Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: En sval karlnäve på pannan…


Tjejsnack-krönikör: Charlotte Silfverberg

Tjejsnack-krönikör: Charlotte Silfverberg

Jag är inte så bra på att tas om hand. Jag pysslar gärna om, men är inte helt bekväm med att bli pysslad på.

Det här ”Kan själv!”-behovet kan få en att göra underliga saker. Som när jag blev magsjuk på en semester. Varför be om hjälp när man kan krypa på alla fyra från hotellet till en affär för att köpa vatten?

Annons

Men så hände det häromveckan. Jag blev däckad av halsflussen från helvetet.

Först försökte jag spjärna emot:

Gilla Allas.se på Facebook

”Nä vadå sjuk, lite brinnande taggtråd i halsen och 40 graders feber ska väl en riktig kvinna klara! Jag kan säkert storhandla, lägga i en maskin tvätt och skruva ihop en Ikea-byrå ändå.”

Sen tvingades jag ge upp. Kapitulera under täcket och kraxa till sambon:

”Hjälp… måste ha… alvedon… och glass.”

Och i samma sekund som jag släppte kontrollen förvandlades sambon till rena Florence Nightingale-proffset med svart bälte i omvårdnad. Han kände på pannan, laddade frysen med Piggelin, pillade i mig piller, frågade ”hur är det?” lagom ofta och fick mig att må så bra som möjligt medan jag mådde dåligt.

Tillfrisknad igen har jag funderat dels på att det faktiskt kan vara skönt att våga lägga sig i någon annans händer ett tag, dels på mäns förmåga att VASS-a (Vård Av Sjuk Sambo).

Är det en myt att kvinnor är bättre än karlar på öm omvårdnad? I en brittisk undersökning om hur vi reagerar när vår partner blir sjuk visade det sig att män tycker mycket mer synd om sin krassliga fru än tvärtom:

* 52 procent av kvinnorna tappar sympatin för sin sjuka man inom 5 minuter och 18 procent känner ingen sympati alls. 70 procent av männen känner sympati för sin sjuka fru.

* Första tanken när en kvinna ser sin sjuka man är ”Han kommer att vara gnällig hela dagen” (29 procent). Första tanken när en man ser sin sjuka fru är ”Stackare, vad jobbigt för henne.”

Jag tror inte det stämmer för alla såklart, men det kanske kan vara nyttigt med en påminnelse om att vi kvinnor inte har något vårdmonopol…

Trivs du bäst med att pyssla om eller bli ompysslad? Är det skillnad på hur män och kvinnor tar hand om sjuka?

COLOURBOX8400906

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och skriv, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected] Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

 • Karin Ekberg

  Pyssla om karlar om jag måste, dom är ju så dålig
  men jag måste, jag har själv varit mycket sjuk i flera år men är bättre nu, så jag måste ju ställa upp för det gjorde min man, han var guld värd.
  Mvh Karin i Tullinge.

 • Karin Ekberg: Skönt att höra att du mår bättre – och att din man fanns där när du behövde honom. Det är väl det som är det viktigaste – att ställa upp för varandra när man är svag och behöver hjälp.

 • Lotta

  Hehe, känner igen det där, träffande skrivet! Men så länge 95-99% (min egen uppskattning) av all vårdande personal är kvinnor tänker jag fortsätta vara övertygad om att kvinnor är bättre på att ta hand om andra än män. Jag välkomnar en jämnare fördelning i alla vårdande yrken.

 • Lotta: Heja, håller absolut med. Fler omvårdande karlar i vården – och fler kvinnor i till exempel styrelserummen. Kanske några av dem kan byta plats med varandra – en chefsgubbe får börja vårda och en sjuksyrra får börja bestämma…

 • Birgitta

  Charlotte: Du har helt rätt! Rör om i grytan rejält. Sätt barnen i riksdagen. Pensionärerna kan hålla i byggnadskonstruktion och akademikerna kan jobba som personliga assistenter/hembiträden. Tänk om, tänk rätt.


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…