Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Fasan att fylla tant!


csts
Tjejsnack-krönikör Charlotte Silfverberg

När du läser det här är det nyss över. Kanske ligger jag i fosterställning och hyperventilerar. Eller får något slags chockterapi.

För visst måste det kännas lite konstigt (läs läskigt) att fylla femtio? Det är ju jättegammalt! Hela 365 dagar äldre än 49 år, vilket känts helt okej.

Annons

Jag har försökt skämta bort födelsedagsfasan:

”Nu vet jag vad jag önskar mig. En skottkärra! Perfekt att lassa i gäddhänget och allt annat som börjar hänga löst och släpa i marken!”

Gilla Allas.se på Facebook

Och druckit många glas vin med jämnöveråriga väninnor medan vi försökt trösta varandra att vi är Femtio och Fantastiska – inte Femtio och Fossiler.

Fast innerst inne VET jag ju exakt vad som kommer att hända efter att jag hasat över femtiostrecket… absolut ingenting!

För så har ju livet varit hittills. Jag har trott att allt förändras när man blir äldre. Att den här människan man är magiskt ska förvandlas när man uppgraderar modellen till 20-åring, 30-åring, 40-åring. Kanske klokare och bättre, eller dummare och sämre – men i alla fall annorlunda.

I stället är det bara utsidan som ändras och skrynklas ihop. Inuti är det sig rätt likt. Visst fylls det på med lite livsläxor och lärdom – men i princip har innehållsförteckningen inte ändrats sen jag var ung: det är ungefär samma fel och brister, samma rätt och braigheter som jag består av.

Så det är väl bara att acceptera att det är denna evigt tramsiga, jobbiga och småknäppa kärringen jag ska dras med framöver – och ibland är hon faktiskt rätt härlig också. Vi ska nog klara av att fira mitten av livet ihop. Och det kan finnas strålande tider att se fram emot – en studie visar att 4 av 10 är lyckligare än någonsin efter 50. Bland annat för att de oroar sig mindre – om man inte börjar oroa sig för att man tillhör de sex av tio som inte blir lyckligare förstås…

Tycker du det är jobbigt att bli äldre? I vilken ålder har du mått bäst?

COLOURBOX8234357

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och skriv, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

 • C

  Har fasat länge för denna dag, men nu i helgen vardet dags. Att fylla 50. Fy, men som min svärson sa: Det är ju bara att byta en siffra, nej det var två…
  Vet ni vad jag önskade mig: en blommig skottkärra. Sa aldrig det där om att lassa i gäddhänget, men det fanns i mina tankar. Fick en underbar skottkärra som dottern målat blommor i och utanpå. Så fin, gäddhänget får nog vara där det är. Skottkärran är alldeles för fin att lägga sådant i.
  Och vet ni: Det var inte så farligt; att fylla 50 menar jag, det gick utmärkt

 • C: Visst är det med lite skräck man tar klivet över strecket – men vad skönt att du också kände att det inte var lika läskigt som man trodde! Och nu på ”andra sidan” känns det mest typ som vanligt, utöver alla härliga firarminnen man bär med sig! Och jag tycker absolut du ska fylla din fina skottkärra med något riktigt fint!

 • Margareth Hansson

  Tiden från 45 och fram till u, 59 har varit underbar. Jag vet vad jag vill och låter ingen styra mej , har inga prestationskrav längre.Men, nu kom krisen, jag ska fylla 60 ! Hur ska jag hinna. ed alla resor, upplevelser o.s.v. ? Nu krisar jag gör alla nollningar tillsammans, för nu är ångesten befogad. Statistiskt sett le er jag i 25 år till och är kanske skröplig de sista 15 åren. Kvar finns kanske 10 år av aktivt liv !Vill vrida tillbaka klockan.

 • Margareth Hansson: Känner igen det där med att man blivit säkrare och tryggare med åren, vilket ju är jättehärligt! Och visst är det jobbigt att tiden går fortare och fortare, men samtidigt kanske man kan se ångesten lite positivt – som en drivkraft att verkligen göra allvar av allt man vill förverkliga. Hoppas du trots allt får en fin 60-årsdag, det kanske är lite som femtio ändå, att det är värst innan….

 • Lotta

  Vi får glädja oss åt att vi är ”yngre” nu är vad tidigare generationer var när de var 50. Du är ingen tant, inte jag heller! Som du säger: vi är ungefär samma inuti. Utanpå också – med hjälp av lite hårfärgning 😉 för dem som vill och behöver.

 • Lotta

  Glömde att säga: GRATTIS!

 • Lotta: Tack för grattiset! Och visst är det så att vi är yngre längre nuförtiden. När jag till exempel tänker på min mamma i samma ålder känns hon ju ”äldre” – eller om det kanske mest var kläderna och modet som var lite tantigare? Och tack gode gud för hårfärgning, än är jag inte riktigt redo att ”gå grå”…

 • Lotta

  Jag är inte heller redo att bli vithårig. Tyvärr har jag dåliga gener vad det gäller de vita hårstråna – mina första kom långt innan 30. Vem vill vara gråhårig då?! Inte jag i alla fall.

 • Lotta: Vi måste ha ungefär samma gener – mina första vita rackare dök upp typ vid 25. Och det finns ju många kvinnor som är supersnygga med vitt/grått hår – men själv tar jag till fuskfärg ett tag till.

 • Grattis ! Det är super att vara 50. Man kan skylla det mesta på åldern och komma undan med det. Helt underbart ! 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…