Annons


Tjejsnack med Gunilla: Jag samlar på handdukar – vana eller ovana?

Vad ska du med alla handdukar till? Den frågan ställer ALLA som kommer hem till mig.


Kvinna som visar upp en blårutig kökshandduk

I Allas pentry hänger alltid en blårutig handduk, vilket er krönikör Gunilla Hedenby är mycket nöjd med.

Inte bara första gången utan även den tionde. Sedan kommer det obligatoriska skämtet:

– Samlar du på handdukar, eller? Följt av ett överseende fniss.

Jäkla tjat om några handdukar, säger jag. Vad är det för konstigt med att man har ett par extra handdukar till hands? Om olyckan skulle vara framme?

Annons

– Men mamma, du har sju handdukar hängande i köket, säger sonen. På stolsryggarna, på skåpknopparna. Till en person!

Gilla Allas.se på Facebook

– Jag vill helt enkelt ha en handduk inom räckhåll var jag än är. Alltså har jag ett antal sådana strategiskt utplacerade. Men bara i köket!

– Lögn, säger sonen. Du har handdukar i soffan också! Och i sängen.

Ok, så jag har ett par handdukar där också. Kan man inte få ha sina små vanor ifred?

– Ovanor menar du. Det verkar… underligt.

– Tvärtom, handduksgrejen visar att jag är renlig och hygienisk. En människa som tar hand om sig själv och sitt hem. En pålitlig, rekorderlig person.

– Men om du står vid vasken så har du en handduk på skåpknoppen precis under dig. Varför behöver du då ha en till på stolsryggen två decimeter bort?

Tja… den på skåpluckan kan ju bli våt. Och då behöver jag en ny, torr. Jag avskyr våta handdukar. Det är en liten fobi jag har, våta handdukar är läskigt. Att veta att det alltid finns en torr handduk tillgänglig är en trygghet för mig.

Kanske är handdukarna en kompensation för den materiella otrygghet jag alltid har känt eftersom jag inte föddes stenrik? Eller kanske blev jag en gång straffad för att jag smutsade ner en handduk och låg och grät på mitt rum utan att någon brydde sig? Minns i och för sig inte alls någon sådan händelse, men det betyder inte att det inte har hänt. Hemska trauman kan förträngas och spela en spratt långt senare i livet, det har man ju hört talas om.

Så för min psykiska hälsas skull tänker jag ha kvar min lilla handdukssamling.

Och det är snygga handdukar. Blårutiga i retrostil. De är en färgklick i köket. Och ingen av dem blir någonsin smutsig, för när jag ska torka händerna använder jag en annan handduk som hänger dold bakom en dörr. En som inte är lika fin. Fiffigt, eller hur?

Har du någon alldeles egen, unik vana – eller ovana? Vilken vana/ovana skulle du vilja bli av med?

Ovanor kan vara goda!

  • Nagelbitning. Beror ofta på att man är frustrerad över att inte prestera tillräckligt bra. Alltså ett tecken på att man är ambitiös.
  • Snoozar alltid på morgnarna. Forskning visar att det är bra att ge efter för sin trötthet. Det kan till och med motverka hjärtproblem.
  • Äter choklad varje dag. Du blir dig gladare, ditt blodtryck stabiliseras, du håller dig ung, ditt minne blir bättre och – otroligt nog – dina tänder blir starkare, tack vare teobrominet i kakaobönan.
  • Pratar högt med dig själv. Du är inte alls knäpp utan tvärtom en klok person som tar hjälp av dig själv för att sortera dina tankar och kunna fatta bra beslut.

Fler goda ovanor här!

LÄS OCKSÅ

Det är okej att vara beroende

Plötsligt gjorde jag det otänkbara…

Träffa oss även på vår blogg Gunilla, Simba och Tasse!

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.


(123)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…