Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Min lekkamrat var en liten gubbe under mattan


Tjejsnack-krönikör: Charlotte Silfverberg

Tjejsnack-krönikör: Charlotte Silfverberg

KRRRAAAK!!

”Nej, inte nu igen, jag har ju precis dammsugit!”

Mamma var inte alls lika förtjust i Herr Olsson som jag. Speciellt inte i hans kostvanor.

Herr Olsson var under några barnaår min låtsaskompis som bodde under en matta i vardagsrummet. Jag böjde upp mattan så det bildades en tunnel, och stoppade in mariekex. Det var Herr Olssons favoritmat.

Annons

Inte sällan trampade oförsiktiga vuxenfötter rakt på boningen och förvandlade den till en platt ruin med krossade kaksmulor under. Som genom ett mirakel klarade sig Herr Olsson alltid, och snart hade han fått flytta in under mattan igen.

Varför min fantasivän blev just en liten grålockig gubbe med skägg, kofta och morgontofflor har jag ingen aning om. Han var inte ens särskilt bra på att leka, utan ville mest sitta inne i tunneln och knapra kex. Men jag gillade att pyssla om honom och han var en viktig del av min barndom ett tag.

En dag var han bara puts väck och jag har inte tänkt mycket på Herr Olsson sen dess. Tills jag läste en artikel om att fler barn än någonsin har låtsaskompisar! En förklaring sägs vara att familjerna blir mindre och att barn leker mer ensamma. Och det är framför allt ensambarn och äldsta syskonet (stämmer in på mig) som har hittepåkamrater.

Ungefär hälften av alla barn har haft en låtsaskompis och var femte tioåring har det fortfarande, enligt psykologen Eva Hoff som forskat i ämnet vid Lunds universitet.

Och även om de inte finns verkar de vara bra sällskap. Barn med fantasivänner är ofta mer kreativa, och använder låtsasvännerna som stöd och hjälp i olika situationer.

Ungefär som när man är vuxen och pratar med sig själv inne i huvudet för att reda ut något…

En annan sorts låtsaskompisar för vuxna är väl alla osynliga vänner vi leker med på Facebook och andra sociala medier – många syns inte men finns ändå. Tror vi.

Har du haft en låtsaskompis? Saknar du barndomens fantasivärld eller är du fortfarande bra på att fantisera?

larsson

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och skriv, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

 


(0)
(0)


Annons

  • Monica

    Jag är yngst och sladdbarn, och hade inte så många lekkamrater som barn. Emellanåt skapade jag låtsaskompisar, men glömde bort dem hela tiden. Det var dessutom besvärligt att se till att låtsaskompisen fick på sig ytterkläder när vi skulle gå ut, för min mamma var inte särskilt förstående på den punkten. Hon tyckte väl att det var nog att klä på ett barn. Så snart jag lärde mig läsa började jag sluka böcker istället. I böckernas värld är man aldrig ensam. 🙂

  • Monica: Haha, jag kan se det framför mig – en stressad mamma som får i extra uppgift att klä på en låtsaskompis också! Undrar förresten om det finns någon plats för alla bortglömda låtsaskompisar där de kan ha sällskap av varandra… Och jag känner verkligen igen mig i att kasta sig in i böckernas värld som barn, där hittade man många underbara kompisar att tillbringa tid med. Ha det gott! Charlotte


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…