Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Tack för långa och trista fredagar!


Tjejsnack-krönikör Charlotte Silfverberg

Jesus var en snäll kille. Hade jag lärt i söndagsskolan. Och han hade något med påsken att göra. Men det var en hare som kom med det snällaste – godisäggen. Högtiden var förvirrande som barn. Jag föreställde mig en sorts jesushare som hoppade in hemma hos oss och gömde pappägg bakom gardinen i fönsterkarmen. Som en god gärning.

Annons

Men före sockerfrossan gällde det att ta sig förbi långfredagen. Som var mycket längre förr.

Allt var stängt. Klassisk musik på radion. Allvarliga tv-program.

Dagen skulle präglas av sorg eftersom den varit ”lång och besvärlig” för Jesus (enligt Wikipedia). Vilket man väl får hålla med om. Minst sagt.

I mitt minne skred vuxna runt i mörka kläder och hyssjade:

”Varen tysta barn, vi skola helga långfredagen utan stoj och stim.”

Riktigt så var det kanske inte. Men stillsamt blev det. Jag läste utan att bläddra för högt, klippte klippdockor utan klippa för högt.

Det låter tråkigt. Och det var väl långsamt.

Men jag var redan rätt härdad.

Andra dagar på året när jag sa:

”Jag har inget att göööra.”

Svarade mamma och pappa alltid:

”Jaha, men hitta på något då.”

Så fortsatte de med sitt, i salig ovisshet om att ordet curlingföräldrar skulle uppfinnas.

Långfredagar plus denna ”hitt på nåt själv”-mentalitet tror jag gjort mig gott. Jag blev vaccinerad mot tristess.

I dag har jag nästan aldrig tråkigt. Det finns ju alltid något att förströ sig med. Läsa, titta på film, fika, skriva, lyssna på musik, rita, laga mat, ta en tupplur… mina krav på att det ska ”hända något” är inte så stora.

Det måste vara jobbigare för folk som typ måste klättra uppför Mount Everest baklänges med en blåsorkester på ryggen för att slippa ha tråkigt.

Så tack långfredagar från förr för att jag kan ligga på soffan och behärska konsten att ha tråkigt. Utan att ha tråkigt.

Blir du lätt uttråkad? Vad gör du när du har tråkigt?

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och skriv, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(0)
(0)


Annons

  • Krönikören

    Hahaha! Ja, han lär ha varit en snäll typ den där Jesus. Oavsett om man tror på honom eller inte så har vi ju honom att tacka för en massa lediga dagar; både jul, påsk och Kristi himmelsfärd. Bara en sån sak.

    Nä, tråkigt det har inte jag heller. Möjligtvis om man någon gång skulle hamna på ett trist föredrag eller liknande men då kan man ju passa på att drömma sig bort en stund. Eller radera sms lite försynt under bordet. Eller ta upp anteckningsboken och passa på att skriva lite. En liten varning för det bara: den mässande föredragshållaren kan lätt få för sig att han/hon är OTROLIGT intressant, eftersom en åhörare antecknar så intensivt, så föredraget blir ännu längre. Och tråkigare.

    Glad Påsk!

  • När jag var liten var långfredagarna hemska. Men jag är ”uppvuxen i en pingstkyrka” och allt man gjorde var syndigt. Man kan bli ateist för mindre. 🙂 Och inte lärde det mig direkt att inte ha tråkigt, utan det har jag lärt mig själv. Men jag gillar att göra ingenting och gör det JAG vill. Så nä, jag har nog inte direkt tråkigt. Och får jag det så läser jag, spelar WF, lyssnar på P1dokumentärer eller helt enkelt tar en tur till Espresso House och unnar mig själv en god Latte. Då blir jag genast glad och nöjd. 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…