Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Jag är Motvillig Matlagare – vilken matlagningstyp är du?

Så var det dags för utryckning igen. Rökutveckling i köket, stort larm från brandvarnaren.


Allas krönikör Gunilla Hedenby har bakat sockerkaka

Historiskt ögonblick, krönikör Gunilla Hedenby bjuder på hembakad sockerkaka! Men så var det min födelsedag också 🙂

Som tur var blev det ingen riktig eldsvåda, tack vare mina hjältemodiga insatser när jag iskallt klev upp på en stol och tystade brandvarnaren, och sedan sprang genom röken och öppnade alla fönster. Katterna Simba och Tasse behövde inte räddas, de hade redan tagit skydd i garderoberna.

Annons

Efter en stunds tvärdrag var röken borta. Liksom tyvärr min middag… Kvar i stekpannan låg några förkolnade, svarta tingestar som en gång hade varit falukorvsbitar.

Jag hade gjort det igen. VARFÖR klarar jag inte ens att steka korv!?

– Du har bara dig själv att skylla, sa särbon. Tio mot ett att du inte hade koll på korvarna utan stod och babblade i telefon eller kollade på tv.

Det värsta är att särbon har rätt. Jag har helt enkelt inte nerver till att stå och bevaka korvbitarna medan de steker färdigt. Blir spänd och orolig. Ibland blir jag så darrig att jag måste gå och lägga mig en stund.

Och det var vad jag gjorde medan korvbitarna gick sitt öde till mötes. Låg och vilade mig efter kraftprovet att skära falukorven i lagom bitar och lägga dem i stekpannan.

Det låter inte klokt, men är man som jag en Motvillig Matlagare, så hatar man matlagning och vill tillbringa så lite tid vid spisen som det bara går. Därför passar man på att fixa tvätten, ringa någon eller klappa katterna medan maten steker färdigt. Tyvärr glömmer man då ofta sitt matprojekt, varpå katastrofen är ett faktum.

Särbon är min raka motsats – en Manisk Matlagare. Han lever egentligen bara framför spisen. Ingen får störa när han skapar sina anrättningar, vilket ofta leder till aggressiva utbrott mot folk som vill konversera, provsmaka – eller värst av allt; HJÄLPA TILL…

Vi har även den Minutiöse matlagaren, som följer recepten slaviskt, och så den jag helst vill vara – den Avslappnade matlagaren, som bara gör jobbet, och ofta gör det väldigt bra. Som min kära mor!

Nu ska jag ringa min favvo-pizzeria och beställa en Gudfadern så att den är färdig lagom tills jag har cyklat dit. Pizza känns som ett både godare och tryggare alternativ än min hemlagade falukorv…

Vilken matlagningstyp är du? Minnesvärda stunder vid spisen?

Bästa och sämsta snabbmaten

Även den mest hängivna matlagare kan känna för snabbmat ibland. Vad ska man då välja om man vill vara så hälsosam som möjligt? Testföretaget Testfakta.se har kollat näringsinnehållet i några snabbmatsrätter. Bäst betyg får inte oväntat rätter med fisk och/eller grönsaker.

* Falafel. Bra mat. Kikärtorna är näringsrika.

* Sushi. Nyttigt fett och D-vitamin.

* Kebab. Helt ok.

* Sojakorv med bröd. Bättre än vanlig korv.

* Fiskburgare. Mindre fett och mer näring än vanlig hamburgare.

* Hamburgare. Mer kalorier än näring. Stor andel mättat fett.

* Korv med bröd. Plus för järninnehåll. Välj fullkornsbröd.

* Pizza. Näringsfattig, salt kaloribomb. Motsvarar en halv dags näringsbehov.

* Pommes frites. Mycket fett, lite näring.

Obs att listan inte visar exakt inbördes ordning mellan rätterna.

Dietisten Sara Ask i testpanelen tycker att man kan unna sig snabbmat då och då – men skippa läsken och be om extra grönsaker.

Källa: Testfakta.se

MER OM MAT

Hur kan man glömma köpa hem det viktigaste av allt??

För mycket prat om nyttig mat – då ryter jag till!

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(16)
(0)


Annons

 • Oj,tur att det inte blev brand ….*Ryser!
  Här är vi sånna´ där myslagar”mästare” fniss Gör tillsammans ❤️
  /Tjejsnackskramar

 • Fru Eriksson: Ja, rädde sig den som kan när Gunilla lagar mat 😀 Låter mysigt att laga tillsammans, tyvärr en total omöjlighet hos oss, se krönikan 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Japp…förstår 😉
  /Tjejsnackskram

 • Anna Eriksson

  Jag är en rätt ordningsam person men när jag går igång o ska laga mat eller baka förvandlas köket till ett stort kaos som är lika stökigt som ett bombnedslag! Det är det kreativa i mig som tar vid då det ska skapas goda maträtter. Jag tycker att det är roligt att baka o laga mat då jag har gott om tid o när jag känner för det! Kram Anna.E

 • Anna: Hoppas att du har en bra assistent i köket efter dina matlagningsorgier – det vill säga din man! 😀
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • 😀


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…