Annons


Tidscoachen: Slopa tidsomställningarna

Det är bra att ha en god tidsplanering och för att få det kan man behöva ändra sina rutiner för att göra livet lättare. Men att ställa om klockan två gånger om året – bara för att växla mellan sommartid och vintertid – är riktigt dåligt och ställer till med många problem. Det säger tidscoachen Dorotea Pettersson.


sommartid

Det finns till och med sömnforskare som menar att tidsomställningarna orsakar sjukdomar och förkortar livet, i varje fall för en del särskilt känsliga grupper. Men redan de vardagsproblem som många människor råkar ut för borde räcka för att avskaffa tidsomställningarna, menar Dorotea Pettersson:

Annons

– Särskilt besvärligt är det för småbarnsföräldrar. Det är långt ifrån problemfritt att plötsligt ändra dygnsrytmen för ett litet barn, och en sådan omställning bör egentligen göras steg för steg under flera dagar.

– Men sådana förändringar kan vara besvärliga också för många vuxna. Den lugna morgontimme, för planering och en skön start på dagen, som är en av punkterna i vårt 5AM-koncept, innebär för många att man stiger upp tidigare än man gjort förut. Men det kan man gärna genomföra i etapper om kanske en kvart i taget, och dessutom: Det handlar om att göra en förändring som består och som har många positiva effekter. Inte om att hålla på och ändra fram och tillbaka två gånger varje år.

Enligt sömnforskaren Jerker Hetta på Karolinska institutet är det väldigt väl visat att en regelbunden dygnsrytm är bra för hälsan.

Läs också: 6 enkla tips för bättre sömn!


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…