Annons
Annons


Tjejsnack med Charlotte: Varför är inte alla flygrädda?Tjejsnack-krönikör Charlotte Silfverberg

I sommar hade det varit härligt att åka till någon exotisk paradisö – men då måste den ligga typ vid Trelleborg.

Min värld krymper i takt med att min flygrädsla ökar.

Annons

Jag hatar att flyga. Och blir alltid lika överraskad när andra inte gör det.

När jag (motvilligt) sitter på ett plan och ser folk som läser obekymrat eller till och med somnar vill jag resa mig upp och skrika:

”Hallå, vi har kastat upp ett höghus i luften och håller tummarna för att det ska funka, men det GÅR ju inte, vi kommer att DÖ!”

Det skulle kunna skapa lite dålig stämning, så i stället nöjer jag mig med att sitta på helspänn och lyssna efter konstiga ljud och kolla om flygvärdinnornas leenden börjar se krampaktiga ut i turbulensen.

Jag har försökt att komma över skräcken.

Hälsat på i cockpit. Där satt en dansk gemytlig pilot och drack kaffe med fötterna uppe på instrumentbrädan och vinkade:

”Hajhaj, det har ska nock gå dejligt!”

Hjälpte inte.

Det gjorde inte flygrädslekursen heller. Jag fick lära mig mycket om motorer och sånt, men när kursledaren ville veta vad jag tänkte när jag skulle flyga svarade jag:

”Jag ser första sidan på en kvällstidning, passfoton på mig och alla andra som inte klarade sig, är det normalt?”

Han flackade med blicken, fast han sagt att det inte fanns några dumma frågor.

Hjälpte inte heller.

Det märkliga är hur jag reagerade när jag för ett par år sen satt på ett flygplan till Tunisien och det verkligen höll på att gå illa. Då hördes det ett konstigare ljud än vanligt. En skogsduva hade åkt in i ena motorn och förstört den. Piloten meddelade att vi omedelbart måste återvända till flygplatsen vi startat från.

På marken igen erbjöds alla psykologiskt stöd, en massa människor grät hysteriskt runt mig – medan jag satt kolugn och undrade om det skulle bli något kaffe.

Kanske är jag mer rädd för att vara rädd än för rädslan själv?

Vad tycker du om att flyga? Vad är du rädd för?

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och skriv, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med foto! Införda bidrag honoreras. Mejl: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

 • Lotta

  Jag började skratta redan i rubriken. Ja men precis! Det är ju ett onaturligt tillstånd, normalbegåvade borde vara rädda. Lite i alla fall.
  Jaha. Du har varit mycket på Bornholm då, tänker jag. 😉
  Jag gillar inte heller att flyga. Konstigt nog har jag haft flera jobb där mycket flygresor har ingått. Inte den allra bästa kombon. Och när man reser i tjänsten är det inte så lyckat att ha lugnat nerverna med en rackare innan. Klockan 07.00 pip på morgonen.
  Min värsta flygresa var med Aeroflot. Bland annat så var handtaget på närmaste nödutgången fasttejpad. Det har inte den allra lilla minsta lugnande inverkan på ens flygrädsla. Idag undrar jag hur jag ens kunde komma på tanken att flyga med dem.
  Tydligen är det så att de flesta olyckor/fel inträffar precis i starten. Så jag brukar blunda och räkna långsamt i två minuter – sen är det värsta över. Men jag är inte fullt lika rädd som du. Stackars dig. Lite skönt att det är så mycket miljövänligare att ta tåget. Fast det tar nog väldigt lång tid att åka tåg till Hawaii 😉
  Jag skrev just en krönika om min bronoja. Det visade sig att jag inte är ensam om den. Och att många är rädda för att åka i tunnlar. Så, du är i gott sällskap.

 • Charlotte

  Lotta: Jag har också flugit mycket i jobbet tidigare – vilket borde betyda att man är lite masochist – och trodde jag skulle vänja mig. Men icke. Jag brukar också räkna minuterna vid start – men har hört att det är de 8 första som är ”farligast”… låter bättre med två. Längtar tillbaka till perioden för några år sedan då man kunde åka tågcharter – det lades ju ner på grund av bristande intresse, men mitt intresse var väldigt stort! Måste kolla in din bronoja – alla har vi våra nojor och rädslor. Ha det gott!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…