Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Han spottade på mig!


Tjejsnack-krönikör Charlotte Silfverberg

Tjejsnack-krönikör Charlotte Silfverberg

Jag hade just klivit av bussen när jag såg den komma farande genom luften. Men hann inte ducka. Med ett lätt ”ploff” landade den på kappan uppe vid axeln. Loskan.

”Men UÄÄH, vad gööör du!?” gormade jag.

Annons

”Typ f´låt då”, mumlade ynglingen och släntrade i väg.

Det finns bara en sak som är värre än personer som spottar ute på gatan. Och det är personer som spottar ute på gatan och är dåliga på att sikta.

Men vofför gör di på detta viset över huvud taget? Jag har grunnat mig gråhårigare över varför vissa, ofta ungdomar men inte bara, har behovet att flera gånger i minuten blötlägga sitt närområde. Är det någon okänd folksjukdom som härjar, ”Salivus maximus”, där en abnorm salivproduktion tvingar sina offer att spotta konstant om de inte ska få översvämning i halsen?

Eller är det bara en jäkla ovana? Kanske till och med brottsligt äckligt?

I teorin skulle polisen kunna haffa spottskurkar enligt nya lagen om nedskräpning. Och i andra länder gör man det. I höstas fick till exempel två britter böta tretusen kronor var för att de spottat på en engelsk gata. Rätt eller fel – men de killarna började nog välja att svälja i stället.

De flesta salivspridare verkar vara män. I alla fall tycker ”Sandra” det som skickat in en fråga till en kvällstidningsspalt: ”Varför spottar killar? Jag har lagt märke till att killar går omkring och spottar på stan, men aldrig tjejer.”

En etnolog och genusvetare svarade: ”Att spotta är ett sätt att skapa en slags maskulinitet. Det är inte alls lika okej eller förväntat av tjejer att spotta.”

Men där kan jag rapportera att det händer saker! Jag ser massor av tjejer på stan som frejdigt och ohämmat skvätter saliv som om de aldrig gjort annat. Så är man positivt lagd kan man ju se det som ett kliv framåt för jämlikheten – med risk att kliva rakt i en slemmig loska…

Tycker du det är okej att spotta på gatan? Retar du dig på något andra gör offentligt?

Photographer Michael Folmer

 

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och skriv, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(0)
(0)


Annons

 • Karin Ekberg

  Jag har aldrig heller sett att någon tjej spotta, jag hatar när ser någotså otrevligt på trottoaren.Han som gjorde så ofint mot dig skulle kostat på en tvätt.
  Mvh
  Karin i Tullinge.

 • julle

  vad glad jag blev att läsa om någon fler som märkt att det spottas väldigt mycket ute nu för tiden. stod i busskur med två unga tjejer och de spottade ungefär 5ggr per minut tills bussen kom. det sista de då gjorde var att spotta ut genom bussdörrarna innan de stängdes. det är äckligt som det blivit.

 • Karin Ekberg: Det har du rätt i, spott-killen kunde gott ha ställt upp med en kemtvätt, men han slank snabbt iväg den gången…

 • julle: Det där känner jag så väl igen i busskuren, en gång hade jag en modigare väninna med mig som sade till en kille som väntade på bussen och spottade nonstop precis vid våra fötter att ”Vad är det med dig, sluta nu!” – och det gjorde han faktiskt…

 • Alltså de sjuuukt äckligt med allt spottande och det är liksom bara karlar. De E nåt fel på dom. *ler*

 • Inkan o Ligan: Kanske män har mer salivproduktion än kvinnor – eller (troligare) bryr de sig inte så mycket om vad folk tycker är äckligt eller inte…

 • Snarare det sista ja. 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…