Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Mammas mat var inte godast


csts
Tjejsnack-krönikör Charlotte Silfverberg

När jag flyttade hemifrån kunde jag inte koka vatten utan att bränna vid det. Jag levde på märklig mat. Speciellt i slutet av varje månad när studiemedlet var lika tömt som kylskåpet. Menyn kunde bestå av ”Gammal pizzabit med mycket misstänkt utseende” eller ”Improviserad fiskpinnelasagne med lingon”.

Annons

Då blev det ofta ett nödtelefonsamtal:

”Hej mamma! Jag tänkte komma hem och hälsa på i morgon… jag saknar dig så mycket.”

Gilla Allas.se på Facebook

Jag fick prata högt för att överrösta min kurrande mage. Men mamma bullade alltid upp för den hemvändande dottern med köttbullar eller något annat framdukat på middagsbordet.

Och som jag skyfflade in. Och njöt. Mammas mat! Inte bara gratis utan allra godast i världen!

”Ja tack, gärna en portion till eller varför inte två.”

I dag älskar jag att laga mat själv. Jag tycker det är jättekul att testa recept och prova spännande rätter på restaurang.

Men glädjen har grumlats av en upptäckt – som när man hittar en fluga mitt i maten har jag insett att min mamma faktiskt inte var någon större stjärna i köket.

Sneglar jag tillbaka in i barndomens kök står det klart att jag är uppvuxen på väldigt ordinär husmanskost. Med sönderkokt potatis, ärtor & morötter, torra söndagsstekar och rädsla för andra kryddor än salt och peppar. Hemlagat, men långt ifrån några kulinariska sensationer.

Ändå… är det precis just den maten jag längtar allra mest efter. Jag skulle så hjärtans gärna rata världens dyraste och snofsigaste gourmetmåltid för att en enda gång till få äta mammas kålpudding, torsk med senapssås, biff med lök eller kalops.

Mammas mat var inte godast. Men bäst. För vi åt den tillsammans, hela familjen samlad runt bordet. Lite för välstekt fläsk med okryddad löksås höll ihop oss – och nu finns det ingen kvar som jag kan be om receptet…

Vilken sorts mat åt du som barn? Har du någon nostalgisk rätt du längtar efter?

COLOURBOX6578640

 

Hjälp oss att skapa Tjejsnack!
Mejla och skriv, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö. Kommentera krönikorna på www.allas.se.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

 • Annika

  Charlotte skriver om mammas mat….jag känner igen mig i detta. Mamma var inte heller alltid så kunnig, fläskkotletterna var torra och brunsåsen smaklös ! Men andra rätter var hon fenomenal på och allmänt huslig i köket med att sylta och safta. Dock finns hon heller inte kvar hos oss sedan 7,5 år det är enorm saknad!!! Igår skulle hon fyllt 71 år och jag hade mer än gärna blivit bjuden på hennes hemlagade kotletter…….

 • Annika: Tack för att du delade med dig av dina matminnen om din mamma! För ett tag sedan drömde jag faktiskt att jag var hemma i mammas kök igen och fick stekta torskpanetter med kaffegrädde och lingon. Det smakade bättre i drömmen än det gjorde på riktigt. Och din kommentar påminner mig om att jag också borde framhålla det hon var riktigt bra på – att baka! Hon gjorde väldens godaste mandelmusslor, nötkakor, kokostoppar och en himla massa andra suveräna kakor. Den talangen har dessvärre inte gått i arv till mig, jag är värdelös på att baka…

 • Eva Trulsson

  Den godaste mat jag fick som barn var grönsaksoppa.Och än idag är grönsaksoppa gott. Det var vår middag idag dess utom.

 • Eva Trulsson: Håller med, grönsakssoppa är jättegott! Soppa åt jag nästan aldrig som barn, men idag älskar jag soppor – fantastisk maträtt som går att variera i det oändliga.

 • Liselotte

  Förstår precis vad du menar. Det är inte alltid maten utan sammanhanget man saknar.
  Min mormor var en riktigt matmamma. Fast mera kvantitet än kvalitet. Det blev riktigt känsligt när vi som barn råkade säga att mamma var bättre på att laga någon mat, gjorde godare pannkakor till exempel, än mormor. Aj aj – inte populärt alls, helt klart en öm tå att trampa på! Det värsta är att jag har upptäckt att min tå är precis lika öm i detta fall – jag lär barnen att det är bäst de tycker att mammas mat är godast 😉

 • Liselotte: Mat kan verkligen vara minerad mark – minns när jag i någon tonårstrotsig fas gnällde över hur mosiga och mjöliga mammas kokta potatisar alltid var – och hur sårad hon blev. Idag är jag lika matömtåad jag också… 🙂

 • Jag är uppvuxen på vanlig husmanskost och det var JÄTTEgott. Lapskojs gillade jag jättemycket. Själv har jag aldrig blivit bra på matlagning.Saknar helt enkelt intresset. 🙂

 • Inkan och Ligan: Håller med, det är inte mycket som slår god husmanskost! Lapskojs är jag däremot helt obekant med, tror jag i alla fall, får leta efter ett recept och testa, tack för tipset!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…