Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: I värsta fall får det bli kattmat till middag…


Grillarna går varma och folk marinerar för brinnande livet. Alla utom jag. Det var många år sedan jag med varm – dock inte spisvarm – hand överlät allt matlagande till särbon.


Tjejsnackaren Gunilla Hedenby är lycklig särbo med exmaken och lika lycklig sambo med katten Frasse.

Annons

Är man en konstnärssjäl kan man inte slösa tid på att stå vid spisen. Fixade Strindberg sin egen korvgryta? Stod Dickens rådlös framför skafferiet? Tvivlar starkt på att dessa författarikoner hade nått så långt om de hade tvingats grubbla på vad de skulle ha till middag. Nej, inte tusan stekte de falukorven själva.

Gilla Allas.se på Facebook

Sist jag gav matlagningen en chans var när jag hade tröttnat på att se just en falukorv ligga i kylen som en tyst anklagelse, ett stort avlångt ljusrött moln av dåligt samvete. I minst en vecka hade den legat där, men falukorv håller i evighet – säkert på grund av enorma mängder kemikalier – så jag ansåg mig tryggt kunna äta den.

Nu skulle det lagas korvgryta! Jag skar upp korven och öppnade kylen för att ta fram ett par lökar. Då ringde särbon.

– Stör mig inte, jag lagar mat, sa jag.

– Förlåt, vad sa du? Nu är det något fel på telefonen igen. Jag tyckte precis du sa att du lagade mat. Haha, så tokigt det kan bli! Hahahah…

– Ok, du har fått fram din poäng nu, sa jag surt, medan jag stirrade in i kylen. Var fanns löken…?

Insåg till slut att inga lökar fanns. Då gav jag upp. Erkände mitt nederlag.

– Det blir ingen korvgryta, jag glömde köpa lök, sa jag dystert i luren.

– Hur kan man glömma köpa LÖK!

Jag suckade bedrövat.

– Herregud, det låter som en orkan i luren. Jag kommer över med lite rester. Gjorde en makalös gryta i går. Eget recept, förstås!

Tackade särbon översvallande. Och när jag öppnade en burk ”gourmetkött i sås” till Frasse tackade jag även alla katters skapare att min pälsklädde sambo gillar snabbmat. Såg riktigt gott ut… det får bli mitt sista halmstrå om särbon sviker.

Särbons gryta var delikat. Så det blir nog bäst för alla parter att han chefar för grillen även denna sommar!

Gillar du att laga mat? Vad är gott på grillen? Vem är chef för grillen hos er? Varför är det kul att laga mat – hjälp oss spisrädda att hitta inspiration!

Nu tar Tjejsnack lite semester, vi ses igen i nummer 33! Charlotte och jag önskar er alla en alldeles underbar sommar!

Träffa oss även på vår blogg Gunilla och Frasse!

Hjälp oss skapa Tjejsnack!

Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras. Mail: [email protected] och [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(53)
(0)


Annons

 • Kassia & Silvana

  Haha… Riktig kul det du skriver, önskar jag kunde säga att sambon står för all matlagning …men hos oss är det bara jag som kan laga mat 😉 Inte roligt alla dagar i veckan kan jag berätta. Men det värsta är planeringen inför veckans inköp, vad finns hemma, vad behövs …. Har i alla fall turen att sambon handlar det vi ska ha 🙂 Ann

 • Kassia & Silvana: Farlig fälla det där att vara skicklig i köket, bättre att ha tummen mitt handen som jag, då är andra helt enkelt tvungna att ställa sig vid grytorna 🙂
  Jag är faktiskt rätt bra på planering och gillar att handla. Dessutom är jag första avdukare och avtorkare efter alla middagar. Alla har vi våra goda sidor och talanger… 🙂
  Jättekul att se er här, och så glad jag blir att du gillade krönikan! 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Lotta

  TACK! Du fick fjällen att falla som kokta potatisar från mina ögon (jodå, kokta potatisar faller bra – prova får du se). Det är ju förstås för att jag är en känslig konstnärssjäl som tiden framför spisen hålls så kort som möjligt. Skönt att få reda på.

  Men när sambon ibland intar spispositionen ylar barnen:
  ”NEJ! Inte korv stroganoff igen!”

  Det är inte konstigt att de färdiga matkassarna har gjort succé. Jag köper en ibland när inspirationen är på bottennivå. Då går kastrullerna varma! Och jag får känna mig lite huslig. Men grillen är oftast kall eftersom vi sällan grillar.

  Men du, tror du att Strindberg och Dickens städade?

  Ha en riktigt skön sommar! Och låt katten ha sin mat ifred! 😉

  PS. Tänkte berätta senare om hur det kom sig att jag fick ta hand om så mycket pengar. Det är en märklig historia. http://metrobloggen.se/antligenmandag/2013/06/03/hur-mycket-pengar/

 • Lotta: Jag tror inte för ett ögonblick att Strindberg eller Dickens städade!
  Så din specialitet är också korv stroganoff? Det var just det jag skulle laga när löken plötsligt fattades mig, tänk att jag inte ens kunde få rätt på det… 🙂
  Ser med spänning fram emot att få veta anledningen till att du plötsligt blev så tät 🙂
  Ha en fin sommar – och jag lovar att inte nalla ur Frasses burkar, det hade nog inte setts med blida kattögon… 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Lotta

  Nänä, det är sambon som gör korv stroganoff. Eller gjorde, barnen har fått det så ofta att de numera vägrar äta det …

  Själv är jag så tacksam när någon annan lagar maten att jag bara äter. Tror du vet hur det känns 😉

  Ha det fint!

 • Haha, sonen Kalle älskade min korv stroganoff – de första åren… Sedan frågade han lite försynt om jag kunde sluta laga det ett tag i alla fall 🙂 Han är så snäll, och vet hur jobbigt jag har det med matlagandet <3
  Jag vet precis hur det känns att vara lycklig när någon annan fixar maten, och jag hade ju en väldig tur när jag valde en partner som älskar att stå vid spisen – eller var det inte bara tur, hihi… 🙂
  Ha det fint du med!

 • Härligt Tjejsnack & här blir det invasion inatt/imorgon…Med dessa Cyklister från Vätterrundan/Kramar Annmi

 • Fru Eriksson: Välkommen till Tjejsnacket, Annmi, jättekul att se dig här! 😀 Spännande med invasionen, det måste vi kolla upp 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Hihi Jaa,men jag bloggar inte om denna Invasion 😉
  /Kramar Annmi igen hihi

 • Ok, men om det blir TURISTinvasion efter ditt
  senaste inlägg så kanske vi får en rapport 🙂
  Kram!

 • Nettis

  Ahaa, om man avskyr att laga mat, så är alltså svaret en äkta make eller en särbo…?! Jag som har svurit på att inte befatta mig med någon mer karl i hela mitt liv! Fast om han var duktig på att laga mat… Gillar att städa… Är händig… Och älskar djur…. NEJ nej nej har jag sagt *skakar på huvudet*!

  Jag hör till dom som aldrig lagar mat efter recept. Utan jag kollar vad som finns och slänger ihop något. Blir det gott så blir det, annars vet jag det till nästa gång 😉 .

  Fast numera vet man ju lite mer vilka smaker som går ihop ju 🙂 .

  Grillen har jag aldrig skött… Det har mina ex gjort. Så har jag fixat dukning och annat tilltugg 🙂 . Nu funderar jag dock på att köpa en liten grill. En sån som man kan bära med sig 🙂 . Lätt att ta med ner till baksidan av gården, även om man bara ska grilla alldeles allena 🙂 .

  Och jag är fullkomligt galen i grillat! Kött, aubergine, zucchini, färska champinjoner, paprika osv. ALLT är godast när det är grillat 🙂 !

  Nu önskar jag en trevlig sommar och hoppas att vi alla får njuta av mycket sol 🙂 !

  //Nettis

 • Nettis: Hehe, kravlistan kan bli ganska lång när man önskar sig en karl i huset – och det är väl just det som gör att det kan ta lite tid att hitta den rätte när man har passerat tonåren 🙂

  Jag lagar heller aldrig efter recept. Problemet är att jag numera aldrig lagar något på fri hand heller 🙂

  Precis som du gillar jag att duka och fixa ”runtikringandet” Jag är också förste avdukare och avtorkare, vilket kan innebära en hel del jobb som inte inhöstar lika många applåder 🙂
  Grillat är verkligen supergott! Vi köpte en elektrisk grill som vi hade på balkongen i Hunnebo. Blev riktigt gott faktiskt, bra grilkänsla, och grannarna slapp få sin balkongluft nerosad 🙂 Kan ju vara ett alternativ om man vill hålla sig på hemmaplan.
  Ha en fin sommar du med så ses vi på facebook 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla

 • Hihi njae,det är ju alltid Turistinvasion här i Hjo…men ev.en liten Promenad tillsammans med mig fniss

  /Kramar Annmi

 • Fru Eriksson: Det ser vi också fram emot! 😀
  Kram!

 • hehe…. Tja vi är ju lika du och jag. Förutom en sak. Jag sakar en matlagande särbo. SÅ, det får bli andra alternativ, som GI-boxen till exempel. Färdig lagad nyttig GI-mat som dessutom körs hem till dörren.
  Kanon 🙂

 • Inkan o Ligan: Låter ju inte alls dumt att få maten levererad vid dörren, själv tvingas jag ta mig ner till någon av Möllevångens restauranger om särbon inte levererar 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar från Gunilla!

 • Usch, låter jättehemskt och väldigt ansträngande. Lider med dig. 🙁

 • Inkan o Ligan: Ja, du såg ju själv när du var här – hur vi fick leta och leta efter krogarna, hihi… 🙂

 • Ja, de va jobbigt som sjutton. 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…