Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Facebook-vänner är väl också riktiga kompisar?


Antingen har jag nästan inga vänner alls. Eller också har jag flera hundra! Detta sagt apropå första reportaget i vår spännande serie ”Nystart med Allas”, där  Kerstin Wahlqvist får hjälp att hitta nya vänner.

Annons

Tjejsnack-krönika av Gunilla Hedenby

Det var så himla kul att först intervjua och lära känna Kerstin och sedan be vän-coachen Marina Nilsson och kbt-terapeuten Eva Rusz komma med förslag på hur hon ska agera. I veckans Allas, nummer 47, kan ni läsa hela reportaget.

Gilla Allas.se på Facebook

Under vårt gemensamma arbete blev Kerstin och jag vänner på Facebook, och då slog det mig: Jag umgås nästan inte med någon i verkliga livet, utöver familj, kolleger och körkompisar. Orken räcker inte till för något vidlyftigt umgänge.

I stället har jag blogg- och Facebookvänner. Och då slår mig en annan tanke (varför slåss alltid tankar?). De virtuella vännerna blir ofta hånade och förtalade. De är inte riktiga vänner, de svävar bara omkring i cyberrymden och kan aldrig vara lika nära och bra som de riktiga vännerna av kött och blod.

Jag håller inte med om det. Många av mina Facebookvänner har jag aldrig träffat, och ändå har vi utbytt förtroenden och stöttat varandra när livet känts tungt. Och delat lyckliga stunder också, förstås! En kram och ett hjärta eller en glad liten smiley är också ett sätt att visa omtanke, och får man många blir masseffekten väldigt välgörande.

Alla mina sämsta sidor blir plötsligt bara fördelar i den virtuella vänvärlden. Jag är – vilket ni säkert har hört till leda nu! – milt sagt bekväm av mig och lämnar ogärna hemmet och soffan. Anordnar aldrig tillställningar om det inte handlar om yttersta nödtvång, typ att särbon ligger för döden och inte kan träda i tjänst vid spisen.

Men på Facebook kan jag gå på kalas eller delta i enorma, internationella evenemang med bara några enkla klick på datorn. Perfekt, i alla fall för mig!

Kerstin vill dock helst att man även träffas öga mot öga. Vi håller tummarna för att coachernas tips ger henne massor av nya vänner!

Vad tycker du – räknas virtuella vänner som ”riktiga”? Hur hittar du nya vänner? Har du många vänner? Träffas ni ofta?

Behöver du en nystart? I höst drar vi i gång en ny reportageserie där vi hjälper er läsare lösa era problem. Och då behöver vi i vår tur er hjälp!

Vill du också få en nystart?

Anmäl dig till vår nya reportageserie så får du tips och råd av experter inom just ditt problemområde. Maila några rader om dig själv till [email protected].

Mer info om ”Nystart med Allas” här!

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Bloggaren Gunilla Hedenby med sina katter

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(0)
(0)


Annons

 • Har få vänner Irl men en del virtuella genom bloggar fast vi träffas aldrig,men…Visst är de ”riktiga” vänner ♡ …

  /Kram

 • Fru Eriksson: Precis, jag tycker att nätvännerna ofta blir nedvärderade, som om intresse och omtanke inte räknas bara för att den sker i skrift. Man måste inte träffas öga mot öga för att känna samhörighet – även om det såklart är väldigt trevligt det också! 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från din gamla bloggkompis! 😀

 • Hihi…Ja min goa ”gamla” Bloggvän ♡ …

  /Tjejsnackskram tbx

 • Fru Eriksson: Många kramar tillbaka – och tassklappar från två virtuella kattvänner 🙂 <3

 • Anna Eriksson

  Jag har ofta valt “FEL” vänner. jag upplevde nästan alla vänner som energitjuvar. Jag mår
  mycket bättre nu när de inte finns i mitt liv längre.Sedan kan jag såklart tänka
  tillbaka på roliga saker som jag upplevt med dessa vänner också för visst hade
  vi kul ibland också. Numera ser livet med vännerna ut såhär i mitt liv. Mina tre
  bästa vänner:2 bor i stlm och den tredje i England. Vi håller kontakt via mail
  och chatt på mobilen. Jag har inget
  speciellt behov av att träffa vänner så mycket om jag ska vara ärlig. Jag tycker
  att det räcker (som Ulf Lundell sa) att prata med tjejerna på ICA när man är o
  handlar. Att stå och kallprata är inget jag gillar speciellt. Jag är nog lik min
  pappa på det sättet, han känner exakt lika som jag. Eftersom jag har
  sjukersättning jobbar jag ju inte och då går jag på Frimärksklubben för att
  träffa lite folk Sedan träffar
  jag min syrra lite då och då på lunch eller fika. Jag brukar skoja och säga att
  jag inte är någon sällskapsmänniska hahaha!

  Jag tror och vet att man kan ha ett roligt o kul liv fast man inte har massvis
  med vänner som man träffar hela tiden! Anna

 • Anna: Känner så igen mig i det du skriver! Ju äldre jag blir desto mindre blir mitt sociala behov. Sedan träffar jag ju väldigt många jättetrevliga arbetskompisar varje dag på jobbet, och det räcker väldigt långt för min del. Trivs precis som du ypperligt med sms-, mail-facebook- och bloggkontakt 🙂
  Småprat med närbutiksinnehavare och liknande bekantskaper gillar jag däremot skarpt, jag är nog ganska pratsam av mig 🙂
  Glada Tjejsnackhälsingar, kära Tjejsnack-, blogg- och mailkompis! <3

 • Karin Ekberg

  Vänner hadde jag så länge jag arbetade men sen försvann dom.Men än har jag ett fåtal kvar o dom på affären kan man ju prata med.Men jag saknar inte tiden när man var arbetsduglig.Man har ju make o barn o barnbarn så det räcker,det är tur att man får tidn Allas att bläddra igenom.
  Trevlig Helg krama katterna.
  Mvh Karin.

 • Karin: Ja, orken räcker inte till för ett vidlyftigt umgänge längre, det känner sannerligen jag med, även om jag fortfarande jobbar. Då är det perfekt med en liten hälsning via Facebook eller sms, tycker jag!
  Ha en fin helg du med!
  Glada Tjejsnackhälsningar och kramar och tassklappar från oss! <3

 • Lotta

  Ja du, tankar är en bråkiga typer 😉 Nä, skämt åsido, vänner på nätet kan vara nog så viktiga. Trots att vi fått läsa om flera självmord/rop på hjälp som INGEN av hundratals vänner på sociala medier har brytt sig om.
  Jag räknar flera av mina blogg- och Facebookvänner som riktiga vänner och har också träffat flera irl. Jag är ganska ”snål” med vilka som får bli mina vänner på FB och förundras varje vecka över vänförfrågningar av folk jag inte ens hört talas om. Men på instagram får vem som helst följa mig! Det är inte lika personligt, mera en framtida marknadsföringsplats 😉
  Väl skrivet och formulerat, som vanligt Gunilla!

 • Lotta: Hihi, väldigt irriterande med dessa aggressiva tankar och idéer 😀 Tusen tack för beröm, så glad jag blir!
  Jag blir vän med typ ”alla” på fb – det beror mycket på att jag lär känna så många genom Simba och Tasse. Det är väldigt lätt att bli vänner när man har husdjuren som gemensam nämnare <3 Måste säga att i den fb-världen är det otroligt många som bryr sig, och jag tror inte att de skulle låta någon av sina vänner sjunka så djupt ner utan att försöka hjälpa. Jag ser bevis på deras medmänskliga insatser dagligen, vilket är väldigt trösterikt och upplyftande!
  Glada Tjejsnackhälsningar från din blogg- och fb-kompis 🙂

 • PS Heter du ditt vanliga namn på Instagram – jag vet två katter som gärna vill följa dig där 😀

 • Lotta

  Jepp, lotta_modin
  Roligt!
  Har du sett den här, apropå katter? Helt underbar! https://www.facebook.com/video.php?v=1420077031466508&fref=nf

 • Nettis

  Jag är väldigt lik dig 🙂 . Pga sjukdom så orkar inte heller jag träffa folk så ofta, utan trivs bäst hemma med mina katter <3 .
  Jag har 1 bästis, och vi har känt varann i 23 år 🙂 . Sedan har jag några få vänner som jag bara träffar vid enstaka tillfällen. Och så delar av familjen ibland med 😉 .

  För mig betyder fb-vännerna jättemycket <3 . Där orkar jag vara glad, skämta, skratta, och försöka att stötta om någon mår dåligt eller är ledsen.
  I verkliga livet blir jag ju fort trött med folk och ljud omkring mig.

  Jag får så mycket energi från mina vänner på fb 🙂 . Vi skrattar mycket, och man får små trevliga kommentarer som man kan leva på hela dagen sen 🙂 .
  Jag har träffat ett några av vännerna där IRL, och jag hoppas att vi också får göra det någon dag <3 .

  Kramar till dig, Simba och Tasse <3

 • Nettis

  Ja en del skickar vän-förfrågning bara man har råkat trycka gilla EN gång, inne hos någon gemensam vän :O . Såna godkänner jag aldrig…
  Jag är också jättenoga med nya vänner, för jag har tyvärr gått på nitar några gånger :/ .

 • Schäfen Sniffsniff

  Klart Facebook vänner är riktiga vänner, som bara när Kompis stack till skogs, vem ringde inte då och letade satte upp lappar och tog ner lappar i 3 dagar?
  Jo just det mina Facebook vänner och inga andra gillar dem och er stenhårt nospuss ❤ Sniffsniff ❤

 • Hurra och hurrjam, nu är vi Insta-polare också 😀
  Ja, helt UNDERBAR video, rolig men också riktigt rörande faktiskt <3

 • Är så glad att jag blev godkänd, finaste Nettis 🙂 <3

 • Schäfen Sniffsniff: Precis! Det är inte bara snack, det är verkstad också! Bästa kompisarna som finns! ❤
  Kramar och klappar från dina fb-kompisar ❤

 • Nettis: Vet hur du har det, och har haft det, och jag är så glad att du får så mycket glädje och kraft från alla fb-vänner ❤ Håller så med om det där med små kommentarer, man kan vara låg och missmodig men efter en stund på fb känner man sig lyft, man mår alltid bättre efter ett snack – eller jam 🙂 – med er! 🙂 ❤
  Många kramar och klappar från oss ❤

 • Har lagt in videon på bloggen nu, Lotta 😀

 • Lotta

  Kul! Måste kolla. Må så gott.

 • Karin

  Jag måste säga att för mig har Linnsens blogg och facebook betytt allt. Tack vare henne fick jag vänner som har stöttat mig till att bli den jag är nu, en helt annan person är för fyra år sedan. Jag är jättetacksam för alla Facebook-vänner och många av dem har jag träffat i verkligheten, exempelvis du mysiga Gunilla!

  Kram Karin

 • Karin: Samma här – det var bloggandet som förde in mig i den stora nätgemenskapen. Och det är jag så oändligt tacksam för! ❤ Tack för fina ord, säger detsamma om dig, kära blogg- och IRL-kompis! 🙂
  Kramar och klappar från oss ❤


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…