Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Var har de fingrarna varit…?Tjejsnackkrönikören Charlotte Silfverberg

Mystiska saker händer i mataffärerna. Plötsligt är de överallt – långfingrade händer som rotar runt och bökar i allt som om de gräver efter guld i USA.

Annons

Antingen har jag fått bacillskräck. Eller så har folk blivit äckligare. I vilket fall som helst krymper min shoppinglista.

Jag köper motvilligt:

• Bullar och bröd utan plast.

• Frukt och grönsaker utan skal.

Gilla Allas.se på Facebook

Jag vägrar köpa:

• Smågodis, naturgodis, nötter och allt annat i lösvikt.

Det går bara inte längre. Jag kan inte.

Inte efter att med egna tekoppsstora ögon ha sett ”Nöttjyven” – kvinnan som gick förbi lådan med cashewnötter, öppnade luckan och tog en grabbnäve som hon knaprade upp på väg till kassan.

Jag har också bevittnat ”Velaren” – killen som snappade åt sig en yoghurtöverdragen naturgodis, åt halva och la tillbaka andra halvan i byttan.

För att inte tala om flera ”Fem små klibbiga fingrar-föräldrar” – som låter snuviga älsklingar gå loss i lösgodisskålarna med barnahänder som dryper av gulgrönt snor.

Och värst av alla: ”Bulldomarna” – som handgripligen måste klämma och vända på varje bulle innan de kan utse vinnaren av Den Perfekta Frukostfrallan.

En dag kommer jag att bli bindgalen och stå på torget med ett stort demonstrationsplakat: ”Det finns TÄNGER och SKOPOR! Civiliserade människor använder dem!”

Det är inte så att jag tror att alla matfingrare är snuskiga toabesökare som inte tvättat händerna eller sprinklers av vinterkräkbasselusker. Men vissa är det.

Och ingen verkar tänka på att även om dina händer är fräscha har du ingen aning om någon annan tafsade på din frukostbulle med flunsafingrar för två minuter sen.

Jag funderar på om det här är ett tecken i tiden. Egoism. Man tar vad man vill ha och struntar i andra. En varuvagn kommer lastad med Mig.

Vad sägs om att vi alla tar ett litet steg mot mer medmänsklighet och tar vår nästa bulle med tång?

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

 

 


(1)
(0)


Annons

 • Monica

  Håller med. Jag undviker lösgodis i influensa- och vinterkräksjuketider. Frukt sköljer jag ALLTID sedan jag för länge sedan läste om någon som ondgjorde sig över ”gubbar som snyter sig i näven och sedan väljer bland frukten i affären”. Nu tror jag inte att det finns så många gubbar kvar som snyter sig i näven, men tanken på att någon annan har plockat med, och ratat, frukten som jag sedan väljer räcker för jag ska skölja den noggrant.

 • Lotta

  Men hallå! Bita av en bit och sen lägga tillbaka! Hur ego får man bli?!

  Visst är det synd att folk kladdar med oförpackad mat och godis. För det är ju ändå ett steg i en klimatvänlig riktning att skippa en massa förpackningar. Men. Jag väljer alltid brödet som ligger mest svåråtkomligt och skrapar fram lösgodis från behållaren. Så lite bacillskräck finns även i mig.

  Jag har funderat över användningen av plasthandskar i mathanteringen, som man ser oftare och oftare. Men hur ofta byter de dem? Tänker till exempel på pizzabagaren som gräver i ALLA byttor med samma handskar. Man får ju lite av varje på sin pizza – vare sig man vill eller inte. Och jag vill inte.

 • Charlotte

  Lotta. Visst kan man bli häpen över hur vissa väljer att ta vad de vill ha i affären. Och tack för klok synpunkt om förpackningar, såklart ska man undvika att stoppa in saker i onödiga påsar och kartonger. Men att ta saker med tång är ju miljövänligt. Plasthandskar däremot verkar ju faktiskt inte så fräscht, hade inte tänkt på det det innan…

 • Monica: Skönt att jag inte är ensam – och på tal om gubbar som snyter sig i näven såg jag i morse en gumma som snöt sig länge och grundligt i en mycket väl använd tygnäsduk och sedan trevade runt i en korg med frallor. Jag skulle handla frukostbullar till jobbet och valde snabbt bort just den bullsorten…


Annons

Senaste från allas
Annonssamarbete med Softlan

Laddar nästa sida…