Annons
Annons


Tillsatser får svenskarna att välja bort mat

Nästan varannan svensk väljer bort en matvara efter att de läst innehållsdeklarationen. Det visar en ny undersökning som Sifo gjort.


Kvinna läser innehållsförteckning.

6 av 10 kvinnor väljer bort en vara efter att ha läst vad den innehåller.

Den vanligaste anledningen till att vi svenskar läser vad maten innehåller är att vi försöker undvika onödiga tillsatser. Transfetter, härdat fett och socker är de vanligaste tillsatserna vi vill slippa. Mest intresserade är vi av att veta vad färdigmaten, chark- och mejeriprodukterna innehåller.

Annons

– Att påverka smaken, konsistensen eller färgen på maten med hjälp av tillsatser är inte bra för någon. Ju mer medvetna konsumenterna blir desto, större krav ställs det på oss tillverkare att sluta stoppa onödigheter i maten, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.

Kvinnor mest noga

Det vanligaste sättet för svenskarna att ta reda på vad maten innehåller är att läsa innehållsdeklarationen. Det gör 7 av 10 svenskar. En siffra som enligt undersökningen skulle öka betydligt om innehållsdeklarationen förklarades på ett bättre sätt.

Mest medvetna om vad de äter är kvinnor mellan 31-45 år. Där väljer 6 av 10 bort en matvara efter att ha läst vad den innehåller. Den medelålders mannen däremot, mellan 46-60 år, bryr sig inte lika mycket om vad som slinker ner i matkorgen. Där väljer bara 3 av 10 bort en matvara efter att ha läst innehållsdeklarationen.

Fotnot: Undersökningen är gjord av Sifo på uppdrag av Leksands Knäckebröd. För att få ett representativt urval har 1 000 personer från hela Sverige, mellan 16-74 år tillfrågats. Undersökningen gjordes genom en webbpanel mellan 27 juli-7 augusti 2015.

LÄS OCKSÅ


(2)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…