Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Mitt dubbelliv som hemlig tedrickare


krönika i allas

Tjejsnack-krönikör Charlotte Silfverberg

”Vill du ha en kopp kaffe?”

”Jag dricker inte kaffe, har du te?”

Åh, vad jag har stört mig på såna där. Tetyper. Krångliga människor som ska vara lite märkvärdiga och speciella och inte kan göra som vanligt folk. Vanligt folk som fikar med kaffe.

Annons

Men så hände det. Jag har gått över till den andra sidan. Åtminstone delvis.

Utan att jag riktigt vet hur det gick till har jag det senaste året blivit en tedrickare hemma.

Gilla Allas.se på Facebook

På jobbet håller jag uppe fasaden och pimplar fortfarande kaffe så det nästan sprutar ur öronen. Mest för att jag inte fattar hur det går till fysiskt att vakna tidigt och orka jobba utan en stadig ström av koffein.

Men så fort jag kommer hem på kvällarna börjar jag famla efter mysbyxor och tepåsar. Har till och med skaffat en riktig temugg, stor som en barnbassäng med blå prickar och guldkant.

Likadant på helgerna. Te till frukost, te till fikat. Kaffebryggaren står bortglömd och dammig som ett minne från en svunnen tid. Försöker jag dricka en kopp kaffe hemma känns det oroligt och fel i kroppen.

Det här dubbellivet är inget jag brukar prata högt om. För det känns lite obekvämt och skavigt. Hur kunde jag svika mitt gamla kaffejag så där? Och om jag kunde bli som förbytt en gång kan det säkert hända igen.

Vad är nästa förvandling tro…?

Tänk om:

”Vill du ha choklad?”

”Jag äter inte choklad, har du selleri?”

Eller:

”Vill du se på tv?”

”Jag tittar inte på tv, har du fågelkikare och gummistövlar?”

Ja jösses, vem vet. Framtiden känns numera mycket osäker…

Är du kaffemoster eller teälskare – eller båda? Har du förändrats och bytt någon vana?

tekopp

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och skriv om allt du känner för, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna! Skicka gärna med foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected] Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

 


(0)
(0)


Annons

 • Karin Ekberg

  Välkommen åter.Kaffetant det är vad jag är.Jag håller med dig ang tefolket, va inveklat dom ska ett särskilt te antingen löst eller på påse, o en viss smak ska det va, det är svårt att bjuda på te.Visst kan jag dricka nån enstaka gång om jag måste.Tacka vet jag svart kaffe direkt från bryggaren.Men är man norrlänning så går även kokt kaffe ner.Och där dricker man på fat med en sockerbit i munnen.Men där går gränsen.
  Mvh Karin i Tullinge.

 • Hej Karin! Tack, det är härligt att vara tillbaka! 🙂 Jag sitter just nu hä’r på jobbet med en nybryggd rykande kaffekopp bredvid mig – inte mycket som slår det. Men ikväll får det bli en kopp te, har börjat med avslappnande te som får en att sova gott, vilket faktiskt funkar! Men jag är ingen besvärlig typ att bjuda på någon dryck – det mesta slinker ner och jag tar vad som bjuds. Ha det gott!

 • Sara

  Jag reagerar tyvärr ganska kraftigt på det du skriver. Att du, som du skriver, har stört dig på tedrickare och kallar dem krångliga och märkvärdiga. Detta är inget annat än intolerans. Stör du dig på personer av en annan religion som inte vill äta skinka till jul också? Det finns sådana som inte dricker kaffe därför att deras mage inte tål det. Och så finns det sådana som jag, som har smakat kaffe, men som inte tycker om det. Vi är alla olika, och tur är väl det. Det är bara respekten för varandras olikheter som saknas i samhället!

 • Hej Sara! Vad tråkigt att du reagerade negativt på min krönika, det var absolut inte min avsikt att reta upp någon. Min tanke vara att belysa att det ibland kan vara lite jobbigt att hantera att man förändras i stort och smått, och att det innebär att man måste se sig själv på ett nytt sätt. Det kan vara trixigt och obekvämt i början, men det positiva är att man vidgar sina vyer och ökar sin förståelse för omvärlden. Det är lätt att fastna i stereotyper om hur ”andra” är, som exemplet att tedrickare skulle vara ”besvärliga” – och då är det bra att få sin värld lite omskakad för att rucka på sina ramar. Det är mänskligt att vara lite förändringsrädd, men om jag inte varit helt trygg i min grundsyn på allas lika värde och respekt för olikheter hade jag aldrig kunnat skämta om det. Nu gick det uppenbarligen inte hela vägen hem den här gången, men jag tackar för din åsikt och lovar att jag har ett öppet hjärta för både tedrickare, kaffedrickare och annandryckdrickare. 🙂

 • Lotta

  Haha! Att du inte får huvudvärk på helgerna?! Säger jag lite avundsjukt. Min kropp protesterar genast om den inte får sitt koffeinbehov tillgodosett i en jämn ström hela dagen. Men te på kvällen, det vill den gärna ha. Rooibos med lakritsrot – nästan som godis.

  Nä, nu är det visst dags för en mugg 🙂

 • Lotta: Peppar, peppar, än så länge har jag inte märkt av någon huvudvärk eller annan abstinens, men det finns ju en del koffein i te också så det kanske är därför. Rooibos med lakritsrot måste jag testa, älskar lakrits, tack för tipset! 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…