Annons
Annons


Tips för täppan

Det är nu vi har chansen att njuta av trädgård, kolonilott, balkong och andra härliga gröna rum. Behöver du inspiration finns det många spännande parker och trädgårdar att besöka. Här är några trädgårdstips för njutbara sommardagar.


Trädgårdstips

Plocka bort de som vissna blommor så blir krukan så mycket vackrare. Foto: Blomsterfrämjandet

Trädgårdstips

Dekorera med blommor på oväntade ställen.

Tomater

Knipsa bort tjuvskott och bind upp plantorna efter hand. Då går det inte åt lika mycket av växtens energi till att bilda nya blad, dessutom når mer ljus tomterna som hinner mogna i tid. Det finns även så kallade busktomater och de behöver inte tjuvas.

Annons

Läs också: Vår trädgårdsredaktörs tomatfavoriter!

Kartgallra

Glöm inte att gallra bland äppel- och plommonkarten! Mer ljus når frukterna vilket gör att de hinner mogna ordentligt och får en fin smak. Kartgallring minskar både risken för att grenar ska bli för tunga och brytas samt för att trädet ska angripas av svampsjukdomar. Allra bästa tiden att gallra äppelträd är när kartfallen är över och karten är ungefär så stora som en valnöt.

Gilla Allas.se på Facebook

Kryddväxter

Har du kryddor i trädgården används de naturligtvis allra bäst färska, men vill du spara aromen till resten av året fungerar det också fint att klippa av färska kryddor och frysa in dem i en plastlåda. Det går även att torka kryddväxter, men många tappar då i smak. Rosmarin och salvia går dock utmärkt att torka.

Doftande växter som lavendel och åbrodd är perfekta att torka för att senare använda till doftkuddar i linneskåp och garderober. Testa gärna också att använda kryddor i bröd och kakor, lavendelskorpor och rosmarinbröd smakar till exempel utmärkt.

Njut i trädgården nu när mycket blommar vackert.

Njut i trädgården nu när mycket blommar vackert.

Blommorna

Putsa överblommade sommarblommor så blommar de längre och ser bättre ut. Regnar det är det extra viktigt att skaka ner blombladen så att de inte blir liggande på bladverket eftersom det kan orsaka mögelskador.

Tidigblommande perenner kan klippas ner helt och hållet så finns chansen att de blommar om och bjuder på ännu ett blomflor. Det gäller till exempel kantnepeta, stäppsalvia och småblommiga penséer.

Klipp också bort blomstänglar och fula blad på till exempel lungört så skjuter de nya skott och ser fräscha och fina ut. Om blomstänglarna klipps bort på koreansk plymspirea fås en mycket bra infattningshäck och ett bra alternativ till buxbomshäck.

Klipp gärna bort blommorna innan de sätter frö om du inte vill ha en naturlig spridning i trädgården. Exempel på perenner som är enorma spridare är daggkåpa, akleja, blågull, stjärnflocka och primula.

Läs också: Så här överlever blommorna när du är på semester

Njut inne

Plocka in några sommarblommor och perenner och använd dem som snittblommor så kan du njuta av trädgården även om det regnar. Det är fint att skapa små buketter eller att ställa en grupp med vaser tillsammans. En skål med vatten och några flytande blommor är också urtjusigt.

Fågelbad

Vatten är alltid vackert och vatten med blommor i är ännu vackrare. Ett stort fat eller låg skål är utmärkt som fågelbad. Tänk på att fatet ska vara väldigt grunt vatten för att även bin och humlor ska kunna dricka. Dekorera fågelbadet med blommor och vackra blad från trädgården.

Resa bort?

För att underlätta för den som ska vattna dina växter när du är borta tipsar Blomsterfrämjandet om några knep.

Ta fram en stor bricka och täck botten med wettexdukar. Ställ krukväxterna på brickan utan ytterkruka. Placera brickan på en ljus plats skyddad från direkt solljus. Häll vatten på brickan. Wettexdukaran drar åt sig vatten och blir som vattenmagasin som förser växterna med vatten under flera dagar.

På samma sätt kan du göra i växthuset eller på balkongen, men välj då en större vattenhållande väv som magasinerar vatten.

En husmorsklassiker är att lägga en bit oasis i botten av ytterkrukan och sedan ställa innerkrukan på oasisbiten. Oasisen fungerar som en vattendepå och förhindrar även övervattning.

Ett annat sätt att minska behovet av vattning är att beskära och klippa ner växter. När blommornas grönvolym minskar reduceras också vattenbehovet eftersom de inte avdunstar lika mycket längre. De förbrukar då mindre vatten och växter sedan till sig igen, förhoppningsvis med nya blommor när semestern är slut.

Amplar kan lyftas ner och ställas på ett fat, där är de lättare att vattna och torkar inte ut lika lätt.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…