Annons
Annons


Tips för dig som vill fira jul i Danmark!


Jul på tivoli i Köpenhamn

Tivoli i juleskrud. Foto: Kim Wyon

Det danska ordet ”hygge” betyder att mysa och ha det bra i samvaro med andra. När julen närmar sig slår danskarna alla rekord i hygge och ett exempel på det är de många julmarknaderna som man besöker tillsammans. Här trängs man med varandra och överfulla marknadsstånd med hantverk, julsaker och godsaker. Det doftar av glögg, ”æbleskiver”, choklad och hembakat. Här kommer några tips för dig som ska till Danmark i december.

Annons

Rysk jul på Tivoli
Här är julen rysk i år, med det nya ryska området på 2 000 kvm kring den färggranna Vasilijkatedralen med sina lökkupoler och med ett 21 meter högt torn. I bodarna på området bjuds det ryska matspecialiteter som t ex Borsjtj-soppa och Stroganoff. I år är det 18:e gången Tivoli slår upp portarna vid jul. Julen på Tivoli kan upplevas 11 november – 30 december då året avslutas med en fyrverkerifestival.

Danmarks största julparad i Ribe
I Ribe, Nordens äldsta stad, som är mer än 1300 år gammal, firar man julen som för väldigt länge sedan. Det är gatuteater, konserter och färggranna marknader. Den 18 december är det julparad genom den gamla domkyrkostaden.

 

 

En av juldukningarna 2011. Foto: Royal Copenhagen

 

 

 

 

 

 

 

Kungliga julbord i Köpenhamn
Varje år bjuds danska konstnärer och profiler in för att skapa fantasifulla julbord med porslin från Royal Copenhagen. I år är det kända danskar från olika generationer som gör en inspirerande och personlig tolkning av julen på varsitt av de sex borden. Ett av borden dukas och dekoreras av de kända smyckedesignerna Ole och Charlotte Lynggaard. Övriga bord dukas av Uffe och Jakob Ellemann-Jensen, Marianne och Merethe Stagetorn, Ellen och Birgitta Hillingsø, familien Hincheldey fra Perch’s Thehandel samt Anja Vang Kragh och Lisa Kragh. Borden kan ses i fabrikens flaggskeppsbutik på Strøget i centrala Köpenhamn hela december.

Christiania – alternativ jul i fristaden
Köpenhamns alternativa julmarknad finns i fristaden Christiania. Den alternativa stadsdelen har firat sin 40–års dag och julmarknaden i den brokiga salen i en av de största byggnaderna på området erbjuder all världens färgrika konsthantverk.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…