Annons
Annons


The Danish Girl – smärtsamt vackert om kärlek, identitet och kön

The Danish Girl med Oscarsnominerade Alicia Vikander har premiär i dag. Så här tyckte vår recensent om filmen!


Alicia Vikander är Oscarsnominerad för sin roll i "The Danish Girl".

Alicia Vikander är Oscarsnominerad för sin roll i ”The Danish Girl”.

The Danish Girl
Betyg: aaaa

Året är 1926, platsen Köpenhamn. Einar och Gerda Wegener (spelade av Eddie Redmayne och Alicia Vikander) är det unga vackra konstnärsparet som lekfullt rör sig i de rätta kretsarna bland kolleger, gallerister och teaterfolk.

Annons

Einar är en lovande landskapsmålare, Gerda satsar på porträtt. När hennes modell får förhinder ber hon Einar att sitta för henne klädd i kvinnokläder. Något inom Einar får bekräftelse, någonting som ligger djupt i hans personlighet, något han inte kan stoppa. Han blir Lili.

Gilla Allas.se på Facebook

Till en början är allt en lek. Gerdas porträtt av Lili väcker nyfikenhet och gör succé. Vem är denna vackra och speciella kvinna? Var finns hon? Snart blir leken djupt allvar.

Detta är en vacker film som under ett skirt täcke av skönhet gömmer en människas djupa förtvivlan över sin vilsenhet att inte veta vem hon är. Att födas som kvinna i en mans kropp, att leva som transsexuell och känna sig som en främling i samhället och för sig själv. Svåra stora frågor som hanteras varsamt av skådespelare, regissör och inte minst manusförfattare. Tillsammans lyckas de berätta om den stora äkta kärleken som får ta plats och det första medicinska könsbytet som utfördes.

Gerda Wegeners insatser för sin älskade var otroliga. Hon är en person som berör mig djupt och när filmen var slut hoppades jag att den danske konsthandlaren Hans kunde göra henne lycklig i Paris.

Alicia Vikander är Oscarsnominerad för sin roll som Gerda i denna starka, vackra och kärleksfulla film. Jag håller tummarna natten mellan lördag och söndag 28–29 februari svensk tid då Oscarsgalan hålls.

Av: Ingar Haellquist

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…