Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: För snygg för att få jobb…

Tyvärr, du får inte jobbet. Du är för snygg!


Flicka med Barbie-docka

Vi får innerligt hoppas att bonusbarnbarnet Klara inte blir utan jobb på grund av sitt vackra yttre. Men visst finns det en risk? 🙂

Det här svaret har en ung tjej fått gång på gång när hon har sökt jobb inom vården.

Tjejen har både driv och vilja att hjälpa, men jobben går alltid till någon som inte ser lika bra ut. Att folk blir särbehandlade på grund av att de är överviktiga, ”gamla” eller bara ser allmänt trista ut har man ju hört men det här var en ny infallsvinkel.

Annons

”Jag kommer att fortsätta kämpa och ser mina intervjuer som en bra erfarenhet” skriver den diskriminerade tjejen i en insändare i Expressen.

Heja dig, snygging! säger jag, anpassa dig inte efter dessa fördomsfulla och förmodligen avundsjuka rekryterare, fortsätt vara snygg, driven och empatisk, så når du säkert stjärnorna till slut!

Själv har jag rakt motsatt erfarenhet. När jag fick mitt första ”riktiga” jobb var det verkligen inte tack vare utan trots mitt yttre… Minns som i går hur jag i slutet av 70-talet tog bussen till Folkets Park i Malmö för att söka jobb som receptionist/kontorist. Min outfit inför intervjun bestod av:

* Vinröda manchesterbyxor i stuprörsmodell, som satt så hårt att jag måste ha hjälp för att få på dem. Kanske har ni också legat platt på rygg på golvet, med magen hårt indragen, medan ett par kompisar sliter och drar i blixtlåset?

* Gråsvart, något förtvättad t-shirt.

* Svarta TRÄTOFFLOR! Inget ont om dessa praktiska skodon, men att komma klampande till en jobbintervju i träskor är nog inte så lyckat.

Men håret var värst…

Vid denna tid hade jag i månader kämpat för att bli blondin. Mitt av naturen mörkbruna hår hade successivt blekts ner till rävrött och rödgult tills processen slutligen avstannade vid gult. Effekten tillsammans med mina svarta ögonbryn och ögonlock i skarp grön färg måste ha varit direkt skrämmande. Inga problem med att vara för snygg och proper här inte…

Om jag fick jobbet? JA, det fick jag! Dåvarande personalchefen Sven-Åke Jönsson var en vidsynt och humoristisk man som inte dömde folk efter utseendet.

Jag fick fem oförglömliga år i Parken. Nöjesfält, artistuppträdanden, möten med storheter som Per Gessle… Otroligt kul och lärorikt.

Tack Sven-Åke, för att du gav mig chansen, trots mitt yttre!

Har du eller någon du känner blivit dömd efter utseendet? Hur viktigt är utseendet i vårt samhälle?

Tre helt nya sätt att söka jobb

Säg absolut inte ”jag söker jobb” när du söker jobb! Detta överraskande råd kommer från Angeli Sjöström, karriärkonsult på MinKarriär.se. Anneli rekommenderar i stället följande strategi:

1. Visa nyfikenhet. Ring upp företag där du vill jobba och fråga om deras senaste projekt eller något annat som verkar intressant. Föreslå en lunch.

2. Sök inte jobb (!) Frågar de om du söker jobb så säg ”Inte just nu, jag undersöker flera företag som väckt mitt intresse”.

3. Sök kunskap. Fråga om allt du är nyfiken på om företaget. Vad är på gång, vad behöver de för typer av personer/kunskaper och så vidare.
Med denna metod slipper man hamna i underläge och stå ”med mössan i handen”. Förhoppningsvis ger det också ett bättre utgångsläge om man senare skickar in en formell ansökan.
Källa: metrojobb.se

LÄS OCKSÅ:

Hårresande experiment med frisyren

Ser jag verkligen så gammal ut?

Träffa oss även i vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(60)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…