Annons
Annons


Tips för lata sommardagar

Sommaren är en tid för återhämtning. Vi pausar i vardagen och hämtar kraft från saker vi tycker om att göra. Här är några tips på aktiviteter som kan vara lagom ansträngande varma dagar.


blommor och kryddor

Krukor med blommor och kryddor förenar nytta med nöje. Foto: Blomsterfrämjandet

Fixa sommarkrukorna. Sommarblommorna brukar bjuda på överdådig blomning. Om någon kruka ser lite tråkig ut är det läge att komplettera med nya växter. Blanda blommor med kryddor så får du en både nyttig och vacker kruka.

Annons

Grilla med stil. Till sommarens höjdpunkter hör de härliga kvällarna. Få saker smakar så gott som grillat dessa kvällar. Färska kryddor som timjan, rosmarin, oregano och salvia sätter härlig smak på marinader och persilja, basilika, koriander och mynta kryddar kalla såser.

Skörda kryddor. Kryddor är allra godast färska, men de kan frysas. Doftande växter som lavendel och åbrodd kan du torka nu för senare kunna användas till doftkuddar i linneskåp och garderober.

Ta in blommor. Pelargon håller till exempel länge som snitt och är vacker på handfatet i badrummet eller på nattduksbordet.

Näring till sommarkrukorna. Glöm inte att belöna dina sommarblommor med näring. Vattna dem kontinuerlig med svag näringslösning så blir de tacksamma och blommar vackert.

Rensa. Knipsa bort vissna blommor på luktärt, pelargon, tagetes, rosenskära och petunia så blir blomningen längre och rikligare.

Putsa perenner. Klipp ner perenner som blommade tidigt så kan till exempel kantnepeta, stäppsalvia och småblommiga penséer blomma om.

Klipp bort blomstänglar och fula blad på lungört och koreansk plymspirea. De skjuter då nya skott och ser fräscha och fina ut.

Klipp bort blommorna innan de sätter frö om du inte vill ha en naturlig spridning. Daggkåpa, aquilegia, blågull, stjärnflocka och primula är enorma spridare.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…