Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Äta ute utan barn?Tjejsnackkrönikören Charlotte Silfverberg

En väninna har öppnat en liten restaurang. Det går bra med maten och det mesta. Utom vissa mammor. Barnvagnsbataljen och skrikstriden har brutit ut.

På premiären slog hon upp dörren med vidöppet välkomsthjärta. Branschrävar varnade för ”barnvagnsmaffian” och ”lattemammorna”. Men hon log glatt:

Annons

”Jag är ju mamma själv och älskar barn!”

Leendet slocknade. Hon är i skottlinjen mellan småbarnsmammor och andra gäster, medlare i krigshärjat lunchland.

Första nödåtgärd: skylten ”Inga barnvagnar inne kl 11–13.”

Låta fyrhjulingar med minimänniskor som dricker gratis bröstmjölk blockera platser för betalande gäster funkade dåligt med hopande räkningar.

Det mammamorrades. Vissa valde att rulla förbi. Andra köpte vagnläget och kom in med bara bebis.

Men fejderna fortsätter.

En mammas barn gråter högt och länge. En annan gäst vill äta i lugn och ro och är på väg att gå. Min väninna diplomatrusar mellan borden.

”Förlåt, jag ska se om de kan dämpa sig.”

”Snälla lite tystare, folk störs.”

Mamman blir sur. Fattar inte att bebisens vrålmaraton inte låter som ljuv musik i allas öron. Aldrig ska hon gå dit igen!

Lika sur blir gästen som vill äta sallad utan öronproppar. Aldrig ska hon gå dit igen!

Mittemellan står min väninna och vacklar på gränsen till nervsammanbrott och konkurs:

”Det är inte bara bebisarna, en familj hade en 5-årig tornado med sig som flög runt och slog gäster med lasersvärd. Jag bad föräldrarna göra något, men de förstod inte problemet. Och alla blev jättearga.”

Jag tycker också det är minerat matfält, svårt att trampa rätt i. När jag äter ute förstår jag att barn finns och låter, men det är svårare att njuta av maten när de spränger ljudvallen eller torkar senap på mina jeans. Speciellt om föräldrarna tittar i taket och låtsas de inte är släkt.

Så vad är dagens rätt och fel? Var är vi på väg? Barnfria hotell finns. Barnfria flyg efterfrågas. Barnfria restauranger nästa steg? Eller finns det sätt att trivas ihop – stora och små?

Hjälp oss skapa Nya Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

Träffa oss även på våra bloggar: Gunilla och Frasse och Charlotte.nu!

LÄS OCKSÅ


(2)
(0)


Annons

  • Jag tycker att det är självklart att visa hänsyn! Att inte dra in barnvagnar som tar en massa plats, att gå ut om barnet är otröstligt o.s.v. barn måste få finnas och de låter, men de ska inte springa omkring och röja heller!

  • Det är inte barnen som är problemet utan deras hänsynslösa föräldrar! Visst kan man äta/fika ute med massor av barn runtomkring. Men då krävs det att föräldrarna förstår att barnvagnen tar plats, att illskrik inte uppskattas, och att bara bröst kan genera andra gäster. Utomlands ser man mycket mer barn ute på restauranger och ändå upplever man inte mycket av detta. Strängare föräldrar? Eller bara mer omdömesgilla?


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…