Annons
Annons


Tjejen som inte kunde förlora!


Carolina berättar om sitt liv och karriär. Foto: Tobias Höiem-Flyckt

Carolina Klüft är tveklöst Sveriges främsta friidrottare någonsin. I ett personligt porträtt får vi lära känna vår största friidrottare genom tiderna.

Vi får veta vem hon är, tjejen som vid 22 års ålder blev den yngsta friidrottaren hittills som erövrat samtliga fem internationella guldmedaljer. Nu ser hon tillbaka och reflekterar över en enastående idrottskarriär. En dokumentär av Johan Candert.

Annons

Obesegrad i fem år
Carolina Klüft var obesegrad som sjukampare i stora mästerskap mellan 2002 och 2007. Hennes unika framgångssaga gjorde henne till hela friidrottsvärldens omslagsflicka. Men inför OS i Peking 2008 bestämde hon sig oväntat för att avsluta sin sagolika karriär som mångkampare för att specialisera sig på längdhopp och tresteg.

Skador satte stopp
Det blev början på en kämpig period med skador och misslyckanden i internationella mästerskap. Till slut – inför OS i London 2012, som skulle bli hennes stora comeback – sa kroppen definitivt ifrån. Friidrottssagan Carolina Klüft avslutades med ett föga glamoröst 400-meterslopp i den avslutande stafetten vid Finnkampen 2012.

Våndan och beslutet
Dokumentärfilmen Carolina Klüft – tjejen som inte kunde förlora följer närgånget skiftet från ständig succé till våndan inför beslutet att sluta med sjukamp. Carolina visste så väl att både medier och allmänhet skulle se det som ett svek. Sedan kommer den långa kampen mot skadorna och de ständigt brustna förhoppningarna om att få visa världen vilken fantastisk längdhoppare hon faktiskt kunde vara. Men hon når inte upp ens till sitt eget personbästa.

Öppenhjärtigt, men utan bitterhet, berättar Carolina Klüft om priset för framgång, hur hon hanterat omgivningens tryck, relationen till vänner och familj och hur hon ändå till sist alltid fattat sina egna beslut i livet.

Carolina Klüft – tjejen som inte kunde förlora: Torsdag 7 februari, kl 21.00. SVT1


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…