Annons
Annons


Titta på Rederiet och Fem myror – SVT:s arkiv öppnar idag

Dramaklassiker som Rederiet, Bombi Bitt och jag och Hemsöborna, barnfavoriter som Den vita stenen och Katitzi, TV-pucksfinal med Mats Sundin 1986 – allt det och mycket mer finns i SVT:s Öppet arkiv.


-Äntligen kan vi öppna dörren till svenska folkets gemensamma minne och kulturskatt. Vårt mål är att så småningom kunna erbjuda mer än 10.000 timmar. Tack alla levande och döda upphovsmän för denna guldgruva, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

Annons

Arkivet finns på: www.oppetarkiv.se.

I Öppet arkiv finns ett brett utbud av program ur den svenska tv-historien: dramaserier, barn- och underhållningsprogram, dokumentärer, program inom fakta, kultur och sport. Allt är en del av vårt gemensamma kulturarv som SVT nu äntligen kan erbjuda publiken.
Öppet arkiv har gjorts möjligt tack vare en lagändring, och nya avtal med svenska rättighetsorganisationer. Avtalen omfattar de flesta egenproducerade SVT-program som sänts före den 30 juni 2005. När SVT nu öppnar dörrarna till arkivet presenteras dag ett nära 200 olika programtitlar, i över 800 episoder. Arkivet kommer nu att fyllas på successivt med cirka 50 titlar varje månad. Så småningom kommer SVT att kunna erbjuda mer än 10.000 timmar.
– Tv-teater som I väntan på Godot, Maria Gripes Den vita stenen, Televinken och Hemsöborna är några klassiker som finns i arkivet. Det känns som om vi får vara med om något…ja…historiskt, säger Eva Hamilton.
Nytt är att Öppet arkiv numera innehåller hela program och även hela säsonger av vissa produktioner och inte endast klipp som tidigare.
Här är fler exempel på innehållet i Öppet arkiv:

** Det ständigt efterfrågade, men tidigare inte repriserade ungdomsdramat Spung. Liksom dramaproduktioner som Hammarkullen, Rederiet, Pistvakt, Söderkåkar, Ärliga blå ögon och En komikers uppväxt.

** Klassiska tävlingar för alla sportintresserade, som Ingemar Stenmark i världscupen 1979 och 1983, och Göteborg Horse Show från 1996 och 2002 och Mats Sundin i TV-pucken 1986

** Ett urval av gamla underhållningsprogram, allt från Hylands hörna och Nygammalt till Här är ditt liv och Jacobs stege och humorklassiker som Mosebacke monarki med Hasse och Tage. För er På spåret-fantaster hittar vi finalen från den allra första säsongen 1987.

** Dokumentärer som Gubben i stugan av Nina Hedenius, journalistens Stig Fredrikssons möte med Aleksandr Solzjenitsyn och Plötsligt i Vinslöv.

** Delar av litteraturprogrammet Röda Rummet, första säsongen av När stenkakan slog från 1970, Lite ditt och datt om Cornelis, ABBA i Melodifestivalen 1974 och Gyllene skor med Herreys 1984.

** Humorprogram som Bank für alle med Peter Wahlbeck, hela första säsongen av Peter Settman och Fredde Granbergs Stereo och programmet 100% Varan-TV.

** Fem myror är fler än fyra elefanter, Stellan Skarsgård i Bombi Bitt och jag, Godnattstund med Anita och Televinken, Olle Mattssons och Leif Krantz ungdomsthriller Kråkguldet , Lilla Anna och Långa farbrorn och mycket, mycket mer.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…