Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Går ner i källaren och tappar upp

Kilar just nu ner i pannrummet två gånger om dagen för att fylla på. Men det räcker aldrig, blir aldrig nog...


Tjejsnack-krönikör Gunilla Hedenby med katterna Simba och Tasse

Katterna Simba och Tasse får fungera som värmedynor när er krönikör Gunilla Hedenbys element lägger av.

… för expansionskärlet alltså!

Lagom till höstkylan satte in la husets värme av, och nu måste kärlet ha ständig påfyllning. Visste inte ens att det fanns något som hette expansionskärl förut. Tydligen är det en behållare som när den innehåller rätt mängd vatten, ser till att vi bräckliga människor överlever vintern.

Annons

Men eftersom ingen har brytt sig om kärlet sedan husets egen händige man Palle flyttade för två år sedan, är det nu torrlagt. Och elementen är iskalla.

– Sånt ska f-n bara fungera! sa jag desperat till sonen, iförd tre tröjor, fleecerock, tjocka mysbyxor, raggsockor och pälstofflor.

Det värsta är att ingen annan i huset bryr sig, för de är inte lika känsliga och ömtåliga som jag.

– De vet ingenting om livet som frusen! Har man aldrig ätit frukost på spisluckan med ugnen på för att tina upp efter ännu en frostnatt, så har man ingen talan!

– Men de motarbetar dig ju inte. De låter dig hållas med din vattenpåfyllning och tryckkontroll och luftning, eller hur?

– Jodå, för all del. Men ibland ler de lite överseende. Man ser hur de tänker ”Jaja, klart galna katt-tanten är frusen också…”

Tur jag bor ihop med två väl påpälsade katter, där kan jag alltid sno lite värme 🙂

Lusläste än en gång Eons råd för skötsel av fjärrvärmeanläggning. Kanske skulle jag begripa något av det denna gång. Men det kunde lika gärna varit skrivit med kinesiska tecken. Eller runor. Hur farao kan NÅGON begripa detta? Scheman med ledningar och små behållare och värmeväxlare hit och servisventiler dit. Alla VVS:are är ju för tusan på raketforskningsnivå!

Men så såg jag något jag nästan förstod. ”Ständigt behov av påfyllning får aldrig nonchaleras. Kan vara läcka här eller där – de sista orden är mina, men jag förstod såklart inte vad Eon hade skrivit.

En kall hand kramade mitt hjärta. Tänk om jag höll på att dränka hela huset med mitt ständiga vattenpåfyllande? Vad göra? Sluta fylla på och gå förfrysningsdöden till mötes? Fortsätta fylla på och riskera drunkning?

Vad gjorde jag till slut? Jo, jag ringde Palle.

– Fortsätt fylla på. Det tar lite tid innan vattnet har nått ut till alla element, men sedan blir det bra, sa han tryggt.

Jag grät av tacksamhet. Och rusade ner i källaren för att tappa upp!

Är du frusen? Eller tvärtom varm av dig? Tips på hur man håller värmen/svalkan på sig själv eller sitt hus?

Fryser mest som skrattar sist
Surfade igenom i stort sett hela nätet för att hitta NÅGON fördel med att vara frusen av sig. Och enligt sajten nyttigt.eu lever faktiskt frusna längre:

Det finns dock en stor strimma av hopp för dem som upplever det som att de fryser hela tiden. En undersökning av forskare vid Washington University har nämligen visat att de hormonella processer som sker i kroppen i syfte att bevara energi och värme, genom att sänka ämnesomsättningen, även förlänger livet. Fryser mest som skrattar sist.

Hurra, då får jag ännu mer tid i kylan…!

LÄS OCKSÅ: Hellre dör jag än bor ihop med dig!

Träffa oss även i vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(81)
(0)


Annons

 • Lotta

  Frysa är hemskt. Speciellt om det är en längre tid. Jag brukar tänka att jag gör av med kalorier – förena pina med nytta liksom. Bra för alla andra i huset att du har tagit på dig fastighetsskötarrollen, det kan du påminna dem om längre fram om det behövs. Annars när folk går ner i källaren för att tappa upp brukar det väl vara HELT andra saker det handlar om 😉
  Hoppas att värmen går igång snarast. Mössa inomhus är lite småjobbigt.
  Varma hälsningar
  Lotta

 • Anna Eriksson

  Har en kompis som alltid ville sova med öppet fönster. Hennes man däremot vädjade ofta om att de skulle ha stängt eftersom han tyckte att det blev för kallt. Droppen var en morgon när hon vaknade av att han var jätte upprörd o sa
  – Nu får du väl fanimej stänga fönstret för nu har vi nysnö på täcket!!!
  Då fick min väninna ge med sig o stänga fönstret.
  Anna E,

 • Lotta: Ja man kan tappa upp på olika sätt, minsann… 🙂 Har fått vattentanken under kontroll nu, tror jag, men tycker fortfarande att det är för kallt i lägenheten. Det är så IRRITERANDE att ingen annan verkar lida av det – är folk helt okänsliga liksom? Eller har de högt blodtryck? Så jobbigt när man är så himla olik alla andra!
  Tack för alla dina varma ord 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Anna: Haha det var en ny variant av snöTÄCKE 😀 Förstår att han fick nog och slog näven i madrassen 🙂
  Särbon vill ha ALLA fönster öppna – ALLTID, året om! Det gäller för övrigt även i bilen, vare sig man är på motorvägen eller inte. Bara det är ju en anledning att flytta i sär så fort som möjligt 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Lotta

  Det finns så många som är vanliga och normala. Bra att du är annorlunda! Jag är säker på att dina grannar tycker att den galna kattanten livar upp i huset 😀

 • Och nu har du ju tagit dig an de kalla elementen på redaktionen också 🙂 Jag utnämner dig härmed till elementexperten!

 • Johanna: Är så illa tvungen att axla elementansvaret – ingen annan bryr sig ju 🙂 Är det verkligen bara jag som är frusen av mig?? 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Haha, man kan ju alltid hoppas 🙂 Tack för stöd och sympati, Lotta! 🙂

 • Kan meddela att mitt element har blivit varmt, hurra!! 😀

 • Ann

  Underbara Gunilla, fnissar igenkännande åt dina tankar och funderingar.
  Vilken tur att de ändå har dig som som den ständiga påfyllaren nere källaren, men jag tror de bara utnyttjat dig och din påtvingade energi av trappspring för att hålla värmen 😉 Bra träning ds! 😉
  Har ju också varit en frysande och huttrabde kvinna hela mitt liv…men det har vänt för att antal år sedan iom klimakteriet …. Nu är det vallningar och frossa om vartannat, men jag är hellre en frysande katt-tant än en svettandes kossa :))) hahahaha 🙂
  Ditt ”Fryser mest som skrattar sist ”var ett mycket bra ordspråk Gunilla!

 • Ann: Tusen tack för stöd och uppmuntrande ord 😀 Jag har faktiskt fått massor av beröm av mina grannar också, så de är väldigt stöttande, även om de inte är så frusna som jag 🙂
  Jag hoppades också att åldrandet åtminstone skulle medföra EN fördel, men icke – jag är precis lika frusen som förut! Nåja(m) vi får leva med det, inte mycket annat att göra 🙂 Önskar bara att Simba och Tasse kunde ställa upp som värmedynor lite oftare, men de har ingen ro att ligga och mysa i knät. Det blir väl bättre med åren, hoppas jag 🙂
  Ordspråket snodde jag från nyttigt.eu, så det får vi tacka dem för!
  Glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…