Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Fobin har tagit över mitt liv

Efter långvariga påtryckningar, mot slutet förtäckt hotfulla, insåg vi att vi måste bjuda våra vänner Artisterna på middag.


Kräftskiva hos Staffan Wictorin

Trots vår fobi bjuder särbon folk på middag stup i kvarten 🙂 Här firar vi sonen Kalles födelsedag med svenska insjökräftor – mums!

Det gick inte att skjuta upp det längre. Då skulle vi aldrig mer få frid.

Vi gillar Artisterna högt och rent. De är smarta, roliga och varmhjärtade och en kväll med dem är garanterat underhållande. De är helt enkelt de idealiska gästerna. Så varför måste vi nästan hotas till livet innan vi kom oss för med att bjuda hem dem?

Annons

Orsaken är min och särbons motvilja mot att boka upp oss på vår lediga tid. I och för sig är särbon som nybliven pensionär ledig nästan alltid. Men vårt motstånd handlar inte BARA om att vi vill kunna ägna all vår fritid åt att slappa.

Gilla Allas.se på Facebook

– Det gör det visst, sa särbon när jag ventilerade saken med honom. Och jag jobbar faktiskt fortfarande! Hårt!

Jag gick inte in på vilket som är värst – stiga upp i ottan och komma hem i kvällningen efter en dags slit, eller att aldrig skriva en rad före tolv. Det är lönlöst, det vet jag efter 30 års misslyckade försök.

Men det ÄR inte bara lättja bakom uppskjutandet och undanflykterna. Åtminstone inte i mitt fall. Det handlar om en fobi mot bokningar. Jag har bokningsfobi!

Jag vet exakt när det började. Det var när jag fick mitt första jobb och insåg att jag inte tålde att jobba eftersom jag blev så trött av det. Redan då tillägnade jag mig konsten att prioritera; den som folk numera går i terapi och konsulterar coacher för att lära sig.

Tyvärr har jag dock drivit min prioriteringskonst lite för långt. Det är inte bara alla måsten jag har gjort mig av med – de roliga sakerna har också blivit bortprioriterade.

– Bokningsfobin har tagit över mitt liv, sa jag till särbon. Borde jag söka hjälp? Kanske läggas in?

– Nej, du behöver ta dig i kragen, sa särbon.

Efter vilda diskussioner om vem som var latast och om min bokningsfobi över huvud taget fanns på den officiella fobi-listan, kom vi fram till att vi skulle ta oss i kragen båda två.

Så det gjorde vi. Vi började med att bjuda hem våra tjatande, hängivna kompisar. Och som alltid blev det supertrevligt när vi väl satt där och smaskade i oss särbons lammbog med potatisgratäng och lyssnade till Artisternas geniala roligheter!

Är du bokad eller obokad på fritiden? Skjuter du upp saker? Tips för att komma loss?

Så kommer du till skott

Att skjuta upp saker kallas för att prokrastinera. Så här kommer du i gång:

1. Förstå varför du skjuter upp. Osäkerhet, saker som distraherar, ingen belöning i sikte?
2. Gör det du inte gillar först. Så slipper du ha ångest för det hela dagen.
3. Sätt igång! Då försvinner ångesten/obehaget nästan direkt.
4. Ha tydliga, realistiska mål.
5. Bryt ner målen i delmål.
6. Sätt en deadline. ”Vid tolv ska jobbet vara klart.”
7. Skapa en ostörd miljö. Stäng av telefon, mejl etc.
8. Var utvilad Trötthet är en vanlig orsak till prokrastinering.
9. Övervinn rädslan. Gör jobbet och bli stolt över ditt mod!
Källor: metro.se, smartare-liv.se

MER OM MIDDAGSPROBLEM

Storgräl på kräftskivan…

En alldeles för het kväll…

Är jag dömd till svältdöden?

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(0)
(0)


Annons

  • Anna Eriksson

    Jag klarar inte heller av att vara för uppbokad, det blir jag jättestressad av o risken är att det då blir pannkaka utav allt ihop. Mitt knep för att ändå lyckas vara någorlunda social är att boka upp sig med något som man verkligen tycker är kul då och då o med längre varsel. Jag gillar bäst att göra saker i grupp. Tex dansa jazzdans eller gå o se någon teater eller bio. Det funkar för mig! Kram Anna E

  • Hm…Uppbokad é väl ok,men….Vänta,dé é inte min grej hihi
    /Tjejsnackakramar från mig tbx mé Ny blogg!


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…