Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Hellre dör jag än bor ihop med dig!


Efter att ha bott ihop under två semesterveckor, först på Cypern och sedan i Hunnebostrand, kände både jag och särbon att det skulle bli skönt att återvända till särboskapet och den ensliga friden i våra lägenheter i Malmö.

Annons

Tjejsnack-Gunilla-Hedenby
Allas reporter Gunilla Hedenby är lycklig särbo med exmaken och lika lycklig sambo med katten Frasse.

Det hade varit underbara veckor, absolut. Några av våra bästa. Men de sista dagarna i Hunnebo hade vissa friktioner börjat uppstå – som att man retade sig på att den andra tog sig sådana hänsynslösa friheter som att andas.

Gilla Allas.se på Facebook

Den lilla lyan på kajen i Hunnebo började alltmer påminna om en boxningsring, och jag kände att om jag skulle ligga vaken en gryning till och lyssna till särbons snarkningar skulle jag ta till knytnävarna.

– Tur vi inte bor ihop alltid, sa jag när vi satt i bilen och åt mil på E6:an på väg hem.

– Ja, hellre dör jag, sa särbon.

Och han skämtade inte!

Det säger en hel del om särbons och mitt förhållande att jag inte klippte till honom på direkten utan i stället skrattade så jag grät. Men sedan började jag tänka – något som aldrig är bra i en relation.

Jag tänkte: Exakt VAD sa det om oss?

– Vad säger det om oss, frågade jag alltså.

– Att vi inte ska bo ihop, svarade särbon.

Det borde jag ha väntat mig!

– Men är det bra eller dåligt, envisades jag, mot bättre vetande.

– Det är som det är!

– Men…

Lyckades som tur var hejda mig i tid, innan bråket var i full gång. Är det något jag lärt mig under åren med särbon är det att ALDRIG ventilera vårt förhållande med honom. I yngre dagar brukade jag vända mig till väninnor och andra intet ont anande personer, och låta dem utstå de ändlösa frågorna, typ ”Men vad tror du att han EGENTLiGEN” menade när han sa att han inte ville gå ut och äta på fredagen utan i stället vänta till lördagen?”

Numera klarar jag oftast att med en närmast omänsklig kraftansträngning ”härbärgera problemet inom mig själv” som rådgivarna brukar säga.

Och på senare år har irritationsmomenten faktiskt minskat i antal. Med åldern blir väl till och med så känsliga och irritabla personer som jag och särbon något lite lugnare och förnöjsammare…

Är du sambo? Singel? Särbo? Gift? Vad finns det för olika för- och nackdelar med olika sätt att leva, tycker du?

Gunilla-Hedenby-Katten-Frasse

Träffa oss även på vår blogg: Gunilla och Frasse!

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras. Mail: [email protected] och [email protected] Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(81)
(0)


Annons

 • Jag är gift & skulle aldrig klara av att vara särbo – Så bra gjort av er/Kramar Annmi

 • Lotta

  Hahaha! Ni verkar ha ett rätt skönt förhållande, som att ni har hittat vad som passar er (bara det finns dörrar). Själv är jag sambo, det är egentligen ingen skillnad på att vara sambo eller gift, inte för oss i alla fall. Det som är lite lustigt är att jag får så mycket mera gjort när sambon är bortrest, har hört samma sak från vänner med resande män. Det borde väl vara tvärtom?
  Det där med att ”härbärgera problemet inom sig”, är det verkligen så bra i långa loppet? Jag tror att det är sånt som gör att det plötsligt räcker med den berömda droppen för att en mindre explosion ska inträffa.
  Bra skrivet!

 • Fru Eriksson: Det förstår jag Annmi ♥ Du och Micke är ju oskiljaktiga, lyckligare relation får man leta efter 🙂 ♥
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Lotta: Hehe, det är raka puckar som gäller för särbon och mig 😀
  Förstår din synpunkt om plötsliga explosioner, men under årens lopp har jag märkt att handling biter bättre än prat. Om jag inte gillar något särbon gör så visar jag det alltså hellre i handling än att jag försöker övertyga honom om att han har fel.
  Prat leder enligt mina erfarenheter sällan till en lösning, i stället gör det ofta problemet värre än det är – åtminstone för oss.
  Dessutom hade jag förr en förmåga att älta saker, vilket varken gjorde mig eller omgivningen gladare – därav uttrycket ”härbärgera problemen inom mig själv” 🙂
  Kul att du tyckte det var bra skrivet! *stolt*
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Lillie Karlsson

  Jag har försökt att leva ihop med någon och det fungerar inte alls! Jag är en jättebra flickvän/särbo – ett tag. Sen går allt åt pipsvängen och att leva ihop blev en enda räcka av dramatiska utspel och förtvivlade försök att undkomma, irriterade, sarkastiska kommentarer och raseriutbrott. Hua!!

 • Sandra Frankie Granberg

  Jag är sambo, jag skulle inte klara av att vara ensam (om man inte räknar katterna förståss). Jag har levt ensam i flera år och tycker det är skönt att ha någon att mysa med på kvällarna som man inte måste tvinga sig på 😉 Samtidigt händer det att vi är oense eller bråkar om saker, i början blev det mycket drama, men vi har även lärt oss att lägga band på oss (båda är två envisa rackare) och försöka kompromissa, diskutera (nyktra) och andas och räkna till tio. Vi umgås både med varandra men också rätt mycket på var sitt håll så att vi får lite andrum. Alla är vi olika och jag tror att man ska göra det som känns mest rätt för en själv vare sig det är om man är gift, sambo, särbo eller något annat 🙂 så länge alla parter mår bra så ska man göra det man vill!

 • Lillie: Förstår dig så väl! När vi bodde ihop kändes det till sist som om det enda vi gjorde var förhandlade om saker. Det är svårt när båda är vana vid att vara herre i huset, fattar inte hur andra klarar det! Men de är kanske lite smidigare och mer diplomatiska än vi 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Sandra: Jag är djupt imponerad, vilket otroligt bra jobb ni har gjort med er relation! Det är ju precis så man ska göra, behärska sig lite, försöka kompromissa och ta det lite coolt – varför klarade inte vi det?
  Det är tydligt att ert förhållande vilar på en bergfast grund. Ni är bara att gratulera, jag bugar och tar av mig hatten för er ♥
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Nettis

  Hihihi, ni är för härliga 😀 !

  JAG KOMMER ATT BO ENSAM MED MINA KATTER SÅ LÄNGE JAG LEVER *lovar och svär*.

  Jag har haft tre längre relationer. Bott ihop med två av killarna, medans den tredje ansåg att han kunde bo hos mig under en sommar, och låta mig betala för all mat osv…

  Jag träffar bara killar som antingen dricker för mycket, dricker för mycket och slår mig, eller är nykter alkoholist men som vägrar att gå hem…. *suckar* .

  Det finns INGA bra män kvar. Och efter den sista relationen, och jag menar verkligen den SISTA, för någon mer blir det absolut INTE, så fick jag nog.
  ”Jag ska bli nunna” sa jag till ett av mina ex. Att jag inte bor i ett kloster, kan ju faktiskt inte jag hjälpa :p !

  Numera är jag så sjukt bekväm och vill bestämma över fjärrkontroll, när jag ska äta, sova osv.
  Enligt mig kan man inte ha bättre sambos än katter (eller andra djur 🙂 ) .

  Jag sover hellre med fem katter i sängen än en karl, även om det råååkar bli liiite trångt ibland, så jag smyger ut och lägger mig på soffan i stället 😀 😀 .

  Enda gången jag saknar en karl, är när jag ska bära tunga saker, eller snickra 😉 😉

 • Energiska Ewa

  Bra att du skriver och beskriver alternativa sätt att leva och ha relationer på. Föredömligt!

 • Alice

  Jag har varit sambo i flera perioder men levt ensam i många år nu och jag måste säga att jag trivs otroligt bra med det. Skulle jag mot förmodan träffa någon så skulle jag nog bli särbo, jag har svårt att tänka mig att ge upp den frihet och framförallt självständighet som jag har nu och älskar. Jag har alltid ända sen jag var liten haft ett stort behov av att få vara själv, sen är jag väldigt social på jobbet, men det är en annan sak. 🙂
  På helgerna är jag gärna hemma för mig själv med katterna.
  Kram från Alice matte

 • Nettis: Känner så med dig, med så gräsliga erfarenheter av det manliga könet är det inte konstigt att du väljer katterna framför karlarna.

  Tror inte det, många har sagt som du, det finns inga bra män kvar, och att det verkar som om alla fina män redan är upptagna. Det är hårda bud därute i relationssvängen…
  Sedan är det nog så att även om Den Rätte skulle dyka upp så blir man med åren van vid att vara herre i sitt hus och har svårt med det kompromissande som ju alltid blir nödvändigt när man lever tillsammans med någon. Så tiden talar inte för en, tyvärr.
  MEN man kan ha ett bra liv utan en man! Vilket du verkligen verkar ha! Allt har för- och nackdelar, och visst finns det många fördelar med att rå sig själv och slippa att dagligen vara utsatt för trycket av en annan människas personlighet 🙂
  Kramar och glada Tjejsnackhälsningar till dig och dina sambor från Gunilla

 • Energiska Ewa: Ja, särbon och jag kände oss faktiskt lite som pionjärer när vi beslutade oss för att bli särbo 🙂
  Får titta in och se hur ni har det i er mer ”traditionella” relation 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Alice matte: Ja, särborelation är perfekt tycker jag, särskilt när man inte är purung längre 🙂
  Det är underbart att komma hem, stänga dörren och känna att man kan göra precis vad man vill – och inte vill! – när man vill.
  Jag är också väldigt social på jobbet, men sen tryter orken, och då är det skönt att bara mysa hemma 🙂
  Kram och glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Kassia & Silvanas matte!

  Hihi….vad skriver man om detta? Jo sanningen kanske 😉 Varit och är fortfarande sambo sedan 20 års åldern. Objekten har varit olika 😉 men har alltid hittat fina, goa killar men ändå har vi tröttnat av olika orsaker.(tänkte på vad Nettis skrev) Aldrig ett slag, aldrig någon med problem av något slag. Tror jag haft tur! Längsta förhållandet varade i 20 år faktiskt, en halv livstid kan man säga. Min nuvarande sambo och jag firar 12 år i dagarna faktiskt. Är en som trivs att vara två …haha ….bara varit själv i 1,5 år på alla år sedan jag var 20. Undrar vad en psykolog skulle säga om mig 😉 Åh du Gunilla, skulle ett x säga som ditt x gjorde, hade jag blivit riktigt sur….faktiskt! 😉 Kram

 • Kassia och Silvanas matte: Du verkar ju vara en riktig expert på relationer – kan man få några råd på vägen? 🙂

  Härligt att det har funkat så bra och att det inte finns några bittra känslor efter uppbrotten. Man kan ju gå skilda vägar av så många skäl, det behöver inte betyda att det är något ”fel” på den ena eller den andra. Man kanske helt enkelt bara växer ifrån varandra.
  Håller med om att särbons uttalande var brutalt, men vi kör ganska raka puckar, och det var nog i stundens ingivelse, för andra gånger kan vi båda säga att vi kanske flyttar ihop igen på ”gamla dar” om vi känner oss ensamma 🙂
  Kramar och glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Sandra Frankie Granberg

  Ja varför, ni är två starka individer och det kan orsaka en del problem antar jag. Jag tror inte heller att alla ska bo tillsammans, det finns inget ”rätt eller fel” sätt när det kommer till förhållanden. Jag tror som sagt att så länge man älskar varandra och ger varandra den ömhet som behövs så spelar det ingen roll om man bor ihop eller inte. Vad spelar det för roll egentligen? Vissa behöver mer frihet än andra i sitt hem.

 • Sandra: Helt rätt, vad spelar det för roll om man är sambo eller särbo, om man är gifta eller inte – huvudsaken är ju att kärleken finns där och att man bryr sig om <3
  Dessutom ÄR det svårt att lära gamla hundar sitta, hihi… 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar 🙂

 • Fnissade åt inlägget Det är så typiskt kvinnligt och manligt. Kvinns kan ”älta” i timmar, karlar en halv mening. *ler*

  Skild och ensamstående. Tror jag trots allt passar bäst ihop med mig själv. 🙂 Tazz&Kram

 • Inkan o Ligan: Hehe, det MÅSTE helt enkelt vara något i generna, kvinnor och män ÄR olika där, så är det bara! Fast jag har som synes blivit lite mer ”manlig” på äldre dar även om det har krävts sin kvinna för att bli det. 🙂
  Och du, det är rätt skönt att rå sig själv också 🙂 Dessutom har du ju Ligan <3
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…