Annons
Annons


The Maulers flickvän: Det är hemskt att se Alex bli slagen blodig

Att slåss var det enda Alexander ”The Mauler” Gustafsson var bra på när han var liten, och han hamnade tidigt på ungdomshem. I dag försörjer han sig på att fajtas – och förenar det med en kristen tro och familjeliv.


the-mauler-flickvan

AV FRIDA FUNEMYR
FOTO: FRIDA FUNEMYR

Alexander Gustafsson, mer känd som ”The Mauler” i MMA-sammanhang, och hans flickvän Moa Johansson prickar av intervju efter intervju. Det är bråda dagar för den svenska världsstjärnan som nyligen släppt sin biografi ”The Mauler”. Moa är med som moraliskt stöd.
Alexander är uppvuxen i Boda, utanför Arboga, tillsammans med sin syster Elina, mamma och pappa. Hans pappa träffade senare en ny kvinna som han fick tre döttrar med.

Annons

– Jag är uppvuxen på en bondgård vilket passade mig perfekt eftersom jag har adhd. Där fanns det stora ytor för mig att röra mig på. Jag hade så mycket energi i kroppen som jag var tvungen att göra av med.
Alla i Alexanders familj är troende.
– Jag och Elina brukade ropa på mamma att hon skulle be ”Fader vår” före läggdags och ibland kom en präst hem till oss och läste ur Bibeln tillsammans med mamma och mormor.
Hans tro har inte betytt att han inte svurit, avstått från alkohol eller att han gått i kyrkan. Men han har bett till Gud så länge han kan minnas.
– Jag är övertygad om att mina böner har hjälpt mig många gånger.

Redan i tidiga tonåren hamnade Alexander ofta i trubbel. Som 14-åring blev han fälld för misshandel i sju olika fall.
– Jag var inte den som tog initiativen, men blev ofta indragen i bråk.

Hatet växte
Alexander hamnade på ungdomshem, på låst anstalt, och vid ett tillfälle fick han sitta naken i en isoleringscell.
– Behövde jag kissa fick jag göra det i en golvbrunn. Jag kan inte fatta grejen med det där, jag blev ju bara mer aggressiv. Hat föder mer hat, och sådant som jag provocerades av då skulle jag bara skratta åt i dag. Visst, jag har alltid funnit det lustfyllt att slåss, något många kan tycka är märkligt, men jag skulle aldrig hoppa på oskyldiga på stan. Egentligen var jag väldigt osäker och blyg, men slåss var det enda jag var bra på och det gav mig väl ett visst självförtroende.

Med tiden blev Alexander alltmer instängd och likgiltig. Mådde inte bra alls.
– Jag visste att alla i familjen var besvikna på mig. Hur kunde jag bete mig så när de gett mig allt?
Till slut tröttnade även Alexanders mamma, som alltid funnits där för honom, och menade att hon nu lämnade sonen i Guds händer.
Under tiden på ett behandlingshem visade en ur personalen MMA-matcher på tv för Alexander.
– Den här killen trodde på mig och sa att jag kunde bli världsbäst en dag. Jag provade och blev fast på en gång. MMA var som en gåva, en öppning mot ett annat liv.
Alexander skrev kontrakt med Ultimate Fighting Championship, UFC, och blev världsstjärna nästan över en natt.
– Jag hoppas jag har många, men minst fem, år kvar på toppen. Än har jag inte varit mitt bästa jag, säger Alexander och skrattar.
Både omtänksam och tuff

Kärleken är också viktig i Alexanders liv. Det är ett år sedan Alexander och Moa, som han fortfarande är nykär i, blev ett par.
– Alex kom ibland in i jaktaffären jag jobbar i och vi brukade prata eftersom vi delar intresset för vapen och jakt. Sedan började vi prata träning, något som båda också lägger mycket tid på, säger Moa.
Hon var då inte ett särskilt stort MMA-fan men kände till Alex.
– Jag gick till hans gym och tränade och vi lärde känna varandra, berättar Moa som föll för sin pojkväns omtänksamhet.
– Han är helt underbar, en otroligt go och fin kille men samtidigt en så tuff fajter.
– Och jag föll för Moas öppenhet. Hon är så social, hade lätt för att prata – och så ser hon ju väldigt bra ut. Moa betyder allt för mig, säger Alex och paret ler mot varandra.

Moa har varit med under tävlingar och sett sin pojkvän tävla ett par gånger.
– Alex säger att det ser värre ut än vad det egentligen är.
Men senaste matchen blev hon lite rädd.
– Då fick jag lite stygn och det var lite blod. Men hon är tuff. Om jag vill hålla på med det här så är det okej för henne, vill jag inte det är det också okej. Moa har respekt och förståelse för det jag gör.
– Men jag kan ju inte påstå att det är roligt att se dig slåss och bli slagen och blodig. Jag var jättenervös före tävlingen och även om jag hejade och skrek så tycker jag det är hemskt, säger Moa.

Ångesten motiverar
Parets vardag ser emellanåt ganska vanlig ut, men när det närmar sig matcher blir det en hel del resor och träning.
– Att leva med mig skulle nog inte funka för så många tjejer. Men Moa och jag har en stabil relation, hon accepterar att jag i vissa perioder fokuserar helt på träning och tävling. Till skillnad från i början har jag mer att säga till om nu när jag är mer etablerad. I början offrade jag allt för MMA, i dag gör jag egna val och tar egna beslut.
Efter många års slit har han fått balans i sitt liv. I dag lägger han, förutom sin tid på sporten, sin energi på Moa, hunden, hem och familj.
– Det som gör mig mest lycklig är familjen och att få ha hälsan.

Men än så länge vill Alexander fortsätta att göra karriär. Det som motiverar honom att fortsätta tävla är inte lusten att vinna, utan snarare ångesten som han burit på under så många år.
– Jag vet var jag kommer från och vad jag gått igenom, det får mig att vilja kämpa vidare.
Vi konstaterar att det Alexander tidigare suttit i fängelse för tjänar han nu pengar på och hyllas för.
– Livet har sina vändningar… Men samtidigt är det stor skillnad på ett gatuslagsmål och att kämpa i buren.
Alexander är van vid att dagligen hantera smärta, men att kontrollera sin nervositet och hantera hysterin som ökat kring honom genom åren har inte varit lika lätt.
– Det är viktigt att alltid ha rätt fokus och självförtroende. Att tänka på det viktiga i livet. Sedan är det ju otroligt tillfredsställande att få vinna en match inför 20.000 fans som skriker ens namn.

Vill ha barn
Moa erkänner att det lätt blir Alex och hans karriär som står i fokus.
– Men vi är medvetna om att vill man göra karriär måste man vara beredd att lägga både tid och energi på den. Och jag vet att Alex stöttar mig i mitt jobb. Vi strävar efter en bra balans.
Och när de är lediga reser de helst och hälsar på sina vänner och familjer.
– Vi gillar att umgås. Och att hänga med vår hund Ghost (en American bully XL). Han har blivit en del av vår familj.
Paret skaffar gärna barn inom en snar framtid.
– Blir det barn är det självklart välkommet. Det kommer om och när det kommer, säger Alexander.
På frågan hur de skulle reagera om deras barn skulle vilja satsa på MMA, svarar Alex att det är inget han som pappa skulle försöka hindra.
– Men skulle jag få bestämma rekommenderar jag hellre en sport som inte är lika fysiskt påfrestande, och som gärna ger mer betalt.

Moa är också tveksam till just MMA som karriärväg.
– Det är inget jag önskar att vårt barn ska syssla med om jag ska vara ärlig, säger hon, och vi pratar om att det inte kan ha varit lätt för Alexanders mamma att se sin son slåss och bli slagen.
– Mamma är den som betytt mest för mig. Om jag är ett hus är mamma grunden jag står på. Hon tycker att det är jobbigt att se mig slåss, men hon är alltid med på arenan för att be för mig, det känns skönt.
Många påpekar hur stark han är, men Alexander hävdar att det inte finns några som är lika starka som de kvinnor han vuxit upp med. Förutom hans mamma är Alexanders mormor en stark förebild.
– Hon har alltid varit som en extra mamma. Än i dag spelar hon en stor roll i mitt liv och engagerar sig som få. Hon skulle till exempel bli sur om hon inte får reda på allt som sker i mitt liv och min karriär, som att jag är med i Allas till exempel, säger Alexander och skrattar.

 

Alexander ”The Mauler” Gustafsson
Ålder: 29 år.
Familj: Flickvännen Moa Johansson, 25 år, konfektionschef i en jaktbutik.
Yrke: MMA-utövare. MMA betyder mixed martial arts. Det är en kampsport som tillåter sparkar, slag, kast och markkamp. Sporten fick ett uppsving på 1990-talet.
Bor: I Johanneshov.
Intressen: Hundar, god mat, vildmarksliv och natur.

7 frågor till ”The Mauler”
Hur hamnade du så snett i livet som barn?
– Jag hade inga mål, inga ambitioner. Jag gjorde dåliga val och hamnade i destruktiva sammanhang. Men samtidigt som min adhd gjorde att jag hade svårt att hålla fokus var det den som förde mig hit. Om jag inte gått igenom allt destruktivt hade jag inte lyckats nå så här långt.
Hur går din kristna tro ihop med att slåss?
– Det handlar inte om att slåss för att skada utan om tävlingar och att vinna. Det finns inget hat inblandat, snarare respekt och regler.
Vad betyder din tro?
– Bönen har alltid varit viktig i vår familj. Mormor var väl den som var mest troende. Men att jag är kristen är aldrig något som varit påtvingat, det ville jag väl bevisa både för mig själv och andra när jag som 20-åring vuxen döpte mig i Mälaren. Jag såg dopet som en ny fräsch start. Tron ger mig en enorm trygghet.
Varför skrev du en bok?
– Den är till mina fans. När jag skrev boken fick jag rannsaka mig själv och min uppväxt. Det finns gärningar jag ångrar och skäms över. Jag är tacksam att jag nu fått chansen att visa att ljuset finns där, hur mörkt det än ser ut. Man kan bli räddad.
Vad är du mest stolt över?
– Förändringen jag genomgått. Att jag, genom mina prestationer, gått från mörker till att få representera Sverige och ha den position jag har i dag.
Vad skulle du, Moa, säga är kärnan i ert förhållande?
– Vi har samma mål och prioriteringar. Dessutom är vi bra på att prata känslor. Vi är ärliga och håller inte inne med vad vi tycker.
Hur ser ni på framtiden?
– Den dag vi får barn vill vi ge allt. Tid är jätteviktigt. Och vi har just köpt ett hus med stor trädgård. Jag är alldeles för rastlös för att bara sitta still, en trädgård passar mig. Tänk att kunna gå runt naken eller stå och hugga ved.


(12)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…