Annons


Tjejsnack med Gunilla: Hjälp – tänk om jag vinner!

Satt glad i hågen och gnuggade Trisslotter på surfplattan. Men plötsligt började oron gnaga i mig. För tänk OM det faktiskt plötsligt händer…


Er krönikör Gunilla Hedenby får ligga i hårdträning så att glädjen blir lika stor när högvinsten dimper ner som när sonen kom med Mors dags-presenter <3 🙂

Började fundera på vad jag skulle göra med pengarna om jag vann en eller ett par miljoner. Och i stället för att lyckligt forslas iväg på dagdrömmarnas rosa moln, slog jag genast huvudet i väggen. Insåg plötsligt vilket ansvar det är att vara rik. Ju mer man har, desto mer kan man förlora!

Annons

Som nu min miljon:

* Ska jag sätta allt på aktiefonder som går i taket och mångdubblar mitt kapital? Men de kan ju gå ner i källaren också…

Fy, så nervöst, fonder går bort!

* Jag kan vara väldigt förståndig och betala ner lånet på lägenheten. Men tänk om jag sedan plötsligt blir i akut behov av en miljon? Då sitter den ju fast i bostaden. Och sälja vårt kära hem vill varken jag eller katterna, vi stortrivs i min 2,5:a vid Möllevången i Malmö.

Betala ner lägenheten går också bort.

* Återstår att sätta allt på ett sparkonto. Men räntan är i botten. Och lättillgängliga pengar försvinner gärna på impulsshopping, resor, renoveringar…

Sparkonto går också bort.

Efter att ha gått igenom dessa möjligheter var jag på sammanbrottets gräns. Var tvungen att ringa särbon för att få någon att bolla detta hemska med.

– Vad ska jag göra? Det är ett sådant stort ansvar att ha pengar, sa jag med darrande röst efter att ha dragit alternativen som alla slutade med min ruin.

Särbon suckade djupt.

– Herregud, hur kan man oroa sig för en storvinst som man inte ens har vunnit!? Sök hjälp, nu!

Han har naturligtvis alldeles rätt. Bara en fullblodsneurotiker kan lyckas oroa sig för en miljonvinst. Lovade mig själv bot och bättring.

Men – varje gång jag gnuggar mina Trisslotter på surfplattan så är det med viss bävan jag tänker ”Tänk om jag vinner…” Måste man vara med i tv om man får tre tv-apparater? Tv-framträdande vore värre än att förlora alla pengarna. Kan jag skicka sonen?

Jag skickar sonen. Och så får han ta vinstpengarna också, då kan jag se fram emot min storvinst i lugn och ro!

Oroar du dig för saker? Oroar du dig i onödan? Tips på att bli mindre orolig?

Slipp oron – 9 goda vanor

Skaffa dig följande nio goda vanor, råder de amerikanska psykologiprofessorerna Jason Moser och Christine Purdon.

1. Koncentrera dig på nuet. Träna mindfulness. Stoppa oroliga framtidsfantasier.
2. Var mer riskbenägen och flexibel. Våga testa nya lösningar.
3. Ha distans till dig själv. Se situationen utifrån.
4. Gå till grunden med din oro. Vad är den verkliga orsaken?
5. Låt oron ta en viss tid. Vik en kvart varje dag till att älta. Släpp den sen och tänk ”nu gör jag andra saker”.
6. Ha tillit till att du kan hantera problemen.
7. Se möjligheter i svåra situationer.
8. Ställ rätt frågor. Är det här verkligen mitt problem? Kan jag påverka situationen? Är problemet akut?
9. Bejaka negativa känslor. Använd dem till att fatta medvetna beslut. Skriv gärna ner dem, studier visar att det sänker stressen.
Källa: expressen.se

MER OM: OLIKA SÄTT ATT VINNA

Min modiga mamma vann över sjukdomen

Jag TÄNDER på min oväntade vinst!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…