Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Jag hamnade i Dödens väntrum…

Små vita piller. De ser så oskyldiga ut. Nästan söta. Men jag äter dem mest för att det ska så vara. För säkerhets skull.


Rädd kvinna

Er krönikör Gunilla Hedenby hamnade i ett fruktansvärt tillstånd när hon slutade ta sitt dagliga piller… Foto: Anne Ulander på Allas.

Egentligen skulle jag nog klara mig rätt bra utan mina östrogen-tabletter.

Så resonerade jag fram till för några veckor sedan. Vem kunde ana att de små pillren har en så magisk kraft?

Så här var det: För några helger sedan mådde jag riktigt bra, vilket för mig är en tilldragelse som måste firas. Så det gjorde jag. Genom att sluta ta mina östrogentabletter. Inte behövde jag dem, jag var säkert över det värsta nu!

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Det var på lördagen jag inledde mitt nya, östrogenfria liv. Ingenting hände, jag kände mig helt ok och gick en runda på stan. På söndagen hoppade jag över tabletten igen. Och på kvällen kom de första varningssignalerna. Kroppen blev stilla. Kusligt stilla.

– Jag känner mig stillastående, sa jag till mamma i telefon.

– Ge det ett par dagar till, rådde mamma, som aldrig ätit östrogen i hela sitt liv.

Ok, sa jag tveksamt. Något var fel, det kände jag.

Gick och lade mig och somnade utan problem. Fick inga symtom. Inga värmevallningar. Inget nattligt toabesök. Men jag brukar ha god sömn, så det var inget anmärkningsvärt.

Men på måndagsmorgonen föll slaget.

Jag vaknade som en zombie med en hemsk metallsmak i munnen. Död inombords. Låg där orörlig och kände den hemska stillheten. Som om jag inte var vid liv…

Jag blev panikslagen – men bara i huvudet, för kroppen var fortfarande skrämmande lugn. Det är det hemskaste rent fysiska tillstånd jag någonsin har varit i. Som Dödens väntrum…

Så vad gjorde jag?

Jo, jag rusade in i badrummet och kastade i mig två östrogentabletter.

Lyckades ta mig till jobbet, och tack gode gud att jag jobbar på en kvinnodominerad arbetsplats! Mina kolleger fick turas om att trösta och stötta – underbara ni, jag är så tacksam!

Under dagens lopp tog jag ytterligare ett par piller, och tack och lov verkade de ganska snabbt. Nu är jag tillbaka på min vanliga dos och mår som vanligt igen. Inte jättebra, men MYCKET bättre än när jag var zombie. Och en sak är säker, jag tänker äta östrogentabletter livet ut! Och jag tänker aldrig leka läkare igen!

Hur har ni drabbats av klimakteriet? Äter ni östrogen? Någon som har liknande erfarenheter? Snälla, säg att jag inte är ensam!

Östrogen ger livskvalitet

Har sökt med ljus och lykta på nätet efter symtom som liknar dem jag har drabbats av. Men hittar bara de vanligaste klimakteriebesvären:

* Värmevallningar

* Sköra slemhinnor

* Ömma bröst

* Humörsvängningar

* Sömnstörningar

De är ju inte alls roliga de heller, och jag har stor medkänsla med alla drabbade. Men ytterst sällan skrivs det om problem man kan få när själva övergångsfasen är slut och östrogenet har nått sin lägstanivå.
Och bara på ett enda ställe, i Läkartidningen, hittar jag något om minskad vitalitet. Där nämns dock inte den tomma, döda känslan inombords som jag har drabbats av. I artikeln presenteras resultat av forskning kring östrogenbehandling, och rubriken lyder: Östrogenbehandling i klimakteriet har god effekt på livskvalitet. Det håller er krönikör med om av hela sitt hjärta!

LÄS OCKSÅ

Klimakteriet – hormonerna rasar men ämnet är tabu

Klimakteriet stoppar sexlivet – helt i onödan!

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Hej Gunilla! S� var �ntligen bilderna klara! Ha en fin vecka! Mvh Charlotte

Hej Gunilla!
S� var �ntligen bilderna klara!
Ha en fin vecka!
Mvh
Charlotte

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(11)
(0)


Annons

  • Usch,det låter inget vidare …
    Jag har inte erfarenhet av det,så har inget att ”säga” om det!

    /Kram ♡ …

  • Nej, det var inte kul… var glad att du saknar erfarenheter av detta, kära Frun ♡
    Kram och trots allt glada Tjejsnackhälsingar 🙂


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…