Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: En kuslig kallelse…

Det kom ett kallelse till mig från vårdcentralen. Jag skulle infinna mig hos doktor X den 3 mars. Inte ett ord om vad saken gällde.


Rädd kvinna

Så här rädd blev er krönikör Gunilla Hedenby när hon fick den kusliga kallelsen till sjukhuset…

Jag gick genast i taket. Av skräck, alltså. Herregud, jag hade inte besökt vårdcentralen på säkert 15 år! Och det fattades mig inget utöver det vanliga spänningsvärks- och klimakterieeländet.

Vad hade hänt?? Hade jag utan egen förskyllan hamnat i en sorts grupp och utvalts att undersökas från topp till tå? Eller – ansågs jag tillhöra en särskilt utsatt riskgrupp, typ kvinnor 50 plus som lever extremt händelselösa liv med sina katter?

Annons

Vad det än var – det kunde inte vara något bra. Att en läkare från det allmänna utan uppmaning ber en komma på besök måste anses så ovanligt att det kan jämföras med att vinna 25 000 i månaden i 25 år på Triss. Alltså i princip omöjligt.

Kunde min husläkare på privatsjukvården ha skvallrat om mitt leverne – att jag ständigt ligger och slaggar på soffan och totalvägrar äta nyttigt? Nej, ett sådant illdåd kunde jag inte tro min kära doktor om.

Jag var rådlös. Men efter en sömnlös natt fattade jag mitt beslut. Jag greppade telefonen, slog numret till vårdcentralen, och när jag – ganska snabbt, faktiskt – fick svar, frågade jag modigt:

– Varför har jag fått denna kallelse?

Det visade sig att jag långt ifrån att ha en dödlig sjukdom, var kallad till undersökning – av min näsa! Och då mindes jag. Flera månader tidigare hade jag ringt min vårdcentral och frågat om de kunde titta till min näsa, som börjat fungera sämre. Visst läckage, försämrat luktsinne, trist, om än inte livshotande.

– Ja, det är ju inget akut, men vi kan kalla dig senare i höst, sa sjuksköterskan.

Visst, tänkte jag, den kallelsen kan jag glömma. Så jag ringde min husläkare, fick ett återbud, och kom i sinom tid till en öron näsa hals-läkare där min näsa blev vederbörligen genomlyst.

Men heder åt den allmänna sjukvården! De höll vad de lovade och kallade mig! Ingen skugga över dessa hjältar, som måste tackla både små triviala åkommor och livshotande sjukdomar.

Och vad sa då specialistläkaren om min näsa?

– Tyvärr, det är sådant som kan hända med åldern. Använd saltvatten och oljenäsdroppar, så blir det lite bättre.

Så det gör jag. Och det HAR faktiskt blivit lite bättre!

Vilka erfarenheter har du av sjukvården? Roliga, jobbiga, hemska?

9 tips – så mår du bättre

Mår du dåligt ibland? Misstänker kanske rentav att du har en depression? Det finns faktiskt mycket som du kan göra själv för att må bättre!

1. Fysisk aktivitet. Studier visar att träning är ett av de bästa medlen mot depression.
2. Jobba. Motverkar isolering och passivitet. Men ha inte för höga krav på dig själv.
3. Ta en sak i taget. Minskar ångesten och gör saker lättare att utföra.
4. Umgås med husdjur. Djur får oss att må bättre. Husdjur ersätter inte medicin eller terapi men de kan
lindra symptomen.
5. Lyssna på musik – som får dig att bli glad och må bra.
6. Sömn. Viktig källa till välbefinnande. Planera din sömn.
7. Kost. Näringsrik mat stärker kroppen. Mat som banan, nötter, ägg och tomat höjer dopamin- och serotoninnivåerna.
8. Rensa bort måsten. Sortera bort onödiga aktiviteter. Behåll dem som är viktiga och ger dig något.
9. Nykterhet. Droger, även alkohol, kan få dig att må bättre för stunden, men ger också ångest, sänker må-bra-hormonerna och förvärrar på sikt depressionen.
Källa: depression.se

FLER SKRÄCKINJAGANDE INLÄGG

Jag hamnade i Dödens väntrum…

Lever i skräck för långbenta varelser…

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons

  • Anna Eriksson

    Jag var inte nöjd med min diabetesvård som erbjöds på min ort där jag bor så jag bytte till en diabetessköterska på ett lite större sjukhus och det är det bästa valet jag har gjort!
    Nu är allt superbra! Kram Anna E

  • Anna: Så himla bra jobbat av dig! Ibland gäller det att sätta ner foten och få en ändring till stånd, så bra att du orkade göra det <3
    Kram och glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…