Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Inte lätt podda när man pratar skånska!

Finns det någon hjälp att få mot beskäftiga, urskånska röster?


Kvinna med smartphone och hörlurar

Hjälp, det låter inte klokt när jag pratar!! Er krönikör Gunilla Hedenbys poddförsök blev inte så lyckat… Foto: Anne Ulander

Sänder ut detta nödrop med anledning av en podd-kurs jag deltog i nyligen. I dessa tider av teknisk revolution får vi gamla tidningsmurvlar ju ofta sätta oss i skolbänken igen.

Tycker i och för sig att jag hänger med rätt bra – Tjejsnack finns ju här på nätet också, och jag driver bloggen Gunilla, Simba och Tasse med tassistens av mina två kattkillar. Har fått vänner för livet genom den och Facebook. Så någon motståndare till utvecklingen är jag inte!

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Men att podda – spela in lite prat som läggs ut på nätet –  där blir jag som munken som ska byta från pergamentrulle till bok, och måste kalla på Helpdesk för att han inte kan bläddra i eller ens öppna boken. Hejdlöst rolig sketch!! Se den här:

Själva podd-pladdrandet går fint, babbla på har jag alltid haft lätt för, fråga särbon! Det är resultatet, min inspelade röst, som är så hemskt…

När jag lyssnar på min röst ”inifrån” hör jag visserligen att den är väldigt skånsk. Men annars låter den helt normal. Men när jag lyssnar på den inspelad blir upplevelsen fasaväckande. Är denna nasala, påträngande stämma verkligen min?

Mycket riktigt blev resultatet av mitt poddande katastrofalt. Vi samarbetade i par och min kollega lät precis som vanligt; trevligt skånsk, behaglig att lyssna på.

Och så var det min tur… En nasal, lite gnällig, skånsk röst fyllde rummet. Herregud! Och jag som hade ansträngt mig hålla diftongerna borta! Som grädde på moset hade jag valt en text fullproppad med skånska uttryck. Varför??

Mina älskade arbetskamrater försäkrade att ”det låter inte alls hemskt” och ”man tycker alltid att man själv låter gräslig”. Men flera av dem drog på munnen i smyg. Och jag förstår dem! Hade det inte varit min röst hade jag också skrattat, rått och hjärtligt.

Få se om det blir något mer poddande för mig… I så fall blir det av ren hygglighet, så att alla kan säga ”nog för att min röst är hemsk, men Gunillas är ändå värre”.

Annars var det riktigt kul att podda. Kanske man kan köra rösten genom ett filter som kapar de värsta näsljuden och diftongerna…?

Har du hört din röst inspelad? Hur lät den, tyckte du? Har du poddat?

MER PRATSAMHETER

Kolla in vilka som är Sveriges sexigaste dialekter här!

Rösta på mig som Årets Skåning!

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen.
Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(10)
(0)


Annons

  • Anna Eriksson

    Åh det finns inget värre än att höra sin röst inspelad!!! Jag hatar att höra min egen röst. Tycker att den låter jättekonstig! Mardrömmen vore att höra sig själv i radio eller på TV!
    Kram Anna E

  • Anna: Visst är det förfärligt!! Man tänker; stackars alla människor som måste utstå det oljudet dagligen 🙂
    Kram och glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…