Annons
Annons


Tina Nordström och Per Moberg favoritjulkockar


I en färsk undersökning genomförd av Coop svarar närmare var femte person (16 procent) på frågan vilken kock de helst vill lagar deras julmat, Tina Nordström, följd av Per Moberg (12 procent). På tredjeplats kommer Leif Mannerström (10 procent).

Annons

Fler män (19 procent) än kvinnor ser gärna att Tina Nordström lagar deras julmat medan Per Moberg är lika populär som julkock hos både män och kvinnor. Var femte svarar att de helst lagar all julmat själva.

Gilla Allas.se på Facebook

I snitt läggs cirka en till två dagar (83 procent) på att laga julmat och tre av fyra svarar att de lagar merparten av julmaten själva. Den genomsnittlige svensken svarar att de ska spendera cirka 1700 kronor på julmat i år vilket är ungefär lika mycket som föregående år. Fyra av tio män respektive sex av tio kvinnor svarar att de har huvudansvaret för tillagning av julmaten.

”White Christmas” favorit
En av tre tycker inte att matbutiker ska spela någon julmusik, medan lika många, 30 procent, föredrar att handla julmaten till tonerna av ”I am dreaming of a white Christmas” med Bing Crosby. Varannan man och 65 procent av kvinnorna svarar att det har huvudansvaret för inköp av julmat. Närmare sex av tio (58 procent) svarar att de storhandlar den mesta av julmaten vid ett enda tillfälle och därefter görs endast några mindre kompletteringsköp.

Intresset för ekologiskt ökar
Tips för en lyckad jul är enligt de som har svarat på undersökningen framförallt att stressa mindre. Fokusera på att göra några få julrätter riktigt bra istället för att satsa på alltför många maträtter. En av fyra (25 procent) svarar också att de kommer ha en ny matvara eller maträtt på julbordet i år och då är det framförallt vegetariska alternativ som dukas upp som komplement till alla kött- och fiskrätter. Intresset för ekologiska varor ökar även på julbordet, i förra årets mätning uppgav 22 procent att de inte skulle ha några ekologiska varor på julbordet och i år är det endast 15 procent som utesluter eko från julbordet.

Fakta om undersökningen:
1500 personer i åldern 18 år och uppåt deltog ur ett slumpmässigt urval bland Coops medlemspanel.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…