Annons
Annons


Hur gör man om en rabatt?


Klassischer Gartentisch und Stühle

Hej!
Vi flyttade till hus i höstas och nu ser jag fram emot första trädgårdssäsongen. Jag har egentligen tänkt låta trädgården och rabatterna vara ifred första säsongen och se vad som finns, men där är en rabatt som är katastrof och den vill jag fixa redan i år. Den är längst ner i trädgården mot ett plank, hela den sidan av trädgården har söderläge men planket skuggar. Idag står där två väldigt gamla äppelträd som ser risiga ut, ett gullregnsträd, lite nyponbuskar, en vinbärsbuske och någon oklar klätterväxt som fått härja fritt. Marken är täckt av marktäckare, typ murgröna. Längs med rabatten går en gång och på andra sidan gången står tre större äppelträd och en paradisbuske. Så rabatten känns ganska skuggig. På andra sidan planket finns ett grannhus så vi vill gärna få lite insynsskydd. Min tanke är att kanske spara ett äppelträd och sätta en klätterros vid det. Låta rådhusvin klättra på planket och plantera ett katsura-träd istället för det andra äppelträdet. Klängväxten och nyponbuskarna vill jag ta bort. Istället funderar jag på att fortsätta plantera bärbuskar längs med rabatten. Skulle detta kunna fungera? Kan man blanda dessa växterna eller borde jag tänka annorlunda?
Med vänlig hälsning, Ida
Växtzon/ort: 1

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Hej Ida!
Tack för ditt utförliga brev. Vad kul med en helt ny trädgård att få uppleva och vad klokt av er att hejda er första året. Många gånger har man alldeles för brått att gräva upp, såga ner och ändra.Du har ju väldigt genomtänkta förslag, visst kan ni ändra precis som du skrivit. Några synpunkter bara:

Är äpplena goda? Spara de träd som ger god frukt och ta ner de som ni ändå inte gillar. Att de är gamla gör ingenting, just äppleträd har bra livskraft – särskilt gamla träd som är betydligt mer storvuxna än nya. Möjligen behöver de beskäras. Ta då bort en äldre/grövre gren om året, i stället för att gå loss för hårt på en gång. Då svarar trädet med massor av vattenskott som ger ett risigt resultat. Med en genomtänkt beskärning blir äppelträdet luftigare och mer ljus släpps också igenom till rabatten där bakom.

Vill du över huvudtaget ha en rabatt längs planket? Jag vet ju ingenting om storleken på er trädgård, men om du inte har så mycket tid över kan man låta murgröna och klätterväxter funka som marktäckare och avskärmade vid planket. Om du däremot vill ha bärbuskar, rosor etc behövs ljus. Då är det extra klokt att ta ner träden som skuggar.
Du skriver nyponbuskar, men det kanske är fantastiskt fina rosor? Kanske ska du avvakta med att ta bort dem, eventuellt flytta dem, för att se om det är fina rosor som kanske kan stå någon annan stans? Antagligen kommer många lökväxter nu på våren, de är ju värda att vara kvar oavsett vad du vill behålla i rabatten.
Lycka till!
Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…