Annons
Annons


Tjejsnack med Gunilla: Jag vill också bli sjuk!

Jag är medveten om att jag nu utmanar ödet å det grövsta. Men jag måste bara få säga det:


Kvinna med kudde formad som ett hjärta

Ack, att få bli riktigt kass och få vila sitt trötta huvud mot kudden… 🙂

Varför blir jag aldrig sjuk??

Vad är det för fel på mig? Varför förunnas jag inte att bli däckad? När detta skrivs är vi inne i de allra värsta förkylnings- och influensatiderna. Alla mina vänner och kollegor går omkring och snörvlar och hostar, om de inte ligger hemma i sängen och blir ompysslade.

Annons

Och var de än befinner sig får de stöd och medlidande. ”Stackars dig, så tappert av dig att kunna jobba – titta på tv – klä på dig själv” – beroende på den sjukes status och vistelseort.

Det är bara jag som aldrig blir sjuk. På riktigt alltså. Däremot mår jag dåligt i stort sett varje dag. Tröttheten och muskelvärken är mina ständiga följeslagare, och min näsa rinner ständigt, men det är inte på grund av en dunderförkylning utan har med åldern (såklart!) att göra, och är typ obotligt.

Men några riktiga sjukdomar räknas inte dessa åkommor som. Och när jag klagar kan jag visst få medlidande ibland, men sedan kommer den obligatoriska slutklämmen:

– Du borde nog röra på dig lite mer. Har du funderat på att börja träna?

Suck…

Börjar känna mig som ett ufo. Vad är det som gör att riktiga baciller inte gillar mig? Varför får inte jag bli utslagen och bli tyckt synd om? Varför nekas denna mänskliga rättighet mig?

Visst är det märkligt att man kan känna sig så kass och ändå vara frisk som en nötkärna? Varje gång jag är hos min husläkare klagar jag min nöd, och varje gång säger hon hurtigt:

– Det är inget fel på dig, lite krämpor får man räkna med i vår ålder. Börja träna så kommer du att känna dig SÅ mycket bättre!

Doktorn är ett par år äldre än jag och inte nog med att hon är väldigt stilig, hon studsar dessutom runt på mottagningen som en duracellkanin – fast mycket värdigare, förstås. Och jag är säker på att när hon blir sjuk får hon de där riktiga smällarna – influensa, bronkit och förkylningar som både syns och hörs.

Hon och de andra som är sjuka på riktigt intar Stora sjukdomsscenen medan jag får stå i kulisserna med mina små åkommor.

Snälla baciller, kom till mig också någon gång!

Är du ofta sjuk? Lider av kroniska krämpor? Svårt att få omgivningens förståelse?

Så håller du dig frisk

Vill du i motsats till er krönikör INTE bli dunderförkyld, ska du följa dessa råd.

* Var glad.
* Träffa vänner.
* Träna.
* Tvätta händerna.
* Håll andan – om någon i din närhet hostar eller nyser.
* Ät hälsosamt.
* Ät vitaminer. Ta en daglig multivitamin, plus cirka 10 mikrogram D-vitamin.
* Undvik stress. Stressade människor har mer än dubbelt så hög risk att drabbas av förkylning eller influensa.
* Sov gott. För lite sömn försvagar ditt motstånd.
* Sluta röka. Rökning fördubblar risken att bli förkyld
* Drick rödvin. Rödvin minskar risk för snorig näsa, enligt undersökningar. Men drick med måtta!
* Håll fötterna varma. Kyla ökar risken att blir förkyld.
Mer info på Allas.se!

MER OM HÄLSA OCH DESS MOTSATS

Jag vägrar vara med i hälsostudier!

En kuslig kallelse…

Läs mer om Tjejsnackkrönikör Gunilla Hedenby här

Hjälp oss skapa Tjejsnack!
Mejla och kommentera, föreslå ämnen, tyck till om krönikorna, om livet, allt du känner för! Skicka gärna med ett foto! Alla införda bidrag honoreras, även de kommentarer från nätkrönikan som publiceras i tidningen. Mail: [email protected]. Brev: Allas, Tjejsnack, 205 35 Malmö.

LÄS OCKSÅ


(7)
(0)


Annons

 • E

  Jag vill säga något viktigt om detta med att må dåligt utan att ha något ”kvitto” på vad som är fel; många som lider av trötthet, muskelvärk etc. har varit hos läkare och då fått lämna blodprover och därmed även sköldkörtelfunktionen. Att dessa prover visar sig vara inom det normala referensintervallet innebär inte att du inte har något fel på sköldkörteln. Sköldkörtelvärden är individuella, bör kollas flera gånger och om dina symptom tyder på brist kan det faktiskt vara det som är felet.

 • E: Har också tänkt på detta men orkar inte tjata på läkarna. Undrar hur andra gör, som får igenom sina önskemål! Tips mottages tacksamt 🙂
  Glada Tjejsnackhälsningar

 • Anna Eriksson

  Själv har jag diabetes typ 1. Det medför att jag måste vara noga med vad jag stoppar i mig, att jag äter på bestämda tider o regelbunden motion. Dessutom måste jag ha regelbunden blodsocker koll o variera mina insulindoser beroende på hur mina värden ligger. Inget kul att ha diabetes men det är som det är, man får gilla läget o göra det bästa av situationen!
  Kram Anna E

 • Anna: Ja, det är ju inte alls roligt att vara sjuk, hoppas du inte tar illa vid dig av mitt raljerande. Kan bara bli så trött på att ofta känna mig kass men ändå aldrig vara sjuk ”på riktigt”! Vet att du är bara bäst på att göra det bästa av situationen!
  Kram och glada Tjejsnackhälsningar


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…