Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: För mycket hälsoprat om mat – då ryter jag till

Ibland får jag nog och då pekar jag med hela handen och ryter till. Vid lunchen på jobbet. Eller vid middagsbordet.


Kvinna äter ost smör och marmelad

Snart är brödet färdigrostat och er krönikör Gunilla Hedenby kan hugga in på sin lunch!

Detta beror inte på missnöje med maten – kräsen är jag inte, även om jag är lite tveksam till ostron och tryffel. Å andra sidan är det inte ofta jag behöver tacka nej till eller låtsasgilla just dessa rätter, annars hade väl kronofogden klappat på min dörr för länge sedan!

Annons

Varför gormar jag då vid maten? Jo, för att samtalet så ofta kommer in på vad som är nyttigt och inte nyttigt. Och eftersom min mathållning på sistone har nått botten, det vill säga till de smör- och ostdrypande rostade mackornas nivå, så känner jag mig personligen attackerad när folk börjar prata nyttigheter och hälsa.

Skulle man tro hälsomänniskorna är mina mackor rena giftet. Jag borde i stället satsa på sallad, linser och denna eviga lax, som ständigt lovsjungs i alla sammanhang.

Men även en mackätare vill kunna njuta av sin mat, och det är alltså därför jag med jämna mellanrum höjer min hand och säger ifrån på skarpen:

– Ett ljud till om nyttigheter och jag svarar inte för följderna!

Då har mattyper som kollegan U det betydligt lättare. Vad hon än äter går det in under rubriken hälsosamheter. U gillar: Knäckebröd, yoghurt, frukt och bär. Just bär!! De är ju aldrig söta, bara syrliga och ibland rent sura!

– Oh, jag ÄLSKAR bär, säger U. Inte för sött, utan i stället den där härliga syrligheten…

FÖR sött? Hur kan något bli för sött??

Jag ÄLSKAR tårtor med massor av grädde och vaniljkräm, morotskaka – gärna grädde här med, godisbilar, choklad; obs, INTE den med extra mycket kakao, den är bara bitter och torr. Och jag är trött på lax!

Och det är inte så att Nyttiga U under svåra lidanden avstår från min smarriga gräddtårta för att hon vill leva sunt. Nej, hon tycker inte att grädde är GOTT!

Hur kan någon inte tycka att grädde (med lite strösocker tillsatt såklart) är gott??

– Jag gillar inte godis. Och inte morotskaka heller. Men råa morötter är urgott!

U och jag är olika exempel på Naturens nycker. Men lev och låt leva, säger jag. Bara jag slipper nyttighetspratet när jag käkar mina mackor!

Gillar du ”nyttig” mat? Tänker du mycket på vad du äter? Är sundhetstrenden bra eller bara jobbig?

Läs också: I värsta fall får det bli kattmat till middag…

Sant och falskt om mat

*  Fet mat gör dig fet – NJA, bara om du äter för mycket fett!
*  Mjölk är fritt från tillsatser – SANT
*  Ljus choklad innehåller fler kalorier än mörk choklad – FALSKT
*  Honung är bättre än socker – FALSKT
*  Frysta grönsaker är fattiga på vitaminer – FALSKT.
*  Mineralsalt är nyttigare än vanligt salt – SANT. Det innehåller mindre natrium som höjer blodtrycket.
* Ägg höjer kolesterolet – FALSKT
* Fruktsocker är nyttigare än vanligt vitt socker – FALSKT
Källor: aftonbladet.se och expressen.se

Träffa oss även i vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen.Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(33)
(0)Annons

  • Lotta

    En varm rostad macka där det smälta smöret droppar ner på bordet… mmm. Och det ska vara smör eller Bregott, inte nåt bodylotionaktigt. Nog för att jag äter nyttigt. Också. Oftast innan jag hugger in på godiset. Men folk som ska skriva andra på näsan – de går bort. Lätt. Förresten kan du berätta för hälsofreaket att det är ytterst tveksamt om odlad lax (vild lax är ju sällsynt idag) är nyttig. Nya rön börjar komma nu. Det låter inte bra.
    Ät du och var glad!

  • Lotta: Råvägrar också de där äckliga lättmargarinerna. Bra balans där med nyttigt först, sen godis 😉
    Glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…