Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Dömd till svältdöden på grund av glömska?

Öppnade kylen. Stirrade in i den. Rotade runt. Kastade desperat ut större delen av innehållet. Men nej, den fanns inte där.


Paskbord_Staffan-Wictorin

Bilden är rent lurendrejeri – det är INTE er krönikör som lagat alla dessa läckra maträtter, utan givetvis särbon och superkocken Staffan Wictorin.

Åh, nej, inte nu igen!!

Jag hade glömt köpa lök. Igen. Åter hade jag drabbats av minnesförlust i affären. Den gigantiska falukorvsringen och burkarna med crème fraiche och gräddfil var därmed till ingen nytta, för utan lök, ingen korv stroganoff.

Annons

Har tidigare berättat om mina stunder av partiell minnesförlust men hade då fortfarande ett hopp om förbättring. Men icke.

Särbon, som lever för mat, medan jag är ”äter för att leva”-typen, blir alltid lika perplex över att jag kan gå förbi lökhyllan utan att reflexmässigt plocka till mig några stycken.

Gilla Allas.se på Facebook

–  Det är ju inte normalt! Sök hjälp NU, annars kommer du att svälta ihjäl, sanna mina ord.

Nu är risken för att jag ska hittas utmärglad och livlös framför en tom kyl inte särskilt stor, eftersom särbon regelbundet förser mig med matpåsar, plus att det finns massor av små billiga hämtmats-restauranger i myllret runt Möllevången Malmö, där jag bor.

Men det är oroväckande att jag inte ens klarar att köpa hem middagsmat till en person. Allt måste vara nerskrivet på en lapp, annars blir det inget köpt. Är det åldern? Eller bara allmän vimsighet?

– Det är lättja, slår särbon fast. Du avskyr att laga mat och därför köper du inte hem något, så slipper du laga. Konstigt att du har mat för dagen, och inte redan ligger två alnar under jorden.

Sonen Kalle, student på Musikhögskolan, stöttade mig och bidrog dessutom med egna, snöpliga erfarenheter:

För att öva sig i musiklärarrollen får Kalle handleda en yngre musikstudent som lider av adhd. Sonen insåg genast behovet av struktur, av dagliga rutiner för övandet och alla andra uppgifter. Så tillsammans gjorde de upp ett fantastiskt fint schema. Tryggt, bombsäkert, allt skulle hinnas med utan stress och tandagnisslan.

Och det var när sonen stolt satt och betraktade sitt verk som tanken slog honom:

”Det här skulle man kanske testa på sig själv också!”

En briljant idé som kanske även gäller för gamla morsor i affären…

Är du glömsk? När glömmer du oftast? Hur gör du för att komma ihåg saker?

FEM FIFFIGA MINNES-TIPS
* Lita på ditt minne – säg att du har bra minne, då blir det bättre.
* Håll dig i form – ett sunt minne i en sund kropp…
* Associera – gör om namn och saker till bilder. Marianne blir Marianne-praliner, lök blir – hm, en lök!
* Nyckelord – sammanfatta det du ska minnas i några få ord.
* Anteckna – det är lättare att minnas saker man har skrivit ner.

LÄS OCKSÅ

Middagen slutade med storgräl

Gammal kärlek rostar visst

Träffa oss även i vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(9)
(0)


Annons

 • Lotta

  Jag tror att du kanske överdoserade huslighet. Du hade ju kommit ihåg en massa andra ätbara saker som inte stavas choklad OCH skulle laga mat. Det blev nog överbelastning i systemet – inte alls ditt fel, inget att oroa sig för. Jag brukar skriva en handlalista. Som jag ofta glömmer att ta med, så det blir minnesträning vare sig jag vill eller inte.

  Jag provar att klistra in en bild på mina lökar. Vem vet, kanske kan det hjälpa mot lökglömska? 😉
  Ha en fin helg!

 • Lotta Modin

  Nähä, det gick inte. Om du känner för att spana in mina lökar kan du göra det här: http://lottamodin.se/2014/12/2014-ars-nyord/ Vad nu de har med nyord att göra 🙂

 • Anna Eriksson

  Rutiner är alltid bra att försöka ha. Att tex göra en inköpslista innan man handlar. Sedan ska man gärna undvika att handla mat när man är hungrig…annars är risken att det blir dyrt… Själv har jag ett annat knep. om jag inte har nåt i kylen när jag är hungrig då brukar jag koka lite havregrynsgröt så det är ett tips…om man gillar gröt vill säga…
  Kram Anna E

 • Lotta: Jag HADE lista, Lotta. Det är därför det är extra hemskt denna gång – om inte ens lappmetoden funkar är jag till råttorna. Kommer aldrig att minnas någonting…
  Får hålla tummarna att det var en tillfällig minneslucka – minns tyvärr inte om jag har haft många sådana förut – så krångligt kan det vara att leva när man är glömsk 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Har kollat in dem och måste säga att de är grymt imponerande!! 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Anna: Som jag skrev till Lotta – jag hade en lista!! Tipset om alternativa utfordringssätt tar jag däremot till mig, och ska genast lägga upp ett nödproviantförråd. Bara inte med havregrynsgröt för det kan jag möjligen äta till frukost, aldrig annars 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…