor i en äldre bostad som saknar jordfelsbrytare kan använda en flyttbar jordfelsbrytare. En flyttbar jordfelsbrytare kan även vara bra som ett extra skydd om du har små barn eller om du arbetar med elverktyg utomhus.

Kontrollera din jordfelsbrytare

På varje jordfelsbrytare finns en testknapp. Kontrollera att att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Detta bör du göra minst en gång i halvåret. Om den inte slår ifrån ska du kontakta en fackman. Är jordfelsbrytaren flyttbar ska du lämna tillbaka den till butiken eller lämna den till elåtervinning.


(17)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…